+31 6 41 72 88 77 info@thelemonkitchen.nl

Uiensoep is een soep die wij graag maken als de temperaturen weer omlaag gaan. Vaak een zware en hartige soep. Natuurijk wilde we een verfrissende versie maken die ons net wat lekkerder lijkt. In plaats van witte wijn hebben we gekozen voor Cognac. Dit is een Franse likeur met een volle smaak met vanille aroma’s. Net datgeen wat een hartige en zoete soep als uiensoep nodig heeft. Wij zijn altijd bezig met een optimale smaakbalans in een gerecht. Frisse uiensoep met cognac en kaas krijgt je weer helemaal warm in de frisse maanden.

Koken met likeur
We koken maar al te graag met likeurtjes, het geeft gerechten soms net even dat extraatje!  Samengevat is Cognac gemaakt van witte gefermenteerde druiven en behoort tot de sterkere dranken.

Frisse uiensoep met Cognac en kaas

Bereidingstijd: 45 minuten
Ingrediënten: (5/6 personen)

900 gram grote witte uien
50 gram bloem (gezeefd)
2 el bloem
1 biologische citroen
1 tl peper (versgemalen)
4 el cognac
1½ liter hete groentebouillon (van tablet)
3 takjes verse tijm
½ bruin stokbrood (zuurdesem)
180 +/- gram gerapste oudere kaas (Old Amsterdam of Parrano Robusto)

Benodigdheden:
handrasp
zeef
oven
bakpapier

Bereidingswijze:

  1. Ten eerste snijd de uien in dunne ringen. Verhit de boter in een pan met dikke bodem, voeg citroenzest toe en bak ongeveer 30 minuten, op laag vuur. Roer daarom regelmatig! Voeg de gezeefde bloem en peper toe als de uien mooi bruin en gekaramelliseerd zijn. Bak nog voor 5 min. op laag vuur mee. Roer de cognac erdoor en voeg de bouillon en takjes tijm toe. Breng de soep al roerend aan de kook, zet het vuur laag en laat 25 min. zachtjes koken.
  2. Daarna verwarm je ondertussen de ovengrill voor op de hoogste stand. Snijd een sneetje per persoon van het stokbrood, leg ze op het bakpapier beklede bakplaat en rooster ze tijdens het voorverwarmen boven in de oven in ongeveer 3 minuten goudbruin. Rasp de pittige Parrano Robusto en wat citroenrasp. Bestrooi de geroosterde sneetjes brood met wat kaas, citroenrasp (zest) en schuif ze terug in de oven. Gratineer voor ongeveer 3 min. Houdt ze wel in de gaten!
  3. Voordat je verder gaat pak de takjes tijm uit de pan. Verdeel de soep over de kommen en bestrooi met de rest van de kaas. Leg er een sneetje gegratineerd stokbrood in.
    Smakelijk! 

Gek op soepjes? Probeer dan eens Gazpacho!

Jadis Schreuder

Jadis Schreuder

Eigenaresse at The Lemon Kitchen
Ik ben Jadis Schreuder, eigenaresse van The Lemon Kitchen. Van jongs af aan verwonderd door alle smaken van de wereld. Gek op citrusvruchten met de citroen in het speciaal. Het kernwoord 'fris' zie & proef je overal in terug. Eigen recepten, styling & fotografie.
Jadis Schreuder

Blijf op de hoogte!
Maandag & vrijdag nieuwe recepten, minimaal 1 vegetarisch

vegetarisch Italiaans 3-gangenmenu met citroen www.thelemonkitchen.nl

Nieuwsbrief

Share This