Steak tartare van bavette met avocado, zuur & gerookte paprikapoeder

Steak tartare van bavette met avocado, zuur & gerookte paprikapoeder

Weer een fijn tartaar recept met tafelzuur voor de feestdagen! Ik vind dat een tartaartje niet mag ontbreken tijdens de feestdagen, daarom staat mijn website ook vol met allerlei varianten. Steak tarare die ontbrak nog! En bij dit voorgerecht hoort tafelzuur, lekker met de mini augurkjes en zilveruitjes van Kesbeke. Wist je dat ik vorig jaar rond deze tijd het beste recept van 2019 gewonnen heb met een zalm tartaar recept? Zie hieronder mijn favoriete bereiding van steak tartare!  

Steak tartare van bavette

Vorig jaar was ik samen met mijn vriend in Valencia. We kwamen daar een klein tapas restaurant tegen, waar we aan de bar een plekje kregen. We bestelde onder andere steak tartare en dat werd zo voor je neus klaar gemaakt. Ik begin weer te watertanden als ik er aan terug denk. Daarom heb ik ook een van de meest bekende Spaanse smaakmakers toevoegt, de gerookte paprikapoeder. Het geeft net die heerlijke rooksmaak aan het voorgerecht. In plaats van eigeel heb ik gekozen voor romige avocado! Ik vind dit met de bavette een top combinatie en vooral lekker om je knoflook crostini mee in te smeren. De reden dat ik voor bavette heb gekozen is dat het een prachtige kleur, een neutrale geur en smaak heeft en een lekkere structuur. Ook ideaal vlees voor een carpaccio trouwens. 

5/5

Tools die ik gebruik

Hand citroen pers type 2 illustratie

Handrasp
handrasp-illustratie

Handrasp
steak tartare van bavette met citroen, gerookte paprikapoeder, knoflook crostini

Steak tartare van bavette met zuur, avocado & gerookte paprikapoeder

Gang Voorgerecht
Keuken Frans
Trefwoord makkelijke gerechten, steak tartare, tartaar recepten, voorgerechten met citroen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 25 minuten
Porties 2 personen
Auteur Jadis
INGREDIËNTEN
  • 200 +/- gram rundvlees bavette
  • ½ theelepel gerookte paprika poeder
  • ½ stuk rijpe avocado
  • 1 stuk biologische citroen
  • 1 eetlepel ongeveer 10 mini augurkjes van Kesbeke
  • 1 eetlepel zilveruitjes klein van Kesbeke
  • 1 theelepel mosterdzaad
  • ½ stuk stokbrood
  • 1 theelepel lemon pepper * of gewone grove zwarte peper
  • 4 stuks appel kappertjes
  • 2 eetlepels goede olijfolie *crostini's & op het laatste
BEREIDING
  • Verwarm als eerste de oven voor op 180-200 graden hete lucht + grill.
  • Maak de avocado spread, gebruik een staafmixer om de avocado lekker zalvig te maken. Voeg 1 eetlepel citroensap, zest van een halve citroen en breng op smaak met peper en zout.
  • Snijd het stokbrood in dunne plakken, smeer in met wat een klein beetje extra vergine olijfole en snijd een knoflookteen doormidden, wrijf dit over de stokbrood plakjes en leg ze voor ongeveer 8 minuten in de oven tot ze goud bruin zijn geworden.
  • Snijd vervolgens eerste het vlees in dunne repen en vervolgens in zo klein mogelijke blokjes, gebruik hier een scherp koksmes voor.
  • Doe het fijngesneden rauw vlees in een bak en doe daar gerookte paprikapoeder en citroenzeste van een halve citroen, lemon pepper of grove peper (naar smaak) bij. Doe er een snuf gerookt of Maldon (salt flakes) zout bij. Proef even of het genoeg op smaak is gebracht.
  • Snijd nu de zilveruitjes en de augurkjes in dunne plakjes en doe bij de rest. Doe er 1 eetlepel citroensap en 1 eetlepel worscester saus bij en roer het geheel nogmaals.
  • Pak nu een steekring of een ondiep schaaltje (zoals een bruin tapas schaaltje). Doe daar 1/2 of 1/3 (afhankelijk met hoeveel mensen je bent) in en druk het even aan. Pak een bord waar je het op wilt serveren en draai het schaaltje er voorzichtig op. Zo blijft de steak tartare mooi in vorm en zie het er prachtig uit
  • Verdeel in het midden van de steak tartare de avocado spread, strooi er wat citroenkrulletje overheen en verdeel er nog wat verse kruiden zoals bieslook over. Je kan ervoor kiezen om als laatste nog een klein beetje (gerookt) zout over dit voorgerecht te strooien. Leg de knoflook crostini's er voor extra crunch bij.

Kerst recepten met citroen & tafelzuur

Ben jij net zoals ik helemaal weg van feestelijke kerst recepten met citroen & tafelzuur, zoals deze steak tartare? Kijk hieronder voor meer tartaartjes waar het frisse van tafelzuur erg goed bij past!


#samenwerking met Kesbeke Tafelzuren

steak tarare recept met avocado en citroen

5 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte