Panang curry met tofu, Thaise basilicum, citroen en rijst

Panang curry met tofu, Thaise basilicum, citroen en rijst

De Nationale Week Zonder Vlees is ingegaan en daar doe ik altijd met veel plezier aan mee. Ik ben zelf flexitariër en eet dus steeds minder vlees. Zeker in de Aziatische keuken heb je zo veel smaak en structuur dat het gebruik van vlees noch vis niet nodig is om een lekkere maaltijd op tafel te toveren. Om jullie te inspireren meer vegetarisch te koken heb ik een heerlijke Thaise curry gemaakt met mijn favoriete rijst van Tilda als basis. Een leuk weetje is dat hun Basmati maar op één plek ter wereld kan groeien: aan de voet van de Himalaya. Lees verder voor deze Thaise Panang curry met zachte tofu, Thaise basilicum, tomaat, knoflook, kouseband én de heerlijk smakende en geurende limoen koriander Tilda rijst.

THAISE PANANG CURRY 

Mijn vader ging vroeger geregeld naar Thailand en kwam dan met de meest watertandende eet verhalen terug. Nadat hij terugkwam kookte hij de sterren van de hemel en probeerde steeds weer die smaak van Thailand terug te halen. Op deze manier heb ik op een jonge leeftijd al heel pittig leren eten en waarderen. Een paar Thaise gerechten zoals de Panang curry en Pad Thai zijn dan ook thuis favoriet. Deze rode curry heeft een diepe smaak en combineert heel fijn met citrus en Thaise basilicum en geurige rijst van Tilda. 

5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie
TOOL
Handrasp
Handpers type 2 illustratie
TOOL
Citruspers
zesteur illustratie the lemon kitchen
TOOL
Zesteur
Heerlijke Thaise panang curry met basilicum, citroen en Tilda rijst

Panang curry met tofu, Thaise basilicum, citroen & rijst

Gang Hoofdgerecht
Keuken Thais
Trefwoord gezonde recepten, makkelijke recepten, rijst recepten, snelle en makkelijke recepten, thais, Thaise recepten, vegan recepten
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 35 minuten
Porties 2 personen
Auteur Jadis
TOOLS
  • Sauspan
  • steelpan
  • Handrasp
  • citruspers
INGREDIËNTEN
  • 50 gr Panang curry pasta *Toko
  • 1 Basmati rijst - lime-coriander steamed Tilda
  • 250 ml kokosmelk
  • ½ groene peper
  • ½ rode peper
  • 1 biologische citroen of limoen
  • 200 gr kouseband
  • 1 vleestomaat of 6 cherrytomaatjes
  • 200 gr tofu zacht
  • 2 cm laos
  • 2 cm gember geschild
  • 1 citroengras stengel
  • 3 limoenblaadjes
  • zonnebloemolie
  • 1 knoflookteen
BEREIDING
  • Zet een sauspan op middelhoog vuur. Doe er wat olie in en fruit de fijngehakte knoflook samen even aan. Snijd de vlees of cherrytomaten in zo klein mogelijke blokjes en doe bij de knoflook in de pan. Doe na een paar minuten de Panang curry erbij en verhit een paar minuten. Op deze manier komen alle geuren en smaken van de curry vrij. Je kan ervoor kiezen om de helft van de pepertjes door de saus te roeren, let op: dit kan erg pittig worden.
  • Roer de curry even door en doe nu ook de laos, gember (geschild), citroenblad in de pan erbij. Pak het citroengras en kneus de stengel even (breek of knak), voeg deze vervolgens toe aan de rest in de pan. Schenk de kokosmelk erbij en roer even. Zet een deksel erop en laat minimaal 15 minuten even stoven. Rasp de citroen doe dit in de saus erbij, knijp na 15 minuten een halve limoen/citroen uit en roer de saus nogmaals.
  • Snijd het tofu blok in grote gelijk stukken van ongeveer 2 bij 2 centimeter en doe bij de saus. Pak de kouseband en snijd in gelijke stukken van ongeveer 2 centimeter lang. Kook de kouseband beetgaar in gezouten water in +/- 10 minuten. Je kan er voor kiezen om de kouseband los te serveren of op het laatste door de saus te roeren.
  • Omdat deze rijst al voorgekookt is heb je maar een paar minuten nodig. Pak een steelpannetje en doe hier een paar eetlepels water in en één eetlepel citroensap. De voorgekookte rijst hoef je nu alleen maar te verwarmen.
  • Snijd ongeveer 10 Thaise basilicumblaadjes in dunne reepjes en roer de helft even door de saus. Het is een aanrader om nog wat verse Thais basilicumblaadjes over het gerecht te strooien.
  • Pak een schaal en doe hier de saus op, serveer de Tilda rijst en de kouseband erbij. Voor de liefhebber is nog wat dun gesneden verse peper en een schijfje citroen lekker voor erbij.
  • Snijd de pepertjes in hele dunne ringetjes en serveer voor de pittige liefhebber bij de saus.

NATIONALE WEEK ZONDER VLEES 

Als een maaltijd veel smaak, groenten, structuur, kleur en liefde bevat. Dan kan het wat mij betreft prima vegetarisch zijn? Het mooie van dit initiatief is dat het ook echt een verschil maakt. Elk jaar krijgen we een tussenstand en zie je dat de verkoop van vlees is afgenomen. 

TILDA RIJST 

Naast de welbekende Basmati rijst van Tilda heb ik deze keer gekozen voor de voorgekookte rijst op smaak gebracht met limoen en koriander. Deze variant past goed bij deze rode curry en is zowel handig als snel klaar! Wist je dat Basmati  de champagne is onder de rijst? Tilda selecteert enkel pure Basmati van de hoogste kwaliteit. Je vindt alle varianten in de schappen van Albert Heijn. 

 

Rijst recepten met citroen

 Ben je opzoek naar nog meer inspiratie met rijst, zoals deze Thaise panang curry? Maak dan bijvoorbeeld eens deze rijst gerechten.

#samenwerking met Tilda Rijst

Thaise panang curry met basilicum, citroen en Tilda rijst

34 reacties

    1. Hi Liza, dank voor je feedback. zoals in de ingrediënten lijst en de beschrijving staat moet je die in de saus er in hun geheeld bij doen. Dit zijn smaakmakers, dus je hoeft er verder niks anders mee..

      succes en smakelijk!

  1. 5 sterren
    Ik ben het gerecht as we speak aan het maken. Er zijn een paar dingetjes die neit kloppen in het recept: knoflook staat wel in de beschrijving, maar niet bij de ingrediënten. En in de beschrijving wordt niet vermeld waar de groene en rode peper worden toegevoegd. Het begint hier wel erg lekker te ruiken nu…

    1. Hoi Marlies,

      Dankjewel voor je reactie. Ik hoop dat het lekker gesmaakt heeft. De pepertjes zijn er bij om zoals je op de foto ziet erbij te serveren voor de ‘pittige’ liefhebber. De knoflook is inderdaad verdwenen uit de ingrediënten lijst, dankjewel het is aangepast. Benieuwd naar je bevindingen van het recept. Ben je naar de toko geweest voor de Panang curry?

      Frisse groet,
      Jadis

  2. Ik eet ook steeds minder vlees en ben nog steeds recepten en smaken aan het ontdekken op dat gebied. Dit ziet er heerlijk uit moet ik zeggen.

  3. 4 sterren
    Het ziet er lekker uit 😃 Ikzelf vind de gerechten uit de Thaise keuken, ook heerlijk om te eten 🇹🇭 Onlangs at ik ook nog iets, waarbij er op het allerlaatste ook wat limoensap over heen ging. Dat was bij een Curry.

  4. 5 sterren
    ik maak regelmatig curry’s maar dan gewoon met kip 😉 ik mag geen vleesvervangers of tofu of tahoe en als ik geen vlees wil dan laat ik het er gewoon uit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte