Het lekkerste desembrood recept

Het lekkerste desembrood recept

Als je eenmaal desembrood hebt geproefd wil je geen ander brood meer. Inmiddels bak ik al maanden een paar keer per week vers desembrood. Het is niet alleen lekkerder, het is ook een stuk gezonder. Daarnaast voelt het ook echt goed om te genieten van mijn zelfgebakken desembrood. Elke keer een trots momentje. Bij het maken van dit recept is mijn favoriete tip: neem de tijd, wees geduldig en verras jezelf.

Het lekkerste desembrood 

Om zeker te weten dat je brood gaar is raad ik je aan om de kerntemperatuurmeter van Thermapen te gebruiken. We hebben nu een superleuke Limited Edition variant met The Lemon Kitchen Thermapen citroentjes. Bij een kerntemperatuur van 98-100 graden weet je zeker dat het brood gaar is, maar ook dat de smaak op zijn allerbest is. In dit recept heb ik mij niet gefocust op het maken van de desemstarter omdat het te uitgebreid zou zijn. Dit kan je (online) kopen en/of zelf maken.

5/5

Tools die ik gebruik

lekkerste desem brood bakken
Het lekkerste desembrood recept

Het lekkerste desem brood

Gang Ontbijt, ontbijt en lunch
Keuken Duits, Frans, Nederlands
Trefwoord briochebrood, brood bakken, Desem, desembrood
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 6 uur
Totale tijd 6 uur 20 minuten
Porties 2 personen
TOOLS
  • Thermapen Nederland
  • oven
  • Gietijzeren pan met geschikte deksel 20-22 cm
  • bakpapier
  • Diepe bak
  • plasticfolie
INGREDIĂ‹NTEN
  • 1 el olijfolie
  • 150 ml water
  • 250 g volkeren speltmeel
  • 100 g actieve desemstarter type naar keuze
  • 6 g zout
BEREIDING
  • Als je geen desemstarter hebt kijk dan even op de website van Betty's Kitchen voor een makkelijk recept.
  • Even vriendjes worden - familie maken
  • Meng de starter met het lauwwarme water in een mengkom. Voeg daarna het meel/bloem toe en roer goed door. Dek de kom af met huishoudfolie. Laat zo minimaal 30 tot 60 minuten op een warme plek staan.
  • Tip: zet het lampje van je oven aan (hier komt minimale warmte vanaf) en zet de afgedekte kom in het midden van de oven, met de deur dicht. Door de constante warmte kan het deeg beter rijzen.
  • Heb je weinig zin of tijd om brood te bakken? Ga dan aan de slag met het No Knead desemrecept.
  • Begin met stap 1 en roer het goed door elkaar.
  • Schraap het deeg naar elkaar toe. Dek het af met folie en zet weg in de koude oven voor een 5-6 uur of een nachtrijs.
  • De volgende ochtend (of minimaal  6 uur) later ga je het zout er doorheen mengen/roeren. Dan zet je het afgedekt weg voor 1-2 uur en dan kan je verder met stap 4 opbollen.
  • Let op: je deeg loopt wat meer uit dus aan te raden om dit opgebolde deeg direct (op bakpapier) in de bakvorm te leggen voor de laatste rijs.
  • Dit is een kwestie van kijken. Totdat het brood verdubbeld is in hoeveelheid/volume en dan bak je het af.
  • Zet het brood 25 minuten midden in de voorverwarmde oven met een deksel erop. Haal daarna de deksel van de pan af en zet de pan terug met het brood erin in de oven naar 230 graden.
    Kijk na 15 minuten of de korst niet te donker kleurt, zo ja, verlaag dan naar de een temperatuur van 200 graden.
  • Meet de kerntemperatuur van het brood met de Thermapen of een kerntemperatuur meter. Als de kerntemperatuur van het brood ongeveer 98-100 graden is, dan weet je zeker dat het brood van binnen gaar is.

Recepten met desembrood

Inmiddels staan er al een hele boel recepten met desembrood op de website, dus het werd hoog tijd dat ik ook zelf aan de slag ging met desem. 

 

Ben je op zoek naar recepten met desembrood? Maak bijvoorbeeld eens:

Samenwerking met Thermapen Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte