Ouderwetse huzarensalade met augurk, citroenmayo en gekookt ei
huzarensalade met rundvlees en een eitje
Ouderwetse huzarensalade

Ouderwetse huzarensalade met augurk, citroenmayo en gekookt ei

Zoals oma ‘m maakt, ouderwetse huzarensalade!
De Nederlandse keuken, dan denk je al snel aan aardappelen, groenten en vlees. Laat dit nou precies een mooi voorbeeld zijn van een ouderwetse huzarensalade. Inmiddels werk ik al jaren regelmatig samen met Kesbeke Fijne Tafelzuren. Een welbekend Amsterdams familie bedrijf. Dit jaar focussen we ons vooral op de makkelijke Nederlandse gerechten. Een huzarensalade is niet moeilijk om te maken, je hebt alleen een beetje geduld nodig om het vlees te laten garen. Verder zijn de zure bommen van Kesbeke onmisbaar in dit huzarensalade recept. In plaats van een normale witte ui heb ik ervoor gekozen om hun zilveruitjes fijn te snipperen. Deze twist geef een érg lekker effect.

ouderwetse Huzarensalade met augurk

Vroeger had bijna elk huishouden wel een eigen recept voor huzarensalade. Tegenwoordig is het iets dat sporadisch nog gemaakt wordt, maar niet in mijn schoonfamilie. Ze maken zowel ouderwetse huzarensalade als ouderwetse rundvleessalade regelmatig en ik vind het ontzettend lekker! Lekker ook om als ‘slaatje’ tijdens de feestdagen te maken. De vaste ingrediënten van een huzarensalade zijn aardappelen, rundvlees, appel, augurk en ui. De appel is trouwens een lekkere zoete tegenhanger voor het volle en hartige van de rest van de ingrediënten. 

5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie
TOOL
Handrasp
Handpers type 2 illustratie
TOOL
Citruspers

Huzaren salade met augurk, citroenmayo en een gekookt eitje

Gang Bijgerecht, Voorgerecht
Keuken Nederlands
Trefwoord augurken recepten, biologische citroen, huzarensalade, Kesbeke, rundvleessalade, zilveruitjes
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 2 uur
Totale tijd 2 uur 10 minuten
Porties 6 personen
Auteur Jadis
TOOLS
  • kookpan
  • Antiaanbakpan
  • citruspers
  • Schuimspaan
INGREDIËNTEN
  • 500-1000 gram rundvlees (Iers) slager of keurmerk
  • 1 kg kruimel aardappels Frieslanders zijn erg lekker
  • 1/2 appel geschild
  • 2-4 eieren
  • 3 eetlepels mayonaise
  • 1 potje kleine augurkjes cornichons Kesbeke (235 ml) kleine plakjes gesneden
  • 1 potje zilveruitjes Kesbeke (235 ml) fijn gesneden
  • 2 runderbouillon blokjes biologisch
  • 1/2 biologische citroen sap & zeste

Mayonaise dressing

  • 2-3 eetlepels mayonaise
  • 1 el water
  • 1 theelepel citroensap & rasp
  • snufje zout en zwarte peper
BEREIDING
  • Maak het rundvlees schoon en snijd in kleine stukken (2 bij 2 cm), bak in een antiaanbakpan op middelhoogvuur ongeveer 2 minuten zodat je de maillard (bruiningskleuring) krijgt.
  • Zet een hoge pan met koud water op middelhoog vuur met een scheutje citroensap. Doe hier het vlees in. Komt er een schuimlaag? Probeer dan in meerdere keren af te schuimen.
  • Doe de runderbouillon erbij en laat sudderen tot het vlees gaar is (ongeveer +/- 2-3 uur).
  • Schil ondertussen de aardappels en doe in een pan met koud water en een snuf zout en haal ze eruit als ze gaar zijn. Laat ze goed afkoelen en snijd of prak in kleine stukjes. Let op: je wilt nog wel structuur behouden.
  • Pak een bak en doe daar de fijne aardappels in met het uit elkaar gevallen vlees. Snijd de zilveruitjes fijn en doe samen met de in dungesneden augurkjes en de appel in kleine stukjes gesneden erbij en roer het geheel.
  • Vervolgens voeg je de mayonaise toe. Roer eerst alles door elkaar en proef even en breng op smaak met zout en peper.
  • Kook de eieren zoals je zelf het lekkerst vindt, halveer en serveer erbij. Mijn voorkeur uit gaat uit naar een medium gekookt eitje.
    Tip: gemiddeld kook de eieren 6-7 minuten in een laagje van 2 centimeter water met deksel er op, laat daarna even schrikken onder koud wat een pel ze dan pas.
  • Mayonaise sausje:
  • Meng 2 el mayonaise met 1 el water en 1 tl citroensap. Hak 5 peterselie blaadjes fijn en roer erdoor. Breng op smaak met zout en zwarte peper.
  • Verdeel de huzarensalade met een ijsschep over vier borden en verdeel het mayonaise sausje erover met eventueel wat extra peterselie, citroenrasp en zwarte peper.

Kesbeke tafelzuren

Inmiddels staan er natuurlijk al allerlei lekkere recepten met Kesbeke’s Tafelzuren. Ben je bijvoorbeeld opzoek naar een salade, vis, vlees of juist een vegetarisch recept?  Bekijk dan even hieronder een paar van mijn favorieten. Je vind ze o.a. bij de AH en Jumbo.

Kesbeke’s Augurken, (zilver)uitjes, mosterdzaad, piccalilly

Mis je nog een recept? Laat het vooral in een reactie hieronder weten. Ik focus. mij dit jaar vooral op de eenvoudige Nederlandse keuken, maar wellicht is jouw favoriete gerecht ook een must.

huzarensalade met rundvlees en een eitje
Samenwerking Kesbeke Tafelzuren

5 reacties

  1. Mijn man is dol op huzarensalade! Ik heb ‘m even in mijn Pinterest kookboekje gepind voor later. Ik vind huzarensalade overigens ook erg lekker met een beetje Indische pindasaus! Echt jammie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte