Mortadella toast met burrata, augurk & mosterdzaadjes
mortadella zuurdesem toast mortadella burrata augurk 2
Mortadella toast met burrata, augurk & mosterdzaadjes

Mortadella toast met burrata, augurk & mosterdzaadjes

Wanneer ik in Sicilië ben kan ik het niet laten om zo snel mogelijk bij de slager een ons mortadella te halen. Zo uit het vuistje vind ik deze worst al heerlijk, laat staan op een krokante ciabatta, mortadella pizza met burrata en pistache. Het vette van dit verfijnde vleeswaar vraagt om een fris-zure tegenhanger. Denk hierbij aan de heerlijke augurken van Kesbeke. Deze diepe smaak past erg goed bij het vette van de onweerstaanbare mortadella. 

Mortadella toast met burrata & augurk

Sinds kort is deze mortadella toast met burrata, augurk en mosterdzaadjes van mijn favoriete lunch gerechten. Het is easy peasy om te maken en staat binnen 15 minuten op tafel. Ik heb mij laten inspireren door de Siciliaanse mortadella pizza met burrata, pistachenootjes en citroenrasp uit mijn kookboek. Omdat deze zijdezachte en flinterdunne worst heel goed samen gaat met de augurken en mosterdzaadjes van Kesbeke. Heb ik hieronder het mortadella toast met burrata & augurk recept voor jullie uitgewerkt. 

5/5

Tools die ik gebruik

Handpers type 2 illustratie

Citruspers
zesteur illustratie the lemon kitchen
Zesteur

Zuurdesem toast met mortadella, burrata en augurk

Gang lunch
Keuken Italiaans, Italiaans - Siciliaans
Trefwoord augurken recepten, burrata, Italiaanse recepten, mortadella, recepten met augurk
Voorbereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 15 minuten
Porties 2 personen
Auteur jadis
TOOLS
  • oven
  • Handrasp
INGREDIËNTEN
  • 4 st dunne mortadella plakjes
  • 1 st burrata bol
  • 1 el olijfolie
  • 2 st zuurdesem boterhammen
  • 2 st Kesbeke augurken
  • ½ st biologische citroen
BEREIDING
  • Verwarm de oven voor op 190 graden. Smeer de zuurdesem boterhammen in met olijfolie.
  • Rooster de zuurdesem boterhammen ongeveer 8 minuten in de oven totdat ze goudbruin worden.
  • Beleg de boterhammen met mortadella, verdeel daaroverheen de burrata. Snijd de augurken in dunne plakjes met bijvoorbeeld een mandoline. Vis wat mosterdzaadjes uit de pot met augurken voor een extra pittige bite.
  • Verdeel de augurk plakjes over de toast en rasp als laatste nog wat citroenzeste over de mortadella toast.
    Smakelijk!

Feiten over mortadella

De naam van deze verslavend lekkere worst: mortadella, komt van ‘un morsaio della carne di maiale. Dit betekent ‘een vijzel voor het vlees van een varken’. Wanneer je in Italië bent raad ik je zeker aan om een paar plakjes mortadella te halen. Geniet ervan! 

Wat is mortadella?

Dit is een Italiaanse worst dat uit de streek van Bologna komt. Deze worst bestaat uit gemalen varkens vlees, varkens vet en er zitten soms ook nog gemalen pistachenootjes of zwarte peper in. Doordat het vlees vele malen gemalen is heeft het een zijdezachte structuur. Het vette vraagt wat mij betreft om een zure tegenhanger. 

Hoe eet je mortadella?

Mortadella eet je in Italie vooral op een krokante ciabatta, maar in Sicilië is de meest voorkomende variant een Mortadella pizza met burrata (of eigenlijk scatiatella) en pistachenootjes. Erg lekker! Voor deze keer heb ik in plaats van deze nootjes gekozen voor de diepe smaak van Kesbeke’s augurken.

Waar koop je mortadella?

Mortadella kan je op steeds meer plekken in Nederland verkrijgen. Vraag bij de slager voor versgesneden mortadella of kijk bijvoorbeeld bij je lokale supermarkt. 

mortadella toast met burrata
Samenwerking Kesbeke Fijne Tafelzuren

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte