Zelfgemaakte groentesoep met een vleugje citroen

Zelfgemaakte groentesoep met een vleugje citroen

In de winter maak ik regelmatig zelfgemaakte groentesoep. Het leuke aan zo’n soep als deze is dat je geen bouillon blokjes nodig hebt, je kan namelijk heel simpel zelf een groentebouillon trekken. Ik maak gelijk een grote portie zodat ik kan invriezen of mensen kan uitnodigen. Een groenteboullion heeft als basis, uiteraard groenten zoals: wortel, bleekselderij, tomaat, maar ook verse kruiden, laurierblad, knoflook, sjalotjes en zout & peper. De biologische citroen is echt een aanvulling in dit recept en haalt de smaak naar boven, waardoor je minder zout nodig hebt. Zie hieronder het groentesoep recept.

Zelfgemaakte groentesoep

Deze groentesoep heeft een mediterraans tintje. Ik heb een soortgelijke soep leren maken in Sicilië, waar linzen en andere peulvruchten veel terugkomen in allerlei recepten. In het recept leg ik je uit hoe je dus makkelijk zonder bouillonblokjes een lekkere zelfgemaakte groentesoep in een uur op tafel kan toveren. Puur, lekker & ouderwets genieten! Tip, lekker met een lik roomboter op je zelfgebakken (stok)brood. 

5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie
TOOL
Handrasp
Handpers type 2 illustratie
TOOL
Citruspers
zelfgemaakte groentesoep
Zelfgemaakte groentesoep

Zelfgemaakte groentesoep met een vleugje citroen

Gang Hoofdgerecht, lunch
Keuken Italiaans, Nederlands
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 5 minuten
Porties 6 personen
Auteur Jadis
TOOLS
  • Gietijzeren soeppan
  • Handrasp
  • citruspers
  • dunschiller
  • mandoline
INGREDIËNTEN
  • 3 stengels bleekselderij
  • 200 g wortels
  • 100 g cherrytomaten
  • 100 g linzen
  • 1,5 l water
  • 200 g vastkokende aardappels
  • 2 st laurierblaadjes
  • 2 hele takjes tijm
  • 1 biologische citroen
  • 4 el extra vergine olijfolie
  • 1 grote knoflookteen
  • 2 sjalotjes
  • 1 tl zout en 1 tl grove zwarte peper
  • serveer er zelfgemaakt stokbrood bij
  • *lekker met gezouten roomboter
BEREIDING
  • Snij de sjalot en de knoflook zet even opzij.
  • Nu maak je de groente klaar. Leg alle geschilde en gesneden groenten even in een kom of vergiet.
  • Was de wortel en gebruik een dunschiller om te schillen. Snijd ze (bijvoorbeeld met een mandoline) in dunne plakjes.
  • Was de aardappels, schil ze en snijd ze in repen en dan in kleine blokjes van 1 bij 1 centimeter.
  • Was de selderij stengels en snijd in dunne plakken van een 1/2 centimeter dik.
  • Zet een gietijzeren of andere soeppan op middelhoog vuur met 3 eetlepels olijfolie, de dun gesneden sjalot en fijngehakte knoflook erin. Fruit even aan en doe er dan de tijm bij.
  • Voeg de linzen en de fijngesneden groenten,1 liter kokend water, laurierblaadjes en een theelepel zout en peper toe. Roer goed en breng aan de kook.
  • Snijd de tomaten in gelijke stukken van ongeveer 1 cm en doe ze in de soeppan.
  • Laat alles 20 minuten koken.
  • Haal na 20 minuten de deksel van de pan, voeg nog een halve liter kokend water toe. Laat nu de soep zonder deksel nog minstens 20 minuten koken. Als het goed is wordt de soep door de aardappel en linzen wat dikker. Roer ongeveer om de 10 minuten de soep even door.
  • Knijp voor het serveren nog een halve citroen uit. Schep de tijm takjes uit de soep. Proef de soep en breng op smaak met eventueel nog wat zout en peper.
  • Vul de soepkommen, druppel er nog wat van je lekkerste olijfolie overheen en serveer er wat stokbrood (met gezouten roomboter) bij.
  • Eet smakelijk!

Soep recepten

Een leuke bijkomstigheid van zelfgemaakte soep, is dat vaak je huis heerlijk gaat ruiken. De buren kunnen er misschien al van meegenieten. Ben je opzoek naar nog meer soep inspiratie, zoals deze zelfgemaakte groentesoep?

 

Maak dan bijvoorbeeld eens:

zelfgemaakte groentesoep

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte