Asperges met zalm, dille botersaus & citroen aardappeltjes

Asperges met zalm, dille botersaus & citroen aardappeltjes

Het is bijna asperge tijd! Mijn lente is niet af zonder het witte goud. Ik ben er dit jaar vroeg bij, omdat ik een leuke samenwerking heb met Benjamin van Jonas Aardappelen. Hij is de aardappelspecialist die elke donderdag op de markt in Houten staat. Superleuk hoe je als trouwe klant na jaren aardappelen, knoflook en uien inkopen tot een samenwerking kan komen. Omdat de lente eraan komt en de temperaturen stijgen staan de boeren te popelen om hun asperges te verkopen. Dit recept heb ik gemaakt met de biologische Menopper aardappeltjes, een nieuw ras van Benjamin & Ton’s (eigenaar van aardappelenbezorgen.nl).  Ze komen van eigen land en verkopen deze aardappelen zowel in zijn geheel als voorgesneden met schil.  Super handig! Lees hieronder meer over deze biologische aardappel. 

Asperges met zalm

Ik kijk elk jaar weer uit naar de verse asperges van het land. Je kan het witte goud op allerlei manieren bereiden en als het aan mij ligt eet ik gerust in deze tijd meerdere keren per week asperges. Varieer bijvoorbeeld met zalm, ham, Hollandse garnaaltjes een zachtgekookt eitje. Vegetarisch met burrata is ook lekker! Deze keer ben ik met zalm uit de oven aan de slag gegaan. Het leuke van dit recept is dat het supermakkelijk is. Rooster de citroen aardappeltjes in de oven, kook ondertussen de asperges en leg de laatste 10 minuten de zalm op de aardappeltjes in de oven en laat de boter samen met dille smelten. Easy peasy! 

5/5

Tools die ik gebruik

Illustratie DOT van Thermapen

Thermapen
Handpers type 2 illustratie

Citruspers
zesteur illustratie the lemon kitchen

Zesteur
asperges met zalm, dille botersaus en meeopper citroen aardappeltjes

Asperges met zalm, dille-botersaus & citroen aardappeltjes

Gang Hoofdgerecht
Keuken Frans, Nederlands
Trefwoord aardappel recepten, asperge gerechten, asperge recepten, gezonde recepten, makkelijke gerechten, recepten citroen, zalm recepten
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 35 minuten
Porties 2 personen
Auteur Jadis
TOOLS
  • Anti aanbak pan
  • (asperge) of kookpan
  • oven + ovenschaal 
  • handpers (of gebruik je hand)
  • dunschiller/aspergeschiller
  • zesteur/handrasp
  • thermapen
INGREDIËNTEN
  • 600 gram witte asperges
  • 1 biologische citroen
  • 400 gram Menopper aardappeltjes voorgesneden
  • 4 gram verse dille
  • Tuinkers
  • 2 zalmmoten zonder huid
  • 70 gram roomboter gezouten
  • 1 knoflookteen
  • salt flakes
  • olijfolie
BEREIDING
  • Verwarm de oven voor op 180 graden hetelucht + grill
  • Pak een ovenschaal en doe hier de voorgesneden Menopper aardappeltjes in, doe 1 eetlepel olijfolie erbij, knijp ½ citroen uit en doe er ½ theelepel salt flakes, 1 knoflookteen (met schil) bij en zet 20 minuten in de oven.
  • Als de aardappeltjes na ongeveer 20 minuten goudbruin worden, zet je de oven op 150 graden en leg je de zalmmoten op de aardappeltjes, strooi er wat peper overheen en zet nog ongeveer 10 minuten terug in de oven. Je kan de kerntemperatuur (52 graden) van de zalm meten met een Thermapen.
  • Schil de asperges en snijd 1 centimeter van de onderkant af. Kook ze in gezouten water ongeveer 8-10 minuten (afhankelijk van de dikte).
  • Pak een sauspannetje en laat hierin de boter smelten en doe er een theelepel citroensap bij. Leg er 2 verse dille takjes bij en strooi er een snuf zout flakes overheen. Roer even en de saus is klaar.
  • Pak 2 borden en schep de aardappeltjes en de zalm op, laat de asperges even uitlekken en leg ernaast. Giet de dille-botersaus over de asperges. Strooi er nog wat verse tuinkers of andere cress overheen.
  • Smakelijk!

MENOPPER BIOLOGISCHE AARDAPPEL

Dit is een kruising Nicola, bilsitar en bloed van een roseval. Dit komt vast kokende aardappel, Nicola en bilstar en gele kleur komt van de roseval. Ze ontwikkelen dit zelf. Een leuk weetje is dat dit aardappelras 85% resistent tegen vitostra, dit is een aardappelziekte.  De biologische Menopper® is 100% biologisch en vrij van extra toevoegingen. Deze overheerlijke aardappel is vernoemd naar het oude landgoed de Menop. Dit nieuwe ras wordt gepoot op hun eigen akkers in de Hoeksche Waard en is een ware delicatesse. Dit ras valt onder de vastkokende aardappelen en is boterzacht. U kunt de Menopper schillen maar is ook uitermate geschikt om te bereiden met schil. Dit zorgt voor extra smaak en een heerlijke bite. Deze exclusieve aardappel is uitermate geschikt voor:

  • Koken
  • Bakken
  • Frituren 
  • Uit de oven

Deze biologische pieper kunt je over het algemeen minder lang bewaren dan onze andere aardappelen. Wanneer je ze koel (8 tot 12 graden) en droog bewaard kunt je er 2 tot 4 weken gebruik van maken.

aSPERGE RECEPTEN MET CITROEN

Als ik moet kiezen tussen het witte en het groene goud gaat mijn voorkeur uit naar witte asperges. De groene zijn ook erg lekker, maar omdat deze het hele jaar verkrijgbaar zijn. Is het bijzondere er een beetje van af.  Ben je opzoek naar nog meer asperge inspiratie, zoals deze witte asperges met zalm of nog een aardappel & zalm combinatie? 

Maak dan bijvoorbeeld eens:

#samenwerking met Jonas Aardappelen

asperges met zalm, dille botersaus en meeopper citroen aardappeltjes

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept