Geroosterde spruitjes met zwarte knoflook mayonaise

Geroosterde spruitjes met zwarte knoflook mayonaise

EAT GREEN
Steeds meer recepten staan in het teken van groentesoorten en deze week is het de beurt aan de spruitjes. Ze zijn erg lekker zijn als je ze even roostert. Een tijd geleden heb ik de zwarte knoflook uitgevonden en daar kan je zo veel mee maken! Het is bijzonder en heeft zelfs een zoete nasmaak. Geroosterde spruitjes met zwarte knoflook dip is een ideaal groente bijgerecht, maar past ook goed bij een stukje vis of vlees. Meer groente recepten? Onlangs maakte ik een recept met witlof en een recept met bloemkool!


Geroosterde spruitjes

Als eerste is het belangrijk om te weten dat het mini kooltjes zijn die een licht-bittere nasmaak hebben. Het is één van de meest gegeten wintergroente in Nederland. Je kan er alle kanten mee op! Gewokt, gestampt, roergebakken, geroosterd, gegratineerd zijn ze lekker! Ook is het leuk om te weten dat spruitjes dus echt oer-Hollands zijn. Wist je dat ze ook erg gezond zijn? Ze zitten vol met vitamine C. Ze combineren naar mijn mening het beste met iets zoets, dan komt het bittere met het zoete helemaal samen. Ik heb ze even geroosterd omdat ze dan een mooie lichte grill & karamel smaak krijgen.

5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie
TOOL
Handrasp
Handpers type 2 illustratie
TOOL
Citruspers
zesteur illustratie the lemon kitchen
TOOL
Zesteur
Geroosterde spruitjes met zwarte knoflook dip

Geroosterde spruitjes met zwarte knoflook mayonaise

Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Porties 2 personen
TOOLS
  • Handrasp
  • staafmixer
  • Anti aanbak pan
  • citruspers
INGREDIËNTEN
  • 1/2 biologische citroen
  • 500 gram (biologische) spruitjes
  • theelepel chili flakes
  • 2 eetlepels extra vergine olijfolie (mayonaise) recept
  • 1 heel ei
  • 3 teentjes zwarte knoflook verkrijgbaar bij de Jumbo, Albert Heijn & EkoPlaza
  • 1 eetlepel biologische citroensap
  • +/- 100 ml zonnebloemolie of lichte olijfolie
  • snuf peper en zout
BEREIDING
  • Was eerst de spruitjes even met water af. Snijd vervolgens de onderkant van de spruitjes eraf (het harde gedeelte) en haal eventueel de donkere blaadjes weg. Zet een pan met water op en voeg de spruitjes toe als het water borrelt. Kook ongeveer 8 minuten even en laat ze even uitdampen.
  • Zet vervolgens een anti aanbak pan op middelhoog vuur en voeg hier wat extra vergine olijfolie aan toe en rooster de spruitjes rondom totdat ze een iets bruinere kleur hebben gekregen en wat krokanter zijn geworden. Voeg wat chili flakes aan het einde toe. Je kan ze ook in de oven roosteren voor 35 minuten.
  • Maak nu de zwarte knoflook dip. Voeg in een kom het gehele ei toe en mix alvast even los van elkaar. Voeg nu peper& zout (naar smaak), citroensap toe en mix ook nog even rustig. Nu kan je druppelsgewijs de olie toe voegen en mix het geheel totdat je een gladde saus krijgt. De dikte is vergelijkbaar met mayonaise.
  • Serveer de spruitjes op een mooie schaal en rasp hier als laatste nog wat citroenrasp overheen.
  • Smakelijk!

Recepten met citroen

Het maken van je eigen gerechten is een dankbaar werkje. Het is zó veel lekkerder als het vers gemaakt wordt. Ben je op zoek naar nog meer recepten met bijvoorbeeld groenten en citroen? Kijk dan eens op deze pagina’s:

 

Volgen jullie The Lemon Kitchen al op Facebook, Instagram & Pinterest?

Geroosterde spruitjes met zwarte knoflook dip

12 reacties

    1. Leuk recept, echter ik vermoed dat je bedoelt dat je de zwarte knoflook hebt gevonden. Niet uitgevonden als in dat je de bedenker/maker bent van de (gefermenteerde) zwarte knoflook 😏

  1. Als knoflook liefhebber verbaasd dat er ook zwarte knoflook teentjes zijn. Ik ga de volgende keer in de winkel hier wel even naar kijken. Wat een goeie! Spruitjes zijn ook heerlijk, dus dit is zeker een recept die wij zouden willen maken 😉

  2. Hier zijn spruitjes zo een groente waar de jongens niet eens aan willen beginnen. dus ik wil he eigenlijk wel eens op deze manier gaan proberen, kijken hoe ze het vinden.

  3. geroosterde spruitjes, zijn me bekend. Ik vind het iets, waar je zin in moet hebben..het is zo anders dan gewone spruitjes. Maar die zwarte knoflook dip !!! jammmie jammie. Reken maar dat we die gaan uitproberen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte