Zalm taco’s van de BBQ met avocado & geroosterde citroen

Zalm taco’s van de BBQ met avocado & geroosterde citroen

Een paar weken geleden is de Fire & Food BBQ magazine verschenen en deze keer stond ik op de cover! Heel gaaf om als echte barbecue/Big Green Egg lover vol trots een ‘covergirl’ te zijn. Je ziet de cover (fotografielokaal) samen met 2 vriendinnen hieronder. Ik kreeg van Fire & Food de vraag of ik een drie-gangenmenu wilde maken met biologische citroen. Super leuk! Deze zalm taco’s van de BBQ met avocado & geroosterde citroen was het hoofdgerecht. Om de zalm perfect te garen is het belangrijk kom de kerntemperatuur te meten. Hier gebruik ik altijd de onmisbare tools van Thermapen bij. 

Zalm taco’s 

Dat rosé gegaarde zalm van de Big Green Egg een feestje is was je vast wel bekend, maar garen op een eikenhouten plankje maakt het nog net iets lekkerder. In het recept hieronder vertel ik je precies hoe je dit maakt. De zalm krijgt een lekkere rooksmaak, heeft een knapperige lemonpepper korstje en is boterzacht van binnen. Zie hieronder het taco’s met zalm recept. 

5/5

Tools die ik gebruik

digitale oven thermometer

D.O.T
 
Handpers type 2 illustratie

Citruspers
zesteur illustratie the lemon kitchen

Zesteur
Perfect rosé gegaarde zalm met taco's van de BBQ. Heerlijk met avocadospread, groene asperge tips en pickles.

Taco’s met zalm met gegrilde citroen, avocado spread, Tabasco en pickles

Gang Avondmaal, Big Green Egg / Barbecue, Hoofdgerecht, vis hoofdgerecht
Keuken Mexicaans
Trefwoord avocado recepten, barbecue recepten, big green egg recepten, gerechten met zalm, gezonde gerechten, gezonde recepten, Mexicaanse recepten, zalm gerechten, zalm recepten
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 50 minuten
Totale tijd 1 uur
Porties 4 personen
Auteur Jadis
TOOLS
  • Big Green Egg
  • houten grill plank
  • D.O.T. (Ditigale Oven Thermometer)
  • 2-delige multi level rack
  • half cast iron plancha
  • 3 weckpotten
  • Handrasp
  • citruspers
  • staafmixer
  • mandoline
INGREDIËNTEN
  • 8 La Morena Gele maïs tortilla street taco's *Albert Heijn
  • +/- 800 gram verse zalm zonder vel *visboer
  • 2 el Lemon pepper *online en/of groothandels
  • 2 el Tequila
  • 4 biologische citroenen
  • 2 rijpe avocado’s
  • 1 knoflook teentje
  • 2 el crème fraiîche
  • ½ liter natuurazijn
  • 3 tl Maldon zout saltflakes
  • 5 snack komkommers
  • 2 gele paprika’s
  • 2 rode uien
  • 6 el suiker
  • 3 tl mosterdzaad
  • Extra: Tabasco gerookte chipotle
BEREIDING
  • Leg een avond van te voren de houten plank in een bak met water en een uitgeknepen citroen. Dit zorgt ervoor dat de plank op de EGG niet snel zal verbranden. Maak de pickles ook minimaal een avond van te voren.
  • Pickles
  • Was de 2 paprika’s, snacktomaten even af met water. Haal de schil van de rode ui af en gooi weg. Pak nu 3 weckpotten en gebruik een mandoline om de groenten super dun te snijden.Verdeel de groenten per weckpot. Zodat de kleuren ervan af spatten.
  • Knijp per pot een citroen uit en vul aan met ongeveer 100 ml natuurazijn, 2 el suiker, 1 tl salt flakes en 1 tl mosterdzaad. Schud even en doe de potten dicht en zet in de koelkast.
  • Maak kort voor het serveren van het gerecht de avocado spread. Meng het vruchtvlees van twee avocado’s met sap van een ½ citroen, 1 knoflookteentje. Mix totdat je een fluweelzachte spread hebt gekregen en breng op smaak met zout & peper.
  • Big Green Egg
  • Verwarm de EGG naar 180 graden met het normale rooster.
  • Haal de houten plank uit het water en laat even uitlekken. Leg de zalm in een bak en besprenkel 2 el tequila over de zalm en smeer een beetje uit. Leg nu de zalm op de houten plank en verdeel de lemon pepper rijkelijk over de zalm.
  • Leg de houten plank met de zalm op het rooster en prik hier de D.O.T. van Thermapen in. Zet het alarm op 45 graden kerntemperatuur. Halveer een citroen en leg beide stukken met de platte kant op de grill.
  • Als het alarm afgaat leg je de groene asperges om de zalm heen en zet je het 2 delige multi leven rooster erop. Leg de taco’s erop en meet de temperatuur van de zalm na een paar minuten met de Thermapen en haal de zalm van de EGG bij een kerntemperatuur van 50 graden eraf.
  • Als de taco’s krokant en de groene asperges gaar zijn haal je ze eraf.
  • Smeer de taco’s rijkelijk in met avocadospread en leg de rosé gegaarde zalm in stukken op de taco en zet de pickles op tafel met Tabasco. Zo kan iedereen zijn/haar taco versieren. Knijp nu de geroosterde citroen uit over alle taco’s. Let op dat je de pitjes weggooit.
  • Verdeel als laatste nog wat cress en citroen krulletjes/zeste over de taco’s.

BBQ recepten met citroen

Bij mij staat (zeker in de lente en zomer) de BBQ/EGG wekelijks te roken. Gelukkig vinden mijn bovenburen het lekker ruiken. Ben je nog opzoek naar een BBQ. dan raad ik je sowieso een kamado aan! Ben je opzoek naar nog meer barbecue recepten, zoals deze zalm taco’s? Maak dan bijvoorbeeld eens:

#samenwerking met Thermapen Nederland

jadis big green egg
Credits: Fotografielokaal

2 reacties

  1. 5 sterren
    Prachtige foto’s ook joh! Die foodphotography heb je hier wel zelf gedaan toch? Wij gaan dit weekend ergens deze tacos maken. Waar koop je Tabasco?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte