Tonijn Ceviche met passievrucht & citroen

Tonijn Ceviche met passievrucht & citroen

Het zalmceviche recept is een populaire recept en veel verschenen in de pers (naast de limoncello) uit mijn kookboek. Op 2 mei was het wereld tonijn dag en toen kreeg ik de vraag of het zalmceviche recept ook lekker is met tonijn én welke tonijn ik dan zou aanraden. Een interessante en goede vraag. Als consument is het moeilijk om in te schatten of een tonijn duurzaam gevangen is, daarom is een belangrijk aandachtspunt dat de tonijn een Msc-keurmerk heeft en dus gecertificeerd is. Je kan duurzaam gevangen tonijn vooral in de supermarkt vinden, bij een paar groothandels en sommige (gecertificeerde) visboeren. Zie hieronder het tonijn ceviche recept eén meer informatie over dit essentiële keurmerk én deze gezonde en lekkere vissoort. 

Wat is ceviche?

Vis dat je langzaam laat garen in (citrus) citroensap: ceviche is geweldig om te maken! Door het zuur van de citroen stollen de eiwitten in de vis, een magisch proces; ik vond het als kind al fascinerend (en lekker). Tonijn is een perfecte vis voor een ceviche. De passievrucht en de citroen samen geven het gerecht een onvergetelijke kick en het zachte van de (grassige) olijfolie met wat saltflakes brengen het samen in balans. Je kan voor dit recept kiezen voor verschillende verse tonijn soorten, zo verkoopt een visboer en groothandel vooral geelvin (dieprode) of skipjack en soms albacore (witte/licht roze) tonijn. In de supermarkten vind je voornamelijk de albacore tonijn in het versschap.5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie
TOOL
Handrasp
Handpers type 2 illustratie
TOOL
Citruspers
zesteur illustratie the lemon kitchen
TOOL
Zesteur
tonijn ceviche met passievrucht en citroen

Tonijn ceviche met passievrucht & citroen

Gang lunch, salades & bijgerecht
Keuken Mexicaans, Peruaans
Trefwoord biologische citroen, ceviche recepten, duurzame vis, gezonde recepten, tonijn, vis recepten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 15 minuten
Porties 2 personen
Auteur Jadis
TOOLS
 • Zesteur
 • handpers
 • oven
INGREDIËNTEN
 • 300-350 g verse tonijn met Msc-keurmerk
 • 2 passievruchten
 • 2 el extra vergine olijfolie zo grassig/zacht mogelijk
 • 1 biologische citroen sap, zeste en citroenkrulletjes
 • verse cress zoals tuinkers
 • snuf saltflakes en versgemalen peper
BEREIDING
 • Snijd de tonijn moot in mooie dunne plakjes en leg deze op een schaal.
 • Maak de marinade van het vruchtvlees van de passievrucht (inclusief de pitjes), olijfolie, 1 el citroensap en zout en peper.
 • Proef de dressing en breng eventueel op smaak met wat extra zout en peper.
 • Schenk de marinade over de zalmplakjes en strooi er verse cress blaadjes overheen.
 • Gebruik de zesteur om nog wat citroen krulletjes over de zalmceviche te verdelen. Omdat het rauwe vis is raad ik je aan om het direct te serveren.

Wereld Tonijn Dag

Dit jaar was het op 2 mei 2021 voor de vijfde keer Wereld Tonijn Dag (WTD), een initiatief van de Verenigde Naties. Er bestaan heel wat uitdagingen en misvattingen over de duurzaamheid van tonijn. Deze hele maand staat in het teken van duurzame tonijn.  Ik vertel je graag wat meer wat MSC precies doet, maar ook in relatie tot tonijn. Het aantal MSC-gecertificeerde visserijen groeit enorm. Ik vind het belangrijk om te benoemen dat duurzame tonijn bestaat, maar daarnaast is het wel belangrijk om te weten dat het ook met sommige soorten minder goed gaat. Om te weten of je de juiste tonijn kiest, kan je vertrouwen op het MSC-Keurmerk. Zo kan je makkelijk kiezen voor duurzame tonijn.

Duurzame tonijn

Voor dit recept heb ik gekozen voor de verse tonijn van mijn eigen visboer Visgilde Lijffijt & De Jong in Utrecht, zijn zaak is een MSC-gecertificeerd en zijn daar erg trots op. Als visboer maak je hierin een belangrijke keuze en investering. Op zoek naar een visboer bij jou in de buurt? Daarnaast is de verse MSC-gecertificeerde tonijn nu dus ook volop te koop in Nederlandse schappen, ga je met dit recept aan de slag kies dan bijvoorbeeld voor de verse tonijnsteak van Albert Heijn. Tip: kies voor het huismerk, de supermarkten behouden zelf de controle en zo weet je zeker welke tonijn je het beste kan kiezen. Heb je een keer zin in geconserveerde tonijn? Dan raad ik je aan om voor bijvoorbeeld Fish Tales te kiezen. Wist je dat Ikea & McDonald’s alleen maar tonijn met het msc-keurmerk serveren? Het is mooi om te zien dat steeds meer mensen en bedrijven

TONIJNSOORTEN

Geelvin tonijn: de naam van deze tonijn is te danken aan de gele vinnen. Dit noemen ze ook wel dé sashimi tonijn. Vol van smaak en intens rood van kleur. Ook wel de tournedos van de zee genoemd.

Albacore tonijn: een licht roze tonijn is vaak afkomstig van longline (gevist met een lange lijn waaraan vele kortere lijnen met aas zitten, dit kan kilometers lang zijn) tonijnvisserij. Heeft een zachte en milde smaak. De kleur is lichter dan je gewend bent omdat er minder myoglobine in de spieren zit. De Japanners noemen het ook wel de ‘witte tonijn’. 
Skipjack tonijn: het merendeel van de skipjack tonijnen worden na vangst geconserveerd. Deze tonijn is vrij klein en heeft een intense smaak en een zachte structuur. Wordt meestal met een hengel gevangen.

MSC-KEURMERK IN HET KORT

 • Transparantie in gebied waar de tonijn gevangen is, welke vangstmethode en is te traceren van boot tot bord. 

 • Onafhankelijke partijen voeren controles uit

 • Non profit organisatie met een blauw hart 

 • Ze willen juist oceanen beschermen en overbevissing tegen gaan

 • De vis is ook echt de ‘vis’ die je wilt kopen

 • Duurzame vangstmethodes: een zo minimaal mogelijk negatief effect op ander leven in de zee met bedreigde diersoorten zoals dolfijnen en schildpadden. 

Ik ben benieuwd of je nu ook bewust voor duurzaam gevangen tonijn kiest.  Jouw keuze maakt namelijk een verschil! Laat  je het in een reactie weten? Wil je meer over het MSC-keurmerk weten? Lees dan verder in dit artikel. 

 

#samenwerking met Msc Keurmerk

tonijn ceviche met passievrucht citroen Msc keurmerk

18 reacties

 1. Na het zien van Seaspiracy heb ik toch een beetje moeite gekregen met het eten van vis. Nu weet ik wel dat je zo’n docu met een korreltje zout moet nemen, maar toch. Mijn voorkeur gaat wel meer naar zalm in plaats van tonijn. Dit lijkt mij een heerlijk fris gerecht!

 2. ik moet eerlijk zeggen ken de term niet maar ik ben geen keuken prinses. ik ben type die heerlijk wil aanschuiven en kan genieten van de kunsten van ander

 3. Tonijn is ideaal voor mensen zoals ik met een (extreem) tekort aan Vitamine D.
  Dus fijn om originele recepten met ‘dat niet iets meer info’ tegen te komen.
  Je merkt direct op dat je een passie hebt voor koken en er al met evenveel passie over kan schrijven !

 4. Dat ziet er lekker uit, zelf ben ik meer van de zalm, maar daar heb je ook recept van zag ik! Ga ik die eens lezen en proberen 😃😋

 5. Van het woord ceviche had ik tot vandaag, nog nooit van gehoord. Het recept ziet er erg lekker uit. Een aantal jaren geleden toen ik uiteten ging met mijn werk, had ik rauwe tonijn gegeten, die ik lekker vond.

 6. ik vind tonijn enorm lekker, maar – eerlijk gezegd – ook enorm duur. Maar als ik dan toch bezig ben geld uit te geven, dan geef ik het liever goed uit: verantwoorde tonijn dus !

 7. Zodra ik ben bevallen staat dit recept op mijn to-eat lijst. Ik ben gek op tonijn en op passievrucht en dus heel benieuwd naar deze smaakcombinatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept