Gegrilde rib eye steak met gekleurde wortels en citroen

Gegrilde rib eye steak met gekleurde wortels en citroen

Een goed stuk vlees grillen is een mooie klus. Je hebt aandacht, liefde en geduld nodig. Maar ook de juiste tools. De kerntemperatuur meten doe je met de Thermapen of digitale oven thermometer!  Als ik vlees eet, wil ik dat het eigenlijk altijd gegrild is op mijn EGG. Hierdoor krijg je een onbetaalbare smaak en het is zeker je tijd en aandacht waard! Wij eten thuis maar af en toe vlees, op deze momenten wil ik er een feestje van maken! Gegrilde rib eye steak met gekleurde wortels, pesto en citroen is een redelijk makkelijk te maken gerecht. Leuk om te serveren op een grote schaal als je gasten krijgt.

Rib eye steak

Een mooi stuk vlees, waarbij de rib verwijderd is en je een prachtige steak overhoudt die mooi gemarmerd is (zacht vet dat er doorheen loopt). Door het aanwezige vet krijgt de rib eye een waanzinnige smaak. Tip: haal het vlees minimaal leen half uur van te voren uit de koelkast, dan kan hij op kamer temperatuur komen en wordt het vlees malen malser. Omdat we nog in de winter zitten heb ik ervoor gekozen om gekleurde wortels erbij te serveren. Ze zijn mooi, kleurrijk en erg lekker als je ze even grilt. 

 

Heb je dit recept gemaakt? Superleuk! Wil je een review/reactie hieronder achter laten?

5/5

Tools die ik gebruik

Illustratie DOT van Thermapen
TOOL
Thermapen
Handpers type 2 illustratie
TOOL
Citruspers
zesteur illustratie the lemon kitchen
TOOL
Zesteur
gegrilde rib eye steak met gekleurde wortels en citroen Big green egg

Gegrilde Rib eye steak met gekleurde wortels, pesto & citroen

Gang vlees
Keuken Italiaans
Trefwoord BBQ recepten, big green egg recepten, citroen recepten, grillen of bbq, perfect vlees garen, rib eye steak, thermapen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 50 minuten
Auteur Jadis
TOOLS
  • DOT (Digitale oven thermometer en Thermapen)
  • Big Green Egg / BBQ
  • Gietijzeren rooster (is niet een pré)
  • Citroenrasp of zesteur
INGREDIËNTEN
  • 1 stuk rib eye steak (a 800/900 gram) Slager of online
  • 1/2 biologische citroen
  • 500 gr gekleurde wortels
  • 1 knoflookteen
  • versgemalen peper of lemon pepper
  • 3 el pesto: klik hier voor het pesto recept!
  • 300 gr dunne groene asperges
BEREIDING
  • Haal als eerste de ribeye steak uit de verpakking, dek het daarna af met vershoudfolie en laat op een bord op kamertemperatuur komen voor ongeveer 25 minuten. Dep het vlees droog en bestrooi vlak voor het bakken met versgemalen zwarte peper of lemon pepper.
  • Pak een knoflook teen en snijd het doormidden. Wrijf over 1 kant van de ribeye steak voor een sublieme smaak. Let op: nog geen zout toevoegen.
  • Verwarm de Big Green Egg of een andere Barbecue naar 200 graden. Leg het gietijzeren rooster (als je die hebt) erboven op.
  • Als je BBQ een juiste temperatuur gekregen heeft leg je de ribeye steak (als je die hebt) op het (gietijzeren) rooster. Snijd de wortelen in dunne plakken en leg minimaal 20-30 minuten op de Egg. (Je kan er ook voor kiezen om ze even kort te koken en dan nog 10 minuten te roosteren op de EGG.)
  • Wanneer de rib eye bijna de perfecte kerntemperatuur bereikt heeft gril je de dunne asperges nog even. Deze zijn binnen een paar minuten gaar.
  • Na 3 minuten draai het stuk om en prik dan de Digitale oven thermometer in het stuk vlees en zet het alarm op 50 graden. De ideale kerntemperatuur hiervan is 56-59, maar het gaart altijd nog even door.
  • Maak ondertussen de pesto!
  • Laat de rib eye ongeveer 5 minuten rusten op een plank, snijd dan in gelijke plakken. Pak een grote schaal en doe hier de geroosterde gekleurde wortels en asperges op en serveer de persto erbij of er op. Strooi er een snuf zout overheen en leg er een schijfje citroen bij.

BARBECUE RECEPTEN MET CITROEn

Vind jij het ook belangrijk dat als je vlees of vis eet dat het een ‘perfecte garing’ heeft gekregen, net zoals deze gegrilde rib eye steak? Meten is weten! Daarom raad ik je altijd aan om de kerntemperatuur te meten. Dit doe ik al jaren met de onmisbare producten van Thermapen! Wil jij ook de Digitale Oven Thermometer en/of Thermapen in huis? Je hebt ze in allerlei kleuren en besteld ze makkelijk hier online. Opzoek naar meer barbecue inspiratie?

 

Meten is weten

 

Maak dan bijvoorbeeld eens:

 

#samenwerking met Thermapen Nederland

gegrilde rib eye steak met gekleurde wortels en citroen Big green egg

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte