Plaatpizza met mozzarella, pancetta en zuur

Plaatpizza met mozzarella, pancetta en zuur

Dit is echt een ideale pizza voor de feestdagen! Een jaar geleden heb ik één van de lekkerste plaatpizza’s ooit op. Deze pizzeria zit in Rome, hier heb ik samen met mijn vriend twee dagen achter elkaar in de rij voor gestaan. In Nederland hebben we ook een geweldige pizzeria: Sugo Pizza met vergelijkbare pizza’s (Pizza al Taglio). Deze pizza is geïnspireerd op één van hun hardlopers. De bodem van deze plaatpizza met mozzarella, panchetta en zuur doet mij denken aan een luchtig focaccia deeg met een krokante onderkant. He-mels! Dat ik gek ben op Kesbeke’s augurken en zilveruitjes is je vast niet ontgaan, vorige week heb ik ook een lekker voorgerecht met zalm, garnalen, beurre Blanc en tafelzuur op de website gezet. 

 

Plaatpizza met mozzarella

Soms kan je al geïnspireerd raken door maar 1 hap te nemen. Deze keer wilde ik in samenwerking met Kesbeke Tafelzuren een plaatpizza maken met hun zure bommen. De allerlekkerste als je het mij vraagt! Het deeg heb ik zelfgemaakt,  maar als je te weinig tijd hebt kan je ook een pizza of flammkuchen bodem aanschaffen. Omdat de feestdagen eraan komen vind ik het leuk om mijn deeg recept met jullie te delen. Zie hieronder mijn ultieme feest plaatpizza met mozzarella recept.

plaatpizza met mozzarella, panchetta en zuur
Lemoncurd cupcakes met citroen, ricotta & maanzaad

Plaatpizza met mozzarella, pancetta en zuur

Gang Hoofdgerecht of lunch, Snacks & Hapjes
Keuken Amerikaans, Italiaans
Trefwoord augurken recepten, pizza, plaat pizza
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 1 uur 25 minuten
TOOLS
  • oven
  • ovenplaat
  • bakpapier
  • Handrasp
INGREDIËNTEN
  • 1 pizza (focaccia) plaat (of maak het recept hieronder) Bestellen bij Sugo Pizza en/of bestel online

Deeg ingredienten

  • 50 gram semola gedroogde griesmeel en anders extra bloem
  • 1 zakje gedroogde gist ongeveer 7 gram
  • 1/2 eetlepel rietsuiker of fijne tafelsuiker
  • 400 gram gewone bloem patentbloem
  • 320 ml lauw water
  • 1 tl zout volle eetlepel fijn zout

Ingrediënten pizza toppings

  • 100-150 ml eenvoudige tomaten (pizza) saus
  • 2 augurken Kesbeke
  • 200 gram mozzarella even uit laten lekken
  • 10 st pancetta
  • ½ biologische citroen
BEREIDING
  • Pizza deeg maken (optioneel)
  • Doe de gist in een bakje met suiker en lauw warm water, roer even zodat het na een paar minuten gaat opborrelen en 'activeert'.
  • Doe de bloem en Semola (of 80 gram extra bloem) samen met zout in een grote bak. Schenk het water met daarin het opgeloste gist erbij, druppel de olijfolie erbij en kneed het deeg ongeveer 10 minuten (met de hand of een keukenmachine) totdat je een samenhangend deeg hebt.
  • Bestrooi je handen met wat meel en haal het deeg eruit. Kneed het deeg nu voor ongeveer 5 minuten totdat je een glad en elastische deeg gekregen hebt.
  • Zet het deeg in een bak afgedekt met een natte (warme) theedoek op een warme plek voor minimaal een uur totdat het in volume verdubbeld is.
  • Verwarm de oven voor op 220-230 graden.
  • Strooi een beetje semola (krijg je een lekkere krokante korst van) op het aanrecht en rol het deeg goed uit totdat het deeg ongeveer een 1/2 cm dikte heeft. Let op: het is belangrijk dat het overal even dik is zodat je geen ongelijke stukken krijgt.
Pizza opmaken
  • Pak een ovenplaat of een losse vierkante/rechthoekige ovenschaal en beleg met bakpapier. Leg hier het uitgerolde deeg op. Schep nu de tomatensaus rijkelijk op de pizza en laat de randen vrij.
  • Verdeel de mozzarella in kleine stukjes over de pizza, leg daarop de pancetta en dunne plakjes augurken. Strooi wat van de geraspte citroen eroverheen voor een verrassende smaak.
  • Zet de plaat pizza in de oven en haal na ongeveer 20-22 minuten uit de oven als de randen goudbruin kleuren en de mozzarella gesmolten is.

Feest recepten met tafelzuur

Koken met de Amsterdamse Tafelzuren van Kesbeke is een feest. Ze hebben zo veel verschillende tafelzuren. Onlangs kreeg ik een rondleiding door de fabriek en ze zijn altijd bezig met nieuwe projecten, waaronder een gezond babyhapje in samenwerking met drie-michelinsterren chef Jonnie Boer.

 

Ben je opzoek naar nog meer inspiratie met tafelzuur, zoals deze plaatpizza met mozzarella en zuur? Maak dan eens van deze heerlijke recepten:

plaatpizza met mozzarella, panchetta en zuur
Samenwerking Kesbeke Tafelzuren.

5 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte