Smeuïge citroen cake
Naar recept gaan Recept afdrukken

Smeuïge citroen cake

Zeg nou eerlijk wat is er lekkerder dan een smeuïge citroen cake!? Als ik cake eet, wil ik dat het zacht & romig is en een frisse touch heeft. Daarom gaan cake en citroen ook zo goed samen. Om de kleur en smaak nog spannender en lekkerder te maken kies ik ervoor om bij de groenteboer anijs cress te halen. Het heeft een fijne geur, smaak en maakt deze smeuïge citroen cake helemaal af. Kijk hieronder hoe je dit redelijk simpele recept kan maken!


De cake is vooral door de icing zo smeuïg, dit komt doordat het heerijk doordrongen is in de cake. Hiervoor gebruik ik graag een satéprikker zodat je kleine gaatjes in de cake maakt en op deze manier de cake nog lekkerder wordt. Als je de icing in de cake geproefd hebt, wil je voortaan altijd je cake zo eten!

5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie
TOOL
Handrasp
Smeuïge citroen bergamot cake

Smeuïge citroen cake

Gang Tussendoortje
Keuken Italiaans
Trefwoord Bakken, Italiaanse recepten
Totale tijd 1 minuut
Porties 8 personen
Auteur Jadis Schreuder
TOOLS
  • Handrasp
  • ronde cake vorm (20-24 cm)
  • saté prikker
INGREDIËNTEN
  • 125 gram roomboter
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 2 grote eieren
  • 1 geraspte schil van biologische citroen
  • 175 gram zelfrijzend amandelmeel
  • 4 el amandelmelk
  • 2 eetlepels poedersuiker
  • Extra: anijs cress

Voor de siroop:

  • 2 zest en sap van 2 bio citroenen
  • 150 gram poedersuiker
BEREIDING
  • Verwarm de oven alvast voor op 175ºC (hete lucht)
  • Roer de boter en de suiker romig en klop er de eieren en citroen zest erdoor. Spatel grondig de bloem en het zout door het beslag en vervolgens de amandelmelk.
  • Vet de vorm goed in met roomboter
  • Schep het beslag in de vorm en zet die in de oven.
  • Maak terwijl de cake bakt de siroop: verhit het citroen sap & zest en de suiker in een pannetje op laag vuur tot de suiker is opgelost.
  • Laat de cake 40 min bakken of tot hij goudbruin is en gerezen. Zorg dat de satéprikker die je erin steekt er schoon en droog uitkomt, dan is hij gaar!
  • Prik met dezelfde satéprikker, heel veel gaatjes door de cake, zodra je hem uit de oven gehaald hebt. Giet de siroop er overheen, zorg dat de cake in het midden net zoveel siroop opneemt als aan de zijkanten. Bewaar een beetje voor het opmaken van de tulband.
  • Laat de cake een tijdje staan zodat hij de rest van de siroop kan opzuigen. Haal de cake pas uit de vorm als hij volledig is afgekoeld! Anders valt hij in grove stukken uit elkaar..
  • Zet de tulband op een mooie schaal of bord en versier nog met wat bergamot zest krulletjes siroop en poedersuiker, voor een feestelijk effect!

Citroen cake

Gek op deze citroen cake?
Maak dan eens Tulband met bergamot en Limoncello (een verfrissende cake met een heel bijzondere citrusvrucht) of Gember cake met citroen & rum karamel! Dit is een fris en licht pittige cake waar je echt van moet houden.  


Volgen jullie The Lemon Kitchen al op FacebookInstagram & Pinterest?

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte