Zalm en garnalen met beurre blanc & tafelzuur

Zalm en garnalen met beurre blanc & tafelzuur

Inmiddels werk ik al jaren fijn samen met Kesbeke. De lekkerste tafelzuren met Amsterdamse trots  gemaakt. Wanneer ik het over zuurtjes, pickles, zure bommen en andere gepekelde groenten heb denk ik al gauw aan dit familie bedrijf. Wist je dat Kesbeke de enige inleggerij van echte Amsterdamse Tafelzuren is en Sinds 1999 geleid wordt door Oos, derde generatie Kesbeke. Wanneer je Oos ontmoet hebt ga je gegarandeerd met een glimlach de deur uit. Wat vrolijkheid en passie heeft deze lieverd! Ze hebben inmiddels een groot schapruimte in bijna elke supermarkt, maar mijn favorieten blijven de zure bommen en zilveruitjes. Deze keer heb ik ze allebei verwerkt in een ultiem kerst voorgerecht: zalm en garnalen met beurre blanc & tafelzuur! Je ziet hieronder het waanzinnig lekkere recept, waar je elk hart mee gaat veroveren.

Zalm & garnalen 

Als chef en visliefhebber ben ik altijd opzoek naar een fijne smaak balans. Een zuurtje is een perfecte match met vis, schaal & schelpdieren. De combinatie van zalm, garnalen, het vette en romige van de beurre blanc en het fris-zure van de augurk & uitjes maakt dit zalm voorgerecht één groot feest. 

5/5

Tools die ik gebruik

Dunschiller illustratie
Dunschiller
zalm garnalen beurre blanc

Zalm met garnalen, beurre blanc en tafelzuur

Gang Voorgerecht
Keuken Frans, Nederlands
Trefwoord citroen recepten, garnalen, gerechten met zalm, kerst recepten, voorgerechten, zalm recept
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 30 minuten
Porties 4 personen
Auteur Jadis
TOOLS
  • Sauspan
  • Anti aanbak pan
  • citruspers
  • mandoline of goed koksmes
  • zeef
INGREDIËNTEN
  • 200 g zalm zonder huid gecertificeerd
  • 12 grote garnalen MSC-keurmerk
  • 2 augurken Kesbeke
  • 2 el zilveruitjes Kesbeke
  • 1 el mosterdzaadjes uit de pot van de augurken
  • 1 st knoflookteentje
  • 2 st roze uien/banaan sjalotten
  • 0,5 l witte wijn
  • 100 g roomboter (gezouten)
  • 50 ml room
  • 1/2 biologische citroen sap & zeste
  • verse bieslook
BEREIDING
  • Zet een sauspan op middelhoog vuur en doe er een scheut olijfolie in. Snijd de uien in zo dun mogelijke ringen en bak een paar minuten samen met de fijngehakte knoflook. Schil de citroen en doe er twee schilletjes (zonder wit) bij. Blus af met de witte wijn en zet het vuur iets lager, wacht totdat de alcohol bijna verdampt is en de smaak erin is getrokken.
  • Zet het vuur lager en doe nu de roomboter erbij. Als de roomboter gesmolten is roer je even en giet je de room erbij. Laat het nog even rustig pruttelen en zeef de saus en zet op een laag vuurtje. Proef de saus en breng op smaak met versgemalen peper en een snuf zout. Snijd de bieslook fijn en roer door de gezeefde saus.
  • Let op: bewaar de gesmoorde uien en serveer bij het gerecht voor de liefhebber. Naast dat de uien lekker zoet zijn geworden is het ook zonde om weg te gooien.
  • Snijd de zalm in 3 gelijke stukken en bak samen met de garnalen met olijfolie in een anti aanbak pan aan iedere kant 1 minuut. Je kan de kerntemperatuur (45-48 graden) van de zalm meten als je hem perfect 'rosé' gegaard wilt hebben. Ik vind hem eigenlijk (bijna) rauw het lekkerst.
  • Snijd de augurk in dunne plakken. Leg de kort gebakken zalm op de borden en giet daar de beurre blanc er overheen, serveer de gesmoorde uien en tafelzuur ernaast. Verdeel de mosterdzaadjes over de gerechten voor een pittige bite. Strooi nog wat fijngehakte bieslook over het voorgerecht.

Recepten met tafelzuur

Het koken met tafelzuren vind ik erg leuk om te doen. Als ‘fris-zuur’ liefhebber zijn de combinaties eindeloos. Een zuurtje of fris element is eigenlijk in elk gerecht essentieel. In de afgelopen jaren heb ik regelmatig recepten met Kesbeke’s Tafelzuren gemaakt. Ben je opzoek naar nog meer inspiratie, zoals dit zalm en garnalen voorgerecht? 

 

Bekijk dan eens de recepten hieronder:

Zalm met garnalen, beurre blanc en tafelzuur
Samenwerking Kesbeke.

4 reacties

    1. Hi Bernadette,

      Een mandoline koop je op verschillende plekken, mijn voorkeur is een mandoline met een bak eronder (die je bijvoorbeeld bij de Sligro kan aanschaffen). Maar kook winkels hebben er ook genoeg. Kijk wel uit met je handen en gebruik zo veel mogelijk een opzet stukje.

5 from 2 votes

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept