Wanneer ik in Sicilië ben kan ik het niet laten om zo snel mogelijk bij de slager een ons mortadella te halen. Zo uit het vuistje vind ik deze worst al heerlijk, laat staan op een krokante ciabatta, mortadella pizza met burrata en pistache. Het vette van dit verfijnde vleeswaar vraagt om een fris-zure tegenhanger. Denk hierbij aan de heerlijke augurken van Kesbeke. Deze diepe smaak past erg goed bij het vette van de onweerstaanbare mortadella.
Sinds kort is deze mortadella toast met burrata, augurk en mosterdzaadjes van mijn favoriete lunch gerechten. Het is easy peasy om te maken en staat binnen 15 minuten op tafel. Ik heb mij laten inspireren door de Siciliaanse mortadella pizza met burrata, pistachenootjes en citroenrasp uit mijn kookboek. Omdat deze zijdezachte en flinterdunne worst heel goed samen gaat met de augurken en mosterdzaadjes van Kesbeke. Heb ik hieronder het mortadella toast met burrata & augurk recept voor jullie uitgewerkt.
De naam van deze verslavend lekkere worst: mortadella, komt van ‘un morsaio della carne di maiale. Dit betekent ‘een vijzel voor het vlees van een varken’. Wanneer je in Italië bent raad ik je zeker aan om een paar plakjes mortadella te halen. Geniet ervan!
Dit is een Italiaanse worst dat uit de streek van Bologna komt. Deze worst bestaat uit gemalen varkens vlees, varkens vet en er zitten soms ook nog gemalen pistachenootjes of zwarte peper in. Doordat het vlees vele malen gemalen is heeft het een zijdezachte structuur. Het vette vraagt wat mij betreft om een zure tegenhanger.
Mortadella eet je in Italie vooral op een krokante ciabatta, maar in Sicilië is de meest voorkomende variant een Mortadella pizza met burrata (of eigenlijk scatiatella) en pistachenootjes. Erg lekker! Voor deze keer heb ik in plaats van deze nootjes gekozen voor de diepe smaak van Kesbeke’s augurken.
Mortadella kan je op steeds meer plekken in Nederland verkrijgen. Vraag bij de slager voor versgesneden mortadella of kijk bijvoorbeeld bij je lokale supermarkt.
Eén reactie
De pizza ken ik, maar deze combinatie nog niet. Lijkt ons ook heerlijk overigens.