Flammkuchen met zalm, courgette, pesto & citroen BBQ

Flammkuchen met zalm, courgette, pesto & citroen BBQ

Flammkuchen is favoriet thuis. Het is super krokant (altijd een pluspunt), daarnaast is het snel klaar en je kan het met van alles combineren. Zalm & courgette zijn een gouden combinatie, zeker met een hartige pesto en frisse citroen zet je in een handomdraai een feestmaaltijd op tafel. Laat je kinderen hun eigen flammkuchen versieren. De courgette waaier is leuk om te maken en het ziet er ook nog eens fraai uit. Deze zalm flammkuchen is op smaak gebracht met biologisch Herbamare Kruidenzout. Zie hieronder het flammkuchen met zalm, courgette, pesto & citroen BBQ recept. 

Flammkuchen met zalm

Deze zalm is gegaard op een cederhouten plankje op de barbecue. Door deze bereidingstechniek krijgt de zalm een boterzachte structuur en een rokerige smaak. Dit is superlekker bij het zoet-hartige van de biologische courgette, het fris-zure van de citroen en de diepe smaken van de zelfgemaakte pesto. Gek op zelf pestootjes maken? Maak dan bijvoorbeeld eens zeekraal of lamsoren pesto. Wist je dat je tegenwoordig op allerlei plekken flammkuchen kan kopen? Zo kan je bij Ekoplaza ook hiervoor terecht. 

Herbamare Kruidenzout

Zoals je misschien wel weet ben ik echt opgegroeid met dit biologische kruidenzout. Herbamare Kruidenzout is een samenstelling van allerlei groenten, specerijen, kruiden en zeezout. Ik ben niet van de pakjes en zakjes, maar dit is echt een ander verhaal. Je vind het in de meeste supermarkten, maar ook bij een paar drogisterijen in het A.Vogel schap. 

5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie

Handrasp
Handpers type 2 illustratie

Citruspers
flammkuchen zalm courgette citroen

Flammkuchen met rosé zalm, courgette & citroen BBQ

Gang Hoofdgerecht of lunch, Voorgerecht
Keuken Italiaans
Trefwoord BBQ recepten, big green egg recepten, biologische citroen, flammkuchen recepten, grillen of bbq, oven recepten, pizza
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Porties 4 personen
Auteur Jadis
TOOLS
  • Oven of afsluitbare BBQ
  • Cederhout plankje
  • Handrasp
  • mandoline (of gebruik een goed koksmes)
  • Kwastje
  • *optioneel en aan te raden: stenen (pizza) plaat
  • *optioneel Ernesto Portstroop
INGREDIËNTEN
  • ½ biologische citroen
  • 400 g zalm (met huid)
  • ½ bakje tuinkers biologisch
  • 2 groene of gele courgettes biologisch
  • 2 el extra vergine olijfolie
  • 4 el pesto
  • 4 st flammkuchen
  • 2 tl Herbamare kruidenzout biologisch
BEREIDING
  • Verwarm de BBQ voor rond 180 graden. Leg het cederhouten plankje minimaal 1 uur in water, zodat het niet verbrand.
  • Snijd de courgette met een mandoline (als je die hebt) in dunne ronde plakjes. Strooi 1 theelelepel Herbamare kruidenzout over de courgette. Was de biologische citroen even af met koud water en snijd ook een halve citroen met een mandoline in dunne plakjes.
  • Leg de zalm met de huid op het ceder houten plankje. Strooi 1 theelepel kruidenzout over de zalm. Tip: lekker als je de zalm lakt met (port)stroop. Verdeel er een paar citroenplakjes op. Prik de D.O.T. (als je die hebt) in de zalm. Heb je dit niet gebruik dan een Thermometer om de kerntemperatuur af en toe te meten. Als de zalm 45-50 graden bereikt heeft kan je hem het beste eraf halen. Verwarm de BBQ nu naar 250-260 graden. Leg de (pizza) steen op de BBQ.
  • Smeer de flammkuchen in met olijfolie, gebruik hiervoor een kwastje. Leg de dunne courgette plakjes naast elkaar als een soort waaier op de flammkuchen. Verdeel per flammkuchen een paar citroen plakjes. Leg de flammkuchen op de voorverwarmde (pizza) steen en haal ervan af als de buitenranden iets verkleuren de flammkuchen krokant is geworden.
  • Maak ondertussen de pesto. Je kan er ook voor kiezen om pesto uit het versschap van de supermarkt te gebruiken.
  • Haal de flammkuchen van de (pizza) steen af en pluk de rosé gegaarde zalm over de flammkuchen. Druppel er wat pesto overheen en strooi er nog wat tuinkers, peper en een snufje zout over.
    Smakelijk!
Tip: heb je nog zalm over? Gebruik het dan voor deze crostini's met portstroop.

    Recepten met citroen

    Lekker en gezond koken heeft niet moeilijk te zijn. Laat vooral de groenten het hoofdonderdeel van het gerecht zijn en kijk vanuit daar wat er nog meer lekker bij is. Een lekker gerecht heeft vaak een bite, iets romigs, fris, hartig en zoets. Deze zalm flammkuchen is daar dus een mooi voorbeeld van. 

    Biologisch kruidenzout 

    Ben je opzoek naar nog meer inspiratie om je eten op smaak te brengen met Herbamare Kruidenzout zoals deze flammkuchen met zalm, courgette, pesto & citroen? 

    Maak dan bijvoorbeeld eens:

    flammkuchen zalm courgette citroen
    Samenwerking met Herbamare Kruidenzout A.Vogel

    Eén reactie

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Waardering recept




    Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

    Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

    Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek

    Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

    Blijf op de hoogte

    Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

    Blijf op de hoogte