Kokkels in beurre blanc met kruidenolie
kokkels in beurre blanc met kruidenolie
kokkels in beurre blanc met kruidenolie

Kokkels in beurre blanc met kruidenolie

Opzoek naar een fantastisch kerstrecept? Dan zal deze kokkels in beurre blanc met kruidenolie je niet telleurstellen. Het is een favoriet recept uit Jadis’ Lemon Kitchen kookboek. 

Kokkels in beurre blanc

Beurre blanc een goddelijke saus bij vis en schaal- en schelpdieren. Het is een samensmelting van smaken: romig, vettig en zuur. In dit recept heb ik gekozen voor kokkels: een duurzamere keuze, omdat ze uit Nederland koken en het MSC keurmerk hebben. Maar ze zijn ook gewoon erg lekker en mooi om te zien. Je kunt deze schelpdiertjes ook vervangen voor andere soorten vis, schaal- en of schelpdieren. Tip: let op dat de vis die je kiest het blauwe logootje heeft. Dan weet je zeker dat je een duurzame optie kiest.

Kerst visrecepten

Lees onder het recept een tip om met kerst zeker te zijn van verse en duurzame vis en nog een paar extra kerst visrecepten.

 

5/5

Kokkels met beurre blanc en kruidenolie

Gang Bijgerecht, Voorgerecht
Keuken Frans, Italiaans
Trefwoord beurre blanc saus, biologische citroen, duurzame vis, kerst recepten, kokkels, kruidenboter, msc keurmerk, schaal en schelpdieren, schelpjes, vis recepten
Voorbereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 45 minuten
Porties 4 personen
Auteur Jadis Schreuder
TOOLS
  • Vorkjes
  • antiaanbak of kookpan
  • staafmixer kruidenolie
  • zeef kruidenolie
  • potje met deksel kruidenolie
  • sauspan of antiaanbakpan
  • citruspers
  • mandoline of goed koksmes
INGREDIËNTEN
  • 1 kg kokkels met MSC keurmerk
  • (desembrood) om in de saus te dippen
  • 1 st biologische citroen zeste

Beurre blanc

  • 2 st grote sjalotten
  • 1 st knoflookteentje
  • 1 st biologische citroen
  • 1 st laurierblaadje
  • 5 st peperkorrels
  • ½ l witte wijn
  • 200 g roomboter
  • snuf zout

Kruidenolie

  • 300 ml neutrale olie
  • 100 g spinazie
  • 100 g verse basilicum en/of munt
  • 1 st biologische citroen zeste en sap van
  • 3 g zout
BEREIDING
Beurre blanc
  • Snijd de sjalotten in gelijke ringen en hak de knoflook fijn.
    Schil een dun schilletje van de citroen zonder het wit mee te nemen en rasp de zeste van de rest van de citroen. Schenk een scheut olijfolie in een sauspan en verhitin de pan. Laat de uien en knoflook een paar minuten verkleuren op middelhoog vuur.
    Doe de citroenzeste het citroenschilletje, het laurierblaadje en de peperkorrels erbij. Blus nu af met de witte wijn en 1 el citroensap. Laat het goed inkopen tot je ongeveer ⅓e overhebt. Dit duurt ongeveer 25 min.
    Na het inkoken zet je het vuur lager. Zeef de saus en zet op een laag vuurtje. Bewaar de gesmoorde uien en zet apart.
    Laat de roombote rsmelten en roer door met een garde door de saus tot de boter volledig gemengd is met de saus. Laat het rustig 5 minuten pruttelen tot de saus wat indikt.
    Proef de saus en breng op smaak met versgemalen peper en een snuf zout.
    Tip: de uien kan je bij het gerecht serveren.
Kruidenolie
  • Mix alle ingrediënten met een staafmixer totdat alles fijn is. Haal het mengsel 2 a 3 keer door een zeef totdat je het meeste grove groen opgevangen hebt. Dit heb je niet nodig. Proef de olie en bewaar koel in de koelkast met een potje en deksel.
Kokkels in beurre blanc
  • Maak de beurre blanc zoals hierboven beschreven staat en de kruidenolie (dit is optioneel).
    Spoel de kokkels onder koud stromend water af en zet een bak met water en 1 eetlepel zout klaar om ze even te laten weken. Spoel ze dan nogmaals af zodat je zeker weet dat er geen zand meer in zit. Gooi de kapotte schelpen weg.
    Zet de pan met beurre blanc op middelhoog vuur. Doe dek okkels erbij en leg de deksel erop. Na een paar minuten gaan de kokkels open staan en dan zijn ze klaar om op te eten.
    Garneer de borden met citroenzeste.
    Smakelijk!

Vis recepten met het MSC keurmerk

Inmiddels staan er op de website al een hele boel vis, schaal- en schelpdieren recepten met het MSC keurmerk. Als trotse MSC ambassadeur vind k het belangrijk om duurzame vis onder de aandacht te brengen. Hier lees je ook meer over in mijn kookboeken. Dit kokkels in beurre blanc met kruidenolie recept komt dan ook uit mijn laatste kookboek. 

Tip: bestel de kokkels of andere vis, schaal en schelpdieren bij je lokale visboer. Dan weet je zeker dat je ze op tijd in huis hebt.

Opzoek naar nog meer duurzame vis inspiratie voor de feestdagen?

Maak dan bijvoorbeeld eens:

 

 

Jadis' Lemon Kitchen kookboek cover
Samenwerking met MSC Keurmerk

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte