Zelf zuurdesem thuis maken? Lijkt je dit ook heerlijk? Ik maak de afgelopen maanden mijn eigen brood en ik kan je vertellen dat ik echt geen ander brood meer wil. Tenzij het natuurlijk van een ambachtelijke desembakker komt.
Als je geen desemstarter hebt kijk dan even op de website van Betty's Kitchen voor een makkelijk recept.
Even vriendjes worden - familie maken
Meng de starter met het lauwwarme water in een mengkom. Voeg daarna het meel/bloem toe en roer goed door. Dek de kom af met huishoudfolie. Laat zo minimaal 30 tot 60 minuten op een warme plek staan.
Tip: zet het lampje van je oven aan (hier komt minimale warmte vanaf) en zet de afgedekte kom in het midden van de oven, met de deur dicht. Door de constante warmte kan het deeg beter rijzen.
Heb je weinig zin of tijd om brood te bakken? Ga dan aan de slag met het No Knead desemrecept.
Begin met stap 1 en roer het goed door elkaar.
Schraap het deeg naar elkaar toe. Dek het af met folie en zet weg in de koude oven voor een 5-6 uur of een nachtrijs.
De volgende ochtend (of minimaal 6 uur) later ga je het zout er doorheen mengen/roeren. Dan zet je het afgedekt weg voor 1-2 uur en dan kan je verder met stap 4 opbollen.
Let op: je deeg loopt wat meer uit dus aan te raden om dit opgebolde deeg direct (op bakpapier) in de bakvorm te leggen voor de laatste rijs.
Dit is een kwestie van kijken. Totdat het brood verdubbeld is in hoeveelheid/volume en dan bak je het af.
Zet het brood 25 minuten midden in de voorverwarmde oven met een deksel erop. Haal daarna de deksel van de pan af en zet de pan terug met het brood erin in de oven naar 230 graden.Kijk na 15 minuten of de korst niet te donker kleurt, zo ja, verlaag dan naar de een temperatuur van 200 graden.
Meet de kerntemperatuur van het brood met de Thermapen of een kerntemperatuur meter. Als de kerntemperatuur van het brood ongeveer 98-100 graden is, dan weet je zeker dat het brood van binnen gaar is.