Citroenwater is gezond en lekker!

Citroenwater is gezond en lekker!

EEN FRISSE START MET CITROEN
Vandaag staat de derde gastblog van Superyoga online! Lisanne weet veel over voeding en gezondheid. Vorige keer gaf ze 5 tips om beter in slaap te komen. Ik heb haar gevraagd om wat dieper op citroen en water in te gaan. Ik drink namelijk bijna alleen maar mineraal water en voeg daar vaak een schijfje citroen/citrus aan toe. In de ochtend pers ik wat vers citroensap uit en meng dit met een groot glas water. Verfrissend en gezond! Het is niet alleen heel lekker het heeft ook nog eens gezondheidsvoordelen. Lees hier onder meer over citroenwater voor een frisse start!


Een frisse start

De zomer is het perfecte seizoen om je lichaam te ontdoen van onnodige afvalstoffen en te werken aan een stralende glimlach en huid! Wij mensen bestaan voor minimaal de helft uit water, je kunt je dus wel voorstellen hoe belangrijk water is. Bijna al je cellen bestaan voornamelijk uit water en je lichaam maakt daar dankbaar gebruik van zodat alle processen in je lichaam soepel blijven verlopen. Een super belangrijk proces is het afvoeren van afvalstoffen, we willen tenslotte niet dat deze stoffen zich ophopen in onze lichaam of in onze huid. De lente en zomer zijn ideale seizoenen om hier extra aandacht aan te geven. Het begint bij het drinken van voldoende water en om dat zo leuk mogelijk te maken hierbij een heerlijk recept!


Ontgiften met voeding

Je kunt het proces verbeteren door bepaalde voedingsmiddelen die de afvoer van afvalstoffen versnellen te nemen en anderen juist te vermijden. Komkommer, watermeloen, bleekselderij en citroen zijn voorbeelden van reinigende voedingsmiddelen. Citroen werkt heel effectief bij het reinigen van de lever en kan het zuurstof- en calciumgehalte van de lever herstellen waardoor je werkt aan je stofwisseling en uiteindelijk aan schonere darmen. Verzadigde vetten, geraffineerde suikers en zware maaltijden probeer je juist te vermijden in deze periode.


Mindful bewegen

Rust in combinatie met de juiste beweging stimuleert de reiniging van je lichaam. Neem voldoende rust voor je lichaam en geest en zorg dat je mindful eet. Neem de tijd, proef wat je eet en kauw goed. Wat betreft beweging: je wilt bewegen omdat je je cellen van zuurstof wilt voorzien. Dit wil je niet te intensief doen omdat je lichaam het druk heeft met ontgiften. Een wandeling of een yoga sessie past heel goed in deze periode. Bij yoga is het goed om je te concentreren op draaiende bewegingen, deze stimuleren het reinigingseffect. Oefeningen zoals de zonnegroet of een houding zoals de child’s pose stimuleren de spijsvertering. Neem een lesje YIN YOGA in je sportschool of kijk om je heen bij geschikte yoga studio’s met een strippenkaart zodat je niet direct vast zit aan een duur abonnement.


Yoga thuis

Je kunt natuurlijk ook thuis je yoga practice uitvoeren, met de juiste yoga spullen en een geschikt YouTube kanaal zoals Yoga with Adriene ben je klaar voor je eigen yoga sessies.

CITRUS LOVE |


Serveertip: Liever maar 1 of 2 citrusvruchten? Dat kan natuurlijk ook! Volg het recept en voeg de citrussoort toe die jou het lekkerst lijkt! Gewoon citroenwater maken, is ook heerlijk!

5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie
TOOL
Handrasp
Handpers type 2 illustratie
TOOL
Citruspers
Citroenwater voor een frisse start

Citroenwater

Gang Drankjes
Trefwoord citroen drank, citroenwater
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 10 minuten
Auteur Jadis Schreuder
INGREDIËNTEN
 • 1 Biologische citroen
 • 1 Sinaasappel
 • 1 Grapefruit
 • Koud water

Optioneel

 • Verse tijm
 • Verse gember
BEREIDING
 • Zet als eerste de glazen of jars voor 10 minuten in de vriezer of koelkast zodat de smaken goed kunnen blenden.
 • Snijd de sinaasappel, grapefruit en citroen door midden en pers ze uit met een handperser. Verdeel het sap over twee grote glazen of medium jars en vul aan met gefilterd koud water.
 • Je kunt er eventueel ijsblokjes bij doen en een takje tijm of geraspte verse gember voor een wat pitterige smaak.
 • Je snijdt een dun plakje van ongeveer 2,5 cm van een verse gemberwortel en haalt deze over je rasp heen om geraspte gember te krijgen.

Recepten met citroen

Het maken van je eigen gerechten is een dankbaar werkje. Het is zó veel lekkerder als het vers gemaakt wordt. Ben je op zoek naar nog meer recepten met citroen?

Kijk dan eens op deze pagina’s:

 

Volgen jullie The Lemon Kitchen al op Facebook, Instagram & Pinterest?

citroenwater

15 reacties

 1. ik hoorde dat het ook de eetlust zou afremmen citroen! Ik ga het toch maar is proberen 🙂 want na de festivals kan ik wel een ontgifting gebruiken 🙂

 2. Lekker citroenwater met dit weer! Ik had ook een grote kan gemaakt voor de barbecue afgelopen weekend 🙂

 3. twee glazen graag !! NU….met een parasolletje 🙂 Dit klint heerlijk met dit weer

 4. Toevallig heb ik nu een heel groot glas met citroenwater naast me staan, heerlijk fris! 😀

 5. Citroenwater is zo lekker verfrissend en helemaal heerlijk met dit warme weer.

 6. Dat is echt iets om in de koelkast te hebben met dit weer. Een super tip!

 7. Heerlijk! Dit maken wij regelmatig en dan gewoon lekker in de koelkast laten staan!

 8. Ik hoorde van mijn osteopaat dat het allerbeste is om nog een scheutje olijfolie toe te voegen!

 9. Ik doe graag citroen, komkommer in water erg lekker. Ik heb deze nog niet geprobeerd

 10. Citroenwater klinkt echt heerlijk dus ik ga het zeker eens maken ?

Reacties zijn gesloten.

Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek