Indiase curry met abrikoos, pastinaak, spinazie & amandel
Naar recept gaan Recept afdrukken

Indiase curry met abrikoos, pastinaak, spinazie & amandel

De Indiase keuken vind ik erg interessant om thuis mee aan de slag te gaan. Je hebt een paar ingrediënten dat wat mij betreft niet mogen ontbreken. Dat is verse koriander, Basmati rijst, specerijen, krokante papadum, amandelen of andere noten en een zoete tegenhanger van bijvoorbeeld abrikozen, lychee’s of mango. Een gerecht bedenk ik vaak vanuit een paar ingrediënten. Zo begin ik vaak met de type keuken, vervolgd door de groenten dat ik er graag in terug wil zien, vanuit daar kijk ik naar welke verse kruiden, pepers en noten. Wist je dat de originele Indiase keuken vegetarisch is? Zo zijn koeien bijvoorbeeld heilig. Daarom vond ik het ook logisch om een vegetarisch hoofdgerecht te maken. Zie hieronder een Indiase curry met abrikoos, pastinaak, spinazie, amandel, mango én een koriander dip.

Vegetarisch, smaakvol en verslavend lekker!

INDIASE CURRY MET ABRIKOOS

Om een een lekkere curry te maken heb je de allerbeste specerijen en kruiden nodig. Ga hiervoor naar een toko of groothandel. In de Indiase keuken wordt veel gekookt met fruitsoorten, omdat ze dus veel specerijen en kruiden gebruiken willen ze hier een zoete tegenhanger tegenover zetten. Dit maakt deze keuken ook zo veelzijdig en smaakvol. Daarnaast mag Basmati rijst ook niet ontbreken in deze keuken. Wist je dat Basmati rijst alleen in het Himalaya gebied groeit?

 

 

 

5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie
Tool
Handrasp
indiase curry met abrikoos recept

Indiase curry met abrikozen, pastinaak, spinazie & amandel

Gang Hoofdgerecht
Keuken Indiaas
Trefwoord gerechten met citroen, gezonde gerechten, Indiase recepten, recepten met citroen, vegetarische recepten
Totale tijd 1 uur
Auteur Jadis Schreuder
INGREDIËNTEN
  • Basmati rijst *Tilda aan te raden
  • 1/2 Biologische citroen
  • 1 zakje tandoori specerij zakje *toko of Fairtrade Original
  • 1/2 Verse mango of biologische uit blik
  • Papadum
  • 1 grote pastinaak of 3 peterselie wortels
  • 300 ml room of kokosmelk
  • 1 grote zak spinazie
  • amandel schaafsel
  • 3 sjalotjes 2 voor de curry 1 voor de koriander dip
  • 1 pepertje kleur naar keuze
  • 2 knoflooktenen
  • Geiten of normale volle yoghurt
  • Nodig
  • Wokpan
  • Rijstpan
  • Handrasp
  • Staafmixer of vijzel
BEREIDING
  • Zet een stoofpan op middelhoog vuur, doe er een scheut zonnebloem olie in.
  • Fruit de fijn gehakte sjalotjes en de (1 teen) knoflook in de pan en doe nu de tandoori specerij mix erbij. Blijf even roeren. Let op: deze pasta moet niet te droog in de pan, dan gaat het aanbranden. Doe indien nodig wat zonnebloemolie erbij.
  • Na 5 minuten doe je ook de dun gesneden pastinaak/peterselie wortel erbij. Bak nog 5 minuten even op middelhoog vuur en blus dan zogezegd af met de room of kokosmelk. Doe nu de gehalveerde abrikozen in de pan erbij en naar smaak een pepertje. Laat minimaal 20 minuten even sudderen, zodat alles gaar wordt. 
  • Maak ondertussen de koriander dip, doe een handje koriander en in stuiken gesneden sjalotje in een bakje. Gebruik een vijzel of een staafmixer om de koriander met een theelepel citroensap te mixen. Roer er wat geiten of volle yoghurt doorheen en breng op smaak met zout en peper. 
  • Ga nu een rijstpan of een normale pan op middelhoog vuur voeg er een snuf zout aan toe en kook dan de Basmati rijst (zoals op de verpakking staat) gaar. 
  • Pak een wok pan voor de spinazie, doe wat olie in de pan met fijngesneden knoflook (1 teen), amandel schaafsel, citroenzeste (van 1/2 citroen). Zorg dat de knoflook een klein beetje bruin wordt voordat je de rest erbij doet.
  • Doe nu de spinazie erbij en wok even totdat alles geslonken is. Strooi er een snuf zout overheen. 
  • Serveer deze gerechten in een bowl of op een bord en zet de papadum en de koriander dip erbij. Voor de liefhebber nog een schijfje citroen. Smakelijk! 
indiase-curry-met-abrikoos-recept-snipped

GERECHTEN MET CITROEN

Zoals je vast hebt gemerkt op mijn website en kookboek kan je citroen oneindig gebruiken in allerlei soorten keukens. Maar ook juist bij kruidige keukens zoals de Indiase, Thaise en Vietnamese keuken is een frisse tegenhanger aan de raden.

 

 

Ben jij net zoals ik helemaal weg van (pittige) recepten met citroen, zoals deze curry met citroen? Maak dan bijvoorbeeld eens van deze lekkere hoofdgerechten:

 

 

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte