Caesarsalade met garnalen & augurkjes
caesarsalade met garnalen en augurk

Caesarsalade met garnalen & augurkjes

De caesarsalade is eigenlijk ook een mooi voorbeeld van ‘cucina povera’ ook wel koken met wat er is of armeluiskeuke genoemd. Deze salade is vernoemd naar Cesare Cardini een horen ondernemer én chef-kok van Italiaanse afkomst. De salade ontstond uit nood op een druk moment op 4 juli 1924. Meerdere ingrediënten waren op dat moment niet meer voorradig.De basis ingrediënten voor een caesarsalade zijn: knapperige sla, eieren, Parmezaanse kaas en een romige dressing van ansjovis en zwarte peper.

Caesarsalade

Je kan een lekkere caesarsalade variëren met bijvoorbeeld kip (lekker met een krokant kippenhuidje) en/of garnalen. Allebei heerlijk! Omdat ik altijd opzoek ben naar een goede balans in smaken, zuren en structuren. Daarom zijn de tafelzuren van Kesbeke hier érg lekker in. Je kan zowel de zure bommen als de kleine cronichons gebruiken.

5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie
TOOL
Handrasp
Handpers type 2 illustratie
TOOL
Citruspers
zesteur illustratie the lemon kitchen
TOOL
Handrasp/Zesteur

Caesar salade met garnalen en augurkjes

Gang Hoofdgerecht of lunch
Keuken Italiaans
Trefwoord eiersalade, koude salade, salade recepten
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 25 minuten
Porties 2 personen
TOOLS
  • Antiaanbakpan
  • oven
  • steelpan met deksel
  • Thermapen (kerntemperatuurmeter) optioneel
INGREDIËNTEN
  • 4 st little gem sla of soortgelijke soort
  • 10 st mini Kesbeke augurkjes cornichons zoet zuur
  • 4 st eieren
  • 150 g oud brood zoals desembrood
  • Parmezaanse kaas
  • 250 g boontjes
  • 6 st grote garnalen MSC of ASC keurmerk

Caesar dressing

  • 3 st ansjovis in olie
  • 1 el mayonaise
  • 2 el water
  • st rasp citroen
  • zwarte peper naar smaak
BEREIDING
  • Snijd of pluk het (oude) brood blokjes van 1 bij 1 centimeter. Druppel er wat ansjovisolie over en bak ze goudbruin en krokant in een antiaanbakpan of in de oven. Zet even apart.
  • Maak de boontjes schoon en snijd ze doormidden.
  • Zet een pan met water op hoog vuur doe er een snufje zout in en kook (blancheer) de boontjes kort. Laat ze afkoelen onder koud water. Zo behouden ze hun groene kleur en knapperigheid.
Eieren koken
  • Vul een steelpan met 3 centimeter water en breng aan de kook. Leg dan de eieren er voorzichtig in en zet een timer op 7 minuten. Laat ze schrikken in koud water. Pel ze en snijd ze in vieren.
  • Bak de garnalen in een paar minuten gaar. Je kan de kerntemperatuur (60 graden) van deze schaaldieren meten.
  • Snijd de mini augurkjes in dunne plakjes en meng met de gewassen sla, boontjes, eieren, garnalen en Parmezaanse kaas. Druppel de caesardressing over de salade en hussel alles door elkaar.
Caesardressing
  • Maak de dressing door de uitgelekte ansjovissen te mengen met de mayonaise, citroenrasp en water. Breng op smaak met zwarte peper.

Salade recepten

Op de zonnige dagen kan je de lente al bijna ruiken. Salades blijven ideaal om gezond, voedzaam en lekker te kunnen eten. Met zo’n lekkere salade als deze caesarsalade kan je oneindig variëren. Laat je niet tegenhouden door de Italianen wat wel en niet kan/mag. Ga vooral lekker zelf freestylen.

Ben je opzoek naar nog meer salade inspiratie?

Maak dan bijvoorbeeld eens:

Samenwerking Kesbeke Fijne Tafelzuren.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept