Snijd eerst de uien in dunne ringen. Verhit de boter in een pan met dikke bodem, voeg citroenzeste toe en bak ongeveer 30 minuten, op laag vuur. Roer daarom regelmatig! Voeg de gezeefde bloem en peper toe als de uien mooi bruin en gekaramelliseerd zijn. Bak nog voor 5 min. op laag vuur mee. Roer de cognac erdoor en voeg de bouillon en takjes tijm toe. Breng de uiensoep al roerend aan de kook, zet het vuur laag en laat 25 min. zachtjes koken.
Daarna verwarm je ondertussen de ovengrill voor op de hoogste stand. Snijd een sneetje per persoon van het stokbrood, leg ze op het bakpapier beklede bakplaat en rooster ze tijdens het voorverwarmen boven in de oven in ongeveer 3 minuten goudbruin. Rasp de pittige Parrano Robusto en wat citroenrasp. Bestrooi de geroosterde sneetjes brood met wat kaas, citroenrasp (zest) en schuif ze terug in de oven. Gratineer voor ongeveer 3 min. Houdt ze wel in de gaten!
Voordat je verder gaat pak de takjes tijm takjes uit de pan. Verdeel de soep over de kommen en bestrooi met de rest van de kaas. Leg er een sneetje gegratineerd (met kaas en citroen) stokbrood in. Smakelijk!