Uiensoep met citroen, Cognac en pittige kaas

Uiensoep met citroen, Cognac en pittige kaas

Uiensoep is een soep die ik graag maak als de temperaturen weer omlaag gaan. Vaak een zware en hartige soep. Natuurijk wilde we een verfrissende versie maken die ons net wat lekkerder lijkt. In plaats van witte wijn heb ik gekozen voor Cognac. Dit is een Franse likeur met een volle smaak met vanille aroma’s. Net datgeen wat een hartige en zoete soep als uiensoep nodig heeft. Ik ben altijd bezig met een optimale smaakbalans in elke soep. Frisse uiensoep met citroen, cognac en pittige kaas krijgt je weer helemaal warm in de frisse maanden.


Uiensoep met citroen

We koken maar al te graag met likeurtjes, het geeft gerechten soms net even dat extraatje!  Samengevat is Cognac gemaakt van witte gefermenteerde druiven en behoort tot de sterkere dranken.


Soep recepten met citroen

Gek op soepjes, zoals deze uiensoep met citroen? Probeer dan eens Gazpacho!

5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie
TOOL
Handrasp
uiensoep met citroen, cognac en tijm

Uiensoep met citroen, Cognac en pittige kaas

Gang Hoofdgerecht of lunch
Keuken Frans
Trefwoord citroen recepten, gezonde recepten, groente soep, Italiaanse lunch, spianata romana, avocado toast, toast met avocado, recepten met citroen, gezonde recepten, makkelijke recepten, soep, soep recepten
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 1 uur 20 minuten
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Porties 6 personen
Auteur Jadis
TOOLS
  • Handrasp
  • zeef
  • oven
  • bakpapier
INGREDIËNTEN
  • 900 gram grote witte uien
  • 50 gram bloem gezeefd
  • 2 el bloem
  • 1 biologische citroen
  • 1 tl peper versgemalen
  • 4 el cognac
  • liter hete groentebouillon van tablet
  • 3 takjes verse tijm
  • ½ bruin stokbrood zuurdesem
  • 180 +/- gram geraspste oudere kaas
BEREIDING
  • Snijd eerst de uien in dunne ringen. Verhit de boter in een pan met dikke bodem, voeg citroenzeste toe en bak ongeveer 30 minuten, op laag vuur. Roer daarom regelmatig! Voeg de gezeefde bloem en peper toe als de uien mooi bruin en gekaramelliseerd zijn. Bak nog voor 5 min. op laag vuur mee. Roer de cognac erdoor en voeg de bouillon en takjes tijm toe. Breng de uiensoep al roerend aan de kook, zet het vuur laag en laat 25 min. zachtjes koken.
  • Daarna verwarm je ondertussen de ovengrill voor op de hoogste stand. Snijd een sneetje per persoon van het stokbrood, leg ze op het bakpapier beklede bakplaat en rooster ze tijdens het voorverwarmen boven in de oven in ongeveer 3 minuten goudbruin. Rasp de pittige Parrano Robusto en wat citroenrasp. Bestrooi de geroosterde sneetjes brood met wat kaas, citroenrasp (zest) en schuif ze terug in de oven. Gratineer voor ongeveer 3 min. Houdt ze wel in de gaten!
  • Voordat je verder gaat pak de takjes tijm takjes uit de pan. Verdeel de soep over de kommen en bestrooi met de rest van de kaas. Leg er een sneetje gegratineerd (met kaas en citroen) stokbrood in. Smakelijk!

Recepten met citroen

Het maken van je eigen gerechten is een dankbaar werkje. Het is zó veel lekkerder als het vers gemaakt wordt. Ben je op zoek naar nog meer recepten met citroen?

Kijk dan eens op deze pagina’s:

 

Volgen jullie The Lemon Kitchen al op Facebook, Instagram & Pinterest?

13 reacties

  1. Ik vind het zo bijzonder dat er cognac in moet! Proef je dat ook nog in de soep? Of vervliegt die?

  2. Ooooh, uiensoep was onze guilty pleasure vroeger in de kroeg. Een speciaalbiertje en dan een kom uiensoep ‘on the side’. Heerlijk. Dit klinkt goed meiden. Cognac is van zichzelf al heerlijk en dan ook nog in de uiensoep? Leuk! En lekker volgens mij.

  3. Oeh klinkt erg lekker en ziet er ook goed uit! Ik heb eigenlijk nog nooit uiensoep op, misschien maar eens proberen haha

  4. klinkt echt heel lekker, mooie variatie op “mijn” uiensoep, ik ga het zeker eens op deze manier doen. k deel nog even een tip die ik van een Francaise kreeg: een klein schepje suiker op de uien. Dan karameliseren ze beter. En omdat ik altijd zo gezond en zonder pakjes enzo kook, mag dat lepeltje suiker van mij wel…

Reacties zijn gesloten.

Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte