24 Comments
tulband met bergamot en limoncello

Wat een feest! Eindelijk is bergamot verkrijgbaar bij de groenteboer. Ik leerde bergamot tijdens mijn stage in Brussel kennen bij michelinsterrenzaak WY Brussels. Dat er zo veel aroma zit 1 citrusvrucht, is bijzonder! Kennen jullie deze fantastische citrusvrucht al? Nu de dagen weer korter worden, hadden we extra zin in een smeuïge tulband met bergamot en limoncello. Limoncello is een geweldig drankje en natuurlijk onze favoriet! We hebben extra veel siroop gemaakt, zodat de tulband lekker ‘sticky’ wordt.

Bergamot
Deze citrusvrucht lijkt op een limoen, maar dan een slag groter. Als je deze citrusvrucht ruikt doet het je eerst denken aan een parfum. Rituals gebruikt geregeld bergamot in haar parfums, sprays, thee en overige en producten. Citroen is onze lieveling citrusvrucht, maar deze staat zeker in onze top 3 citrusvruchten!

Tulband met bergamot en Limoncello

Bereidingstijd: +/-50 minuten

Ingrediënten (8 personen)
125 g roomboter
150 g fijne kristalsuiker
2 grote eieren
1 geraspte schil van bergamot
175 g zelfrijzend amandelmeel
snufje zout
4 el amandelmelk
2 eetlepels poedersuiker

Voor de siroop:
het sap van 1 bergamot 
het sap van 1/2 citroen
150 g poedersuiker
2 eetlepels Limoncello

Benodigdheden:
Handrasp
Tulband vorm 

Voorbereiden
Verwarm de oven alvast voor op 175ºC, (gasovenstand 4)
Bereidingswijze

  1. Roer de boter en de suiker romig en klop er de eieren en de bergamotschil door. Spatel grondig de bloem en het zout door het beslag en vervolgens de amandelmelk.
  2. Vet de vorm goed in met roomboter
  3. Schep het beslag in de vorm en zet die in de oven.
  4. Maak terwijl de cake bakt de siroop: verhit het bergamotsap, zest en de suiker in een pannetje op laag vuur tot de suiker is opgelost. Voeg als laatste nog wat Limoncello toe. 
  5. Laat de cake 40 min bakken of tot hij goudbruin is en gerezen. Zorg dat de satéprikker die je erin steekt er schoon en droog uitkomt, dan is hij gaar!
  6. Prik met dezelfde satéprikker, heel veel gaatjes door de cake, zodra je hem uit de oven gehaald hebt. Giet de siroop er overheen, zorg dat de cake in het midden net zoveel siroop opneemt als aan de zijkanten. Bewaar een beetje voor het opmaken van de tulband.
  7. Laat de cake een tijdje staan zodat hij de rest van de siroop kan opzuigen. Haal de cake pas uit de vorm als hij volledig is afgekoeld! Anders valt hij in grove stukken uit elkaar..
  8. Zet de tulband op een mooie schaal of bord en versier nog met wat bergamotschil, siroop en poedersuiker, voor een feestelijk effect! 

Gek op zoet? Probeer dan eens pure chocoladetaart met passievrucht! 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
on 10 januari 2018

Het water loopt mij in de mond bij het lezen van al jullie lekkere gerechten.
Deze tulband zal zeker in de smaak vallen op feestjes 🙂

on 10 januari 2018

Ik krijg hier gelijk zin in! Wat een heerlijk gerechtje!

on 10 januari 2018

Oeii dit ziet er lekker uit! Hou van Limoncello

on 10 januari 2018

Oh lekker zeg! Hou van limoncello

on 11 januari 2018

OMG Jadis, dat ziet er gewoon fantastisch uit!! Fijn dat er amandelmelk gebruikt wordt, de roomboter kan ik vervangen door plantaardige boter, maar voor die eieren heb ik dan nog geen oplossing… Misschien als ik bakpoeder toevoeg?

X Lazy Bird (the Lazy Vegan)

on 11 januari 2018

Dit ziet er zo fantastisch lekker uit!!!! Zou ik de eieren door iets anders kunnen vervangen denk je? Bakpoeder toevoegen ofzo?

X Lazy Bird (the Lazy Vegan)

on 11 januari 2018

Oh das een lekker recept om een keer uit te pakken voor een visite. Mooie foto ook! Jammie!

on 11 januari 2018

Lekker en leuk om het zo te presenteren. Het oog wil immers ook wat. Lekker hoor!

on 11 januari 2018

Ooooh dat ziet er jammie uit 🙂 ik ga ‘m even onthouden!

Lekker! Die wil ik ook maken! Met mijn zelf gemaakte Limoncello, natuurlijk 😉

on 11 januari 2018

Ziet er lekker uit!!

on 12 januari 2018

Ziet er heerlijk uit. Ik heb een tulbandvorm en nooit gebruikt. O, schande!

on 14 januari 2018

zei je limoncello?? wacht even !! ik kom eraan. ik vind het heerlijk, manlief en dochter houden wedstrijdjes wie de lekkerste kan maken. Bergamot ken ik niet, maar ik zal mijn ogen open houden

on 15 januari 2018

Wat een heerlijke foto’s en wat lijkt mij dit een lekker gerecht. De roomboter zou ik zelf (indien dat mogelijk is) vervangen voor een plantaardige variant.

on 15 januari 2018

Wat een heerlijk recept! Ik ga hem opslaan voor m’n verjaardag binnenkort.

on 15 januari 2018

cake en limoncello! damn mijn 2 favo’s 🙂 #foodporn 🙂

on 17 januari 2018

Dit ziet er heerlijk uit.. Ik houd van bakken en limoncello gaat er altijd wel in!

on 18 januari 2018

Huh, ik had me bij bergamot iets heel anders voorgesteld (een soort noot of zo), alweer iets bijgeleerd, haha! Alleszins, dit ziet er heerlijk uit 😀

on 2 februari 2018

Ik heb nog nooit gehoord van bergamot, grappig, deze tulband ziet er heerlijk uit, ik ga nu toch eens kijken of je het hier ook kan kopen.

on 2 februari 2018

Bijn tulbanden moet ik altijd aan vroeger denken. Gek genoeg weet ik niet meer waarom, haha. Hij ziet er zeer smakelijk uit <3

on 2 februari 2018

Oke, dit ziet er echt heerlijk uit! Binnenkort ga ik me bak spullen maar weer eens te voorschijn halen.

on 4 februari 2018

Het water loopt in mijn mond …

on 4 februari 2018

Oei, dit ziet er (wederom) veel te lekker uit. Ik wil deze heel graag een keer uitproberen.

on 26 februari 2018

Wat apart bergamot ken ik eigenlijk alleen als een geurnoot in parfums. Het klinkt al met al als een heerlijke tulband.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.