Zalm crostini met portstroop & courgette

Zalm crostini met portstroop & courgette

Zalm is niet weg te denken uit mijn wekelijkse eetpatroon. Je kan mij bijna niet blijer maken dan met een perfect rosé gegaarde stukje zalm. Naast dat ik deze vette vis superlekker vindt is het ook nog eens gezond, het wordt ook wel ‘voeding voor je hersenen genoemd’. Dit komt door de goede vetten. Deze keer heb ik de zalm nog lekkerder gemaakt, door te lakken met Ernesto Portstroop. Dit is een superlekkere stroop gemaakt van port. Als zalm. port en BBQ liefhebber kan je, je geluk niet op. 

Zalm crostini met portstroop

Deze (witte) portstroop heeft een diepe port en karamelsmaak met frisse tonen. Je kan er ook voor kiezen om voor de rode variant te gaan, beiden waanzinnig lekker. De combinatie met gegrilde courgette, frisse citroen, licht-pittige tuinkers en krokante crostini’s is waanzinnig lekker!

Ernesto Portstroop

Ernesto Portstroop is een geweldig eindproduct waar jaren van verfijning in zit. De portstroop is vernoemd naar de bedenker van dit receptuur. Dick Ernesto heeft veel passie voor koken en heeft deze recepturen zelf bedacht. Een inspirerende ondernemer dus! Lees hieronder meer over zijn stropen.

Smaak: portstroop is op smaak gebracht met tijm, kaneel, citrusvruchten en diverse andere kruiden en specerijen.
Structuur: perfecte viscositeit bij 18 graden Celsius.
Optisch: door verfijnde techniek behoudt de portstroop de dieprode kleur en stroperige structuur. 

Inmiddels al bij meer dan 400 verkooppunten in Nederland verkrijgbaar.

5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie

Handrasp
Handpers type 2 illustratie

Citruspers
zalm crostini met courgette en portstroop

Zalm crostini met portstroop & courgette BBQ

Gang Big Green Egg / Barbecue, Borrelhapje, Snacks & Hapjes
Keuken Frans, Italiaans
Trefwoord biologische citroen, crostini recepten, gegrilde groenten, gerechten met zalm, gezond, recepten zalm
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Porties 4 personen
Auteur Jadis
TOOLS
  • BBQ
  • Cederhouten plankje
  • Kwastje
  • Handrasp of zesteur
  • mandoline
INGREDIËNTEN
  • ½ citroen biologisch
  • 4 el Ernesto Portstroop smaak naar keuze
  • 1 el extra vergine olijfolie biologisch
  • 10-12 st crostini's/toastjes
  • 250-300 g zalm op de huid
  • ½ st (gele) courgette biologisch
  • tuinkers biologisch
BEREIDING
  • Verwarm de BBQ voor tot ongeveer 185-190 graden. Leg het cederhouten plankje minimaal 1 uur van te voren in een bak met water. Heb je hier geen tijd voor? Zorg ervoor dat het houten plankje dan bijvoorbeeld op een gietijzeren plaat ligt.
  • Smeer de zalm met een kwastje rijkelijk in met de Ernesto portstroop (welke van de twee mag je zelf kiezen, ze zijn beiden superlekker). Strooi er een snufje zout en peper overheen en snijd de citroen in hele dunne plakjes en leg op de zalm.
  • Als de BBQ heet genoeg is leg dan de zalm op het cederhouten plankje. Leg het plankje met zalm op de BBQ en steek er een digitale oven thermoometer (als je die hebt) in, zodat je de kerntemperatuur kan bij houden.
  • Snijd de courgette in zo dun mogeijke plakken met bijvoorbeeld een mandoline. Druppel er 1 eetlepel olijfolie en 1 el citroensap overheen, hussel even. Grill de courgete even kort op een plaat of in de pan.
  • Maak de toastjes op door er een paar plakjes courgette op te leggen en leg daarop een stukje zalm. Verdeel over de toastjes wat verse tuinkers en citroenkrulletjes (of rasp). Je kan er nog wat saltflakes overheen versieren of een druppeltje van de portstroop.
Heb je geen D.O.T in huis? Gebruik dan een thermometer om af en toe de kerntemperatuur te meten. De zalm is perfect gegaard bij 45-50 graden (in het dikste stuk gemeten). Het gaart altijd nog een beetje door en op deze manier blijft de zalm boterzacht.

Tip: heb je nog zalm over? Gebruik het dan voor dit flammkuchen recept. 

    Portstroop recepten

    Koken en bakken met Ernesto portstropen is werkelijk waar een feestje! Je kan er alle kanten mee opm n omdat dit ‘eindproduct’ al zo vol van smaak is is het leuk om fijne combinaties te vinden. Ben je opzoek naar nog meer inspiratie met portstroop en citroen, zoals deze zalm crostini? 

    Kijk dan eens op deze pagina’s:

    zalm crostini met courgette en portstroopzalm portstroop Ernesto bbq recept
    Samenwerking met Ernesto Portstroop

    Eén reactie

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Waardering recept