Koop duurzame vis met het MSC-keurmerk

Koop duurzame vis met het MSC-keurmerk

In dit artikel ga ik dieper in op duurzame visserij, het MSC-keurmerk en het blauwe kookboekje. Tijdens mijn twee voedingsstudies heb ik veel lessen gehad over duurzame vis en dit essentiële keurmerk. Zelden is een ‘vis’ zomaar een visje. Daarom wil ik je graag uitleggen waarom het belangrijk is te kiezen voor duurzame vis, waar je dit kan vinden en hoe je zeker weet dat je dit ook daadwerkelijk koopt. Het is mooi om te zien dat er steeds meer vraag is naar vis en schaal – en schelpdieren met een keurmerk. Dit is iets waar wij als consument aan bij kunnen dragen. Je vind op mijn website en in mijn kookboek genoeg vis en schaal – en schelpdieren inspiratie. Onlangs op mijn EGG scheermessen gegrild met basilicum-citroen olie. Afgelopen zomer ben ik zelf oesters gaan rapen in Yerseke. Ik ben er dol op!

Wat is duurzaam vissen?

Duurzame visserij volgens de MSC-standaard is een vorm van visserij gericht op gelijke aspecten zowel ecologisch, economisch als sociaal gezien. De letterlijke betekenis van ‘duurzaam’ is: bestemd om lang te bestaan. Dit betekent dat er toch nog genoeg vissen in de oceaan blijven zitten. Dat de natuurlijke omgeving zo min mogelijk wordt aangetast, dus de natuur in het water moet zo veel mogelijk worden beschermd en dat ze ervoor zorgen dat mensen die afhankelijk zijn van de visserij hun middelen van bestaan hierdoor niet zullen kwijtraken. Daarnaast moeten de visserijbedrijven alle regels die er zijn naleven en respecteren, dit wordt door een onafhankelijk bedrijf ook beoordeeld. 

Het MSC-keurmerk

Dit top keurmerk helpt de consument bij het maken van een keuze voor duurzame vis. Het is een blauw wit logo met een vis en een ’V’ vinkje afgebeeld. Herkenbaar en illustreert exact waar het voor staat. Het Marine Stewardship Council-keurmerk (MSC) staat op visproducten die afkomstig zijn van duurzame visserij. Wist je dat het MSC programma het enige internationale programma dat traceerbaarheid in de gehele visketen vereist? Als je het MSC-keurmerk ziet staan op de verpakking weet je zeker dat het dus duurzame en wild gevangen vis is van goede kwaliteit, maar je weet ook gelijk waar het vandaan komt en dat het over duurzame visserij gaat. Dit zorgt voor transparantie. Het is  belangrijk om te weten dat dit keurmerk door o.a. Milieu Centraal uitgeroepen is tot een top keurmerk en staat zelfs in de top 10. 

scheermessen mesheften van de barbecue
Scheermessen met basilicum citroen olie
mesheften scheermessen Msc keurmerk
MSC-keurmerk

MSC-gecertificeerde visspecialist

Wist je dat je viswinkels ook  MSC-gecertificeerd kunnen  zijn? Wie anders dan een visspecialist kan je meer informatie geven over de vis, waar die vandaan komt, wanneer ie het lekkerst etc.

Een aantal viswinkels heeft het voortouw genomen en heeft zich al laten certificeren om MSC vis aan te bieden.

Gezondheidsvoordelen van vis

Naast het feit dat vis super lekker is zitten er ook nog eens gezondheidsvoordelen aan. De omega 3 en omega 6 zuren worden ook wel ‘vetten voor de hersenen genoemd’.  Uit onderzoek blijft ook dat visvetzuren de kans op hart-en vaatziekten verkleinen en een gunstig effect hebben op de bloeddruk. Verder zijn ook de meeste vis, schaal- en schelpdieren rijk aan vitamine B12, mineralen fosfor, seleen en jodium. Het is ook een bron aan vitamine B6 en D. Hiermee is het eigenlijk een van de gezondste voedingsmiddelen op onze aarde. We zouden allemaal voor een optimale en gezonde levensstijl minimaal 2 x in de week vis moeten eten. Gezond & lekker!

Omega-3 vetzuren

Vooral in de vette vissoorten zitten hoogwaardige eiwitten en mineralen. Denk aan zalm, forel, sardines, tonijn en makreel. Ze zijn rijk aan omega-3 vetzuren en sommige bevatten zelfs omega-6 vetzuren. 

Blauwe kookboekje

Zoals ik aan het begin al aangaf wil ik je wat vertellen over het Blauwe Kookboekje. Zoals de kleur al zegt, verwijst het naar de blauwe zee vol met de lekkerste vissen, schaal – en schelpdieren. Die maar al te goed combineren met een vleugje biologische citroen. In dit online kookboekje staan 10 recepten van internationale chef-koks, waaronder de Nederlandse Bart van Olphen (Fish Tales). Ze hebben allemaal een heerlijk recept met duurzame vis gemaakt en er staan ook nog leuke weetjes bij!  

Kies je voor bewust voor een vis, schaal – en schelpdier met het MSC-keurmerk? Dan beloon je dus de visserij en help je hiermee overbevissing tegen te gaan. 

oesterboot

Vis recepten met citroen

Zin om gelijk aan de slag te gaan? Maak dan bijvoorbeeld eens gebakken roodbaars met biologische citroen, ga met scheermessen/mestheften en basilicum olie aan de slag, Noordzee mosselen en/of ga met Hollandse garnaaltjes aan de slag. Ben je geïnspireerd door dit artikel? Of wil je wat kwijt over dit belangrijke onderwerp? Laat het dan in een reactie hieronder weten. 

#Samenwerking met MSC-Keurmerk

citroen jadis

6 reacties

  1. Gezondheid dat gaat toch voor alles! De omega 3 vetzuren zijn zo belangrijk voor ons . Zoveel mogelijk vis eten ook de wilde vangst want dat is weer goed voor je ons jodium gehalte . Belangrijk is dan ook dat ‘t verantwoord gevangen is !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *