+31 6 41 72 88 77 info@thelemonkitchen.nl

EAT GREEN

Steeds meer recepten staan in het teken van groentesoorten en deze week is het de beurt aan de spruitjes. Ze zijn erg lekker zijn als je ze even roostert. Een tijd geleden heb ik de zwarte knoflook uitgevonden en daar kan je zo veel mee maken! Het is bijzonder en heeft zelfs een zoete nasmaak. Geroosterde spruitjes met zwarte knoflook dip is een ideaal groente bijgerecht, maar past ook goed bij een stukje vis of vlees. Meer groente recepten? Onlangs maakte ik een recept met witlof en een recept met bloemkool!

Spruitjes wat is dat voor groente?

Als eerste is het belangrijk om te weten dat het mini kooltjes zijn die een licht-bittere nasmaak hebben. Het is één van de meest gegeten wintergroente in Nederland. Je kan er alle kanten mee op! Gewokt, gestampt, roergebakken, geroosterd, gegratineerd zijn ze lekker! Ook is het leuk om te weten dat spruitjes dus echt oer-Hollands zijn. Wist je dat ze ook erg gezond zijn? Ze zitten vol met vitamine C. Ze combineren naar mijn mening het beste met iets zoets, dan komt het bittere met het zoete helemaal samen. Ik heb ze even geroosterd omdat ze dan een mooie lichte grill & karamel smaak krijgen.

Bereidingstijd: 20 minuten | 3/4 personen

Ingrediënten

  • 1/2 biologische citroen
  • 1 zakje (+/-500 gram) biologische spruitjes
  • theelepel chili flakes
  • 2 eetlepels extra vergine olijfolieVoor de zwarte knoflook dip
  • 1 heel ei
  • 3 teentjes zwarte knoflook (verkrijgbaar bij de Jumbo, Albert Heijn & EkoPlaza)
  • 1 eetlepel biologische citroensap
  • +/- 100 ml zonnebloemolie of lichte olijfolie
    snuf peper en zout 

Benodigdheden

  • Handrasp
  • Staafmixer
  • Anti aanbak pan

Bereidingswijze geroosterde spruitjes met zwarte knoflook dip

  1. Was als eerste de spruitjes even met water af. Snijd vervolgens de onderkant van de spruitjes eraf (het harde gedeelte) en haal eventueel de donkere blaadjes weg. Zet een pan met water op en voeg de spruitjes toe als het water borrelt. Kook voor 8 minuten even en laat ze even uitdampen. 
  2. Zet vervolgens een anti aanbak pan op middelhoog vuur en voeg hier wat extra vergine olijfolie aan toe en rooster de spruitjes rondom totdat ze een iets bruinere kleur hebben gekregen en wat krokanter zijn geworden. Voeg wat chili flakes aan het einde toe. 
  3. Maak nu de zwarte knoflook dip. Voeg in een kom het gehele ei toe en mix alvast even los van elkaar. Voeg nu peper& zout (naar smaak), citroensap toe en mix ook nog even rustig. Nu kan je druppelsgewijs de olie toe voegen en mix het geheel totdat je een gladde saus krijgt. De dikte is vergelijkbaar met mayonaise. 
  4. Serveer de spruitjes op een mooie schaal en rasp hier als laatste nog wat citroenrasp overheen. 
    Smakelijk!  

Volgen jullie The Lemon Kitchen al op Facebook, Instagram & Pinterest?

Jadis Schreuder

Jadis Schreuder

Eigenaresse at The Lemon Kitchen
Ik ben Jadis Schreuder, eigenaresse van The Lemon Kitchen. Van jongs af aan verwonderd door alle smaken van de wereld. Gek op citrusvruchten met de citroen in het speciaal. Het kernwoord 'fris' zie & proef je overal in terug. Eigen recepten, styling & fotografie.
Jadis Schreuder

Latest posts by Jadis Schreuder

Samenvatting
recipe image
Naam recept
Geroosterde spruitjes met zwarte knoflook dip
Auteur
Gepubliceerd op
Totale kooktijd
Beoordeling
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Blijf op de hoogte van
The Lemon Kitchen.
Maandag & vrijdag nieuwe recepten, minimaal 1 vegetarisch

Nieuwsbrief

Share This