10 x biologische citroen recepten voor een sterke weerstand

10 x biologische citroen recepten voor een sterke weerstand

Er staat weer een super interessant artikel op e website geschreven door Annemiek van Nutribites. Ze heeft een overzicht gemaakt van 10 x biologische citroen recepten voor een sterke weerstand. Dat de citroen een bom is aan vitamine C weten we allemaal al, maar er zijn nog veel meer gezondheidsvoordelen aan deze bijzondere citrusvrucht. Lees hieronder verder.

 

10 x biologische citroen recepten voor een sterke weerstand 

Citroen kan je helpen om je weerstand te versterken. Dit zijn 10 recepten met citroen die je immuunsysteem op verschillende manieren ondersteunen: 

  1. Citroenwater 

Citroenwater is niet alleen heerlijk verfrissend in de zomer. Deze fantastische mix van water met de smaken van citrusvruchten kan ook helpen om je weerstand een oppepper te geven. Citroen bevat behoorlijk wat vitamine C. Deze vitamine staat bekend om zijn vermogen om de activiteit van je afweercellen te verhogen. 

  1. Indiase curry 

Deze Indiase curry is niet alleen heerlijk van smaak, maar bevat ook allerlei ingrediënten die je weerstand een boost geven. Naast citroen spelen spinazie en mango dan wel abrikozen de hoofdrol. Al deze ingrediënten bevatten behoorlijk wat provitamine A. 

Provitamine A kan ons lichaam zelf omzetten in vitamine A. Dit stofje is betrokken bij de ontwikkeling van je immuunsysteem en bij de reactie van je lichamelijke afweer op ziekteverwekkers. Samen met vitamine C behoort vitamine A dan ook tot de weerstandsvitamines. 

De amandelen in deze curry voegen nog vitamine E toe. Ook dit is een vitamine met een gunstige invloed op onze afweer. 

  • Wortelspread 

Wortels staan bekend om hun grote hoeveelheid vitamine A. Samen met citroen, olijfolie, kruidenzout en Parmezaanse kaas ontstaat niet alleen een heerlijke spread, maar ook een weerstandsbooster.  

jadis biologische citroen 10 x citroen voor een sterke weerstand
  • Grog met citroen en honing

Niets is verwarmender dan een grog van heet water met citroensap en honing. Deze drank maakten onze oma’s bij verkoudheid en griep. Ook is het een huismiddeltje bij een zere keel.  

Hoewel niet is bewezen dat het werkt, blijkt uit onderzoek wel dat vitamine C de duur van verkoudheid en griep kan verkorten. Citrusvruchten bevatten een behoorlijke hoeveelheid van deze vitamine en honing heeft een antibacteriële invloed. 

  • Spicy pompoensoep met citroencroutons 

Deze pittige pompoensoep doet meer dan zorgen voor een aangenaam warm gevoel op een koude dag. Hierin werken pompoen, gember en citroen namelijk samen om je weerstand een flinke oppepper te geven.  

  • Paprikasoep met gember en citroen 

Deze soep met paprika, gember en citroen is rijk aan vitamine C, waarmee onze weerstand een flinke boost krijgt. Net als citroen is paprika namelijk een goede leverancier van deze weerstandvitamine. Zelfs gember bevat er een beetje van. In oude culturen gebruikten artsen kruiden als gember om de weerstand te versterken en nog altijd wordt het kruid hiervoor regelmatig ingezet. 

  • Geroosterde spruitjes met zwarte knoflook dip 

Spruitjes, citroen en knoflook zijn een goede combinatie als het om je weerstand gaat. Spruitjes bevatten namelijk – net als citroen – vitamine C en knoflook heeft een stimulerend effect op immuuncellen. Profiteer ervan met dit gerecht!

  • Zalm tartaar met cranberries en citroen 

Zalm tartaar met cranberries en citroen is een gouden combinatie als het gaat om het versterken van je immuunsysteem. Allereerst bevatten zowel citroen als cranberries vitamine C. Om die reden worden cranberries veel gebruikt bij blaasontsteking.  

Uit onderzoek blijkt dat deze kleine vruchtjes stofjes bevatten die de immuunrespons kan verhogen tegen de bacterie die cholera veroorzaakt. Ook zalm doet een duit in het zakje. Deze vis bevat namelijk zowel vitamine D als omega 3-vetzuren, die eveneens een gunstige invloed hebben op ons immuunsysteem. Doe er je voordeel mee! 

  • PITA MET GEROOSTERDE GROENTEN EN HALLOUMI 

De geroosterde groenten op deze pita zijn stuk voor stuk immuunboosters. Denk aan zoete aardappel dan wel pompoen voor de vitamine A en paprika en citroen voor de vitamine C. Ook knoflook draagt zijn steentje bij voor je weerstand, dus geniet er vooral van! 

  • OESTERS MET CITROEN EN KAVIAAR 

Niet alleen vitamines zijn belangrijk voor je weerstand. Ook mineralen helpen mee om je immuunsysteem te versterken. Eén van die mineralen is zink en dit vind je volop in oesters. Dat maakt dit gerecht een goede keuze als je aan je weerstand wilt werken. 

citroen jadis
citroen-boom-sicilie
jadis kookboek trots The lemon kitchen kookboek
BRONNEN

10 x biologische citroen recepten voor een sterke weerstand

 Shaik-Dasthagirisaheb, Y.B. et al (2013). Role of vitamins D, E and C in immunity and inflammationJournal of Biological Regulators and Homeostatic Agents, 01 Apr 2013, 27(2):291-295. 

Mandal, M.D. (2011). Honeyits medicinal property and antibacterial activityAsian Pac J Trop Biomed. Apr; 1(2): 154–160. 

Fritsche, K. (2006). Fatty acids as modulators of the immune response. Annu Rev Nutr;26:45-73. 

Dinh,J. Et al (2014). Cranberry Extract Standardized for Proanthocyanidins Promotes the Immune Response of Caenorhabditis elegans to Vibrio cholerae through the p38 MAPK Pathway and HSF-1. PLoS One.; 9(7): e103290. 

Huang, Z. et al (2018). Role of Vitamin A in the Immune System. Clin Med. 2018 Sep; 7(9): 258. 

 Lewis, E.D. et al (2019). Regulatory role of vitamin E in the immune system and inflammationIUBMB Life. 2019 Apr; 71(4): 487–494. 

Semba, R.D. (1999). Vitamin A and Immune FunctionMilitary Strategies for Sustainment of Nutrition and Immune Function in the Field. Institute of Medicine (US) Committee on Military Nutrition Research. Washington (DC): National Academies Press (US); 1999. 

 Ansary,J. Et al (2020). Potential Health Benefit of Garlic Based on Human Intervention Studies: A Brief OverviewAntioxidants (Basel). 2020 Jul; 9(7): 619. 

Wessels, I. et al (2017). Zinc as a Gatekeeper of Immune FunctionNutrients. 2017 Dec; 9(12): 1286. 

NEVO-ONLINE.rivm.nl

Geschreven door Nutribites.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *