Het lekkerste desembrood recept

Het lekkerste desembrood recept

Als je eenmaal desembrood hebt geproefd wil je geen ander brood meer. Inmiddels bak ik al maanden een paar keer per week vers desembrood. Het is niet alleen lekkerder, het is ook een stuk gezonder. Daarnaast voelt het ook echt goed om te genieten van mijn zelfgebakken desembrood. Elke keer een trots momentje. Bij het maken van dit recept is mijn favoriete tip: neem de tijd, wees geduldig en verras jezelf.

Het lekkerste desembrood 

Om zeker te weten dat je brood gaar is raad ik je aan om de kerntemperatuurmeter van Thermapen te gebruiken. We hebben nu een superleuke Limited Edition variant met The Lemon Kitchen Thermapen citroentjes. Bij een kerntemperatuur van 98-100 graden weet je zeker dat het brood gaar is, maar ook dat de smaak op zijn allerbest is. In dit recept heb ik mij niet gefocust op het maken van de desemstarter omdat het te uitgebreid zou zijn. Dit kan je (online) kopen en/of zelf maken.

5/5

Tools die ik gebruik

lekkerste desem brood bakken
Het lekkerste desembrood recept

Het lekkerste desem brood

Gang Ontbijt, ontbijt en lunch
Keuken Duits, Frans, Nederlands
Trefwoord briochebrood, brood bakken, Desem, desembrood
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 6 uur
Totale tijd 6 uur 20 minuten
Porties 2 personen
TOOLS
  • Thermapen Nederland
  • oven
  • Gietijzeren pan met geschikte deksel 20-22 cm
  • bakpapier
  • Diepe bak
  • plasticfolie
INGREDIËNTEN
  • 1 el olijfolie
  • 100 ml water
  • 200 g volkeren speltmeel
  • 200 g desemstarter type naar keuze
  • 6 g zout
BEREIDING
  • Als je geen desemstarter hebt kijk dan even op de website van Betty's Kitchen voor een makkelijk recept.
Autolyse effect
  • Meng de starter met bloem en het lauwwarme water in een mengkom. Dek de kom af met huishoudfolie. Laat zo minimaal 30 minuten staan op een warme plek of bijvoorbeeld onder het lampje in de oven.
  • TIP: zet het lampje van de oven aan (hier komt minimale warmte vanaf) en zet afgedekte kom daarin. Door de constante warmte kan het deeg beter rijzen.
Eerste kneed ronde
  • Voeg nu het zout toe.
    Een desembrood moet je minimaal 1 keer kneden. Kneed 15 minuten op een lage stand van je keuken mixer met deeghaak. Hoe wat extra bloem bij de hand, het deeg kan te plakkerig worden.
  • TIP: zet je timer, 15 minuten kneden is langer dan je denkt!
  • Wil je met de hand kneden? Zet dan je timer op 25 minuten.
    Met kneden activeer je het glutennetwerk en maak je een stretchy deeg.
  • TIP: heb je geen deegkrabber en ook geen zin om deeg te krabben? Gebruik dan de truc van oma en zet je kom in koud water. Na een kwartier spoel je hem probleemloos schoon.
Rijzen en vouwen
  • Vet een schone mengkom of ovenschaal in met een scheut olie. Haal het deeg uit de mixer, doe het in de schone ingevette kom en dek dit af met huishoudfolie. Je laat het deeg nu rijzen onder het lampje de oven. Om de 30 minuten moet je het deeg vouwen en stretchen.
De lange rijstijd
  • Als het deeg na 4 keer vouwen mooi is gerezen, begin je aan de lange rijstijd Ik zelf laat het deeg afgedekt in de oven staan. Je kan het lampje in de oven nu uit zetten.
  • Laat het deeg minimaal 4 uur (na het vouwen) of een nacht staan voordat je gaat bakken. Let er op dat het deeg wel gerezen is. Is dat niet het geval, laat het deeg dan langer rijzen.
Voorverwarmen
  • Verwarm de oven met de gietijzeren pan erin voor op 250°C. (het deeg is nu uit de oven!) Zet ook een ovenschaaltje met 3 centimeter water in de oven.
  • Het voorverwarmen van de pan, helpt strakjes het brood om beter te laten rijzen.
Brood in de oven
  • Strooi wat bloem op je aanrecht, leg je deeg daarop, vouw het deeg in elkaar en maak er dan een bol van. Draai de bol in je handen rond, zodat je een steeds mooiere bol krijgt. Strooi er wat bloem over.
  • Leg het bakpapier op het aanrecht. Verfrommel het even zodat het niet meer alle kanten opkrult. Daar leg je je gevormde bol op. Nu kan je het papier makkelijk bij de 4 punten oppakken en in de pan/vorm leggen.
  • Knip het overbodige bakpapier weg.
Extra mooi brood? Gebruik dan de snijtechniek:
  • Gebruik hiervoor een heel scherp mesje of een speciaal brood mesje. Snijd met curves van boven naar beneden met een bolling, zichtbaar boogje. Wees niet bang het deeg stevig in te snijden!
Bakken
  • Zet je brood 30 minuten midden in de voorverwarmde oven met de deksel er op. Haal daarna de deksel van de pan (altijd even een spannend momentje hoe je brood eruit ziet) en zet de oven terug naar 230 graden.
  • Kijk na 10 minuten of de korst niet te donker kleurt, zo ja verlaag dan de temperatuur naar 200 graden.
  • Meet de kerntemperatuur van het brood met de Thermapen of een kerntemperatuur meter. Als de kerntemperatuur van het brood ongeveer 98-100 graden is, dan weet je zeker dat het brood van binnen gaar is.

Recepten met desembrood

Inmiddels staan er al een hele boel recepten met desembrood op de website, dus het werd hoog tijd dat ik ook zelf aan de slag ging met desem. 

 

Ben je op zoek naar recepten met desembrood? Maak bijvoorbeeld eens:

Samenwerking met Thermapen Nederland

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept