Krokante andijviestamppot met gehaktbal en tafelzuur

Krokante andijviestamppot met gehaktbal en tafelzuur

Vroeger stond er eigenlijk bij ons thuis bijna nooit een Hollandse maaltijd op tafel. Mijn moeder maakte onder andere de lekkerste Mediterrane gerechten, vooral pasta’s waren favoriet en mijn vader was meer van de Aziatische en voornamelijk de Thaise keuken. Lekker intens, pittig en nooit saai. De afgelopen jaren ben ik de Nederlandse keuken veel meer gaan waarderen, dit komt door mijn schoonouders die écht de ouderwetse recepten maken zoals huzaren, rundvlees salades, maar ook stamppot recepten zoals deze andijviestamppot. Ik heb het recept in een fris jasje gestoken zoals Oos eigenaar van Kesbeke dat aan mij gevraagd heeft. Dit jaar ga ik vooral aan de slag met de allerlekkerste Hollandse recepten, waar hun tafelzuur onmisbaar bij is. Daarom mocht andijvie ook niet ontbreken!

Krokante andijviestampot 

Dit krokante andijviestamppot met gehaktbaal en tafelzuur is een makkelijk te maken recept met een fijne smaakbalans en heerlijke structuren. Het leuke van dit recept is dat mijn drie favoriete producten van Kesbeke er perfect bij passen. Zie hieronder het krokante andijviestamppot recept met gehaktbal en tafelzuur.

 

5/5

Tools die ik gebruik

Handpers type 2 illustratie

Citruspers
andijviestamppot krokant uit de oven

Krokante andijviestamppot met een gehaktbal en tafelzuur

Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Trefwoord aardappel recepten, oven recepten, pickles, stamppot
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 35 minuten
Totale tijd 40 minuten
Porties 4 personen
Auteur Jadis
INGREDIËNTEN
  • 1 kg kruimige aardappelen Frieslanders
  • 200-250 g verse andijvie
  • 75 g roomboter
  • 100 ml melk (soya/haver melk kan ook)
  • 100 g broodkruim of paneermeel
  • 100 g belegen of oude kaas
  • 500 g fijn rundvlees van de slager
  • 4 el piccalilly Kesbeke
  • 4 augurken Kesbeke
  • 4 el zilveruitjes Kesbeke
  • peper en zout
BEREIDING
  • Schil en was de aardappelen. Zet ze op het vuur in een pan met koud water en breng aan de kook. Doe er een vers takje tijm en een snuf zout bij.
  • Verwarm de oven voor op 180-190 graden en giet de aardappelen af wanneer ze net gaar zijn. Stamp ze fijn en doe er een scheut melk bij. Roer het geheel er een eetlepel roomboter bij. Roer nu ook de rauwe andijvie erdoor.
  • Rasp de kaas en meng met de andijviestamppot.
  • Pak een ovenschaal of een pan die in de oven kan. Schep de andijviestamppot in de schaal/pan en strooi er broodkruim of paneermeel over en rasp nog wat kaas voor een extra lekkere krokante korst.
  • Meng ondertussen het gehakt met een fijngesneden sjalotje, theelepel peper en zout, rasp van 1 citroen en hak 5 peterselie blaadjes fijn. Doe er een eetlepel paneermeel bij en meng het gehakt. Verdeel het gehakt over 4 personen en maak er balletjes van.
  • Bak de gehaktballetjes in een antiaanpak of braadpan. Doe hier een eetlepel roomboter in met een scheut olijfolie. Snijd de zilveruitjes doormidden en na 10 minuten bij de gehaktballetjes. Je maakt op deze manier ondertussen een lekkere jus.
  • Haal de andijviestamppot na 15-20 minuten uit de oven, snijd per persoon een stuk eruit en leg de gehaktbal ernaast. Serveer er een augurk met een lik piccalilly bij.
Malse gehaktballetjes? Meet dan de kerntemperatuur met een Thermapen. Als de temperatuur 65-68 is, zijn ze perfect gegaard en zeker nog mals.

    Hollandse recepten met tafelzuur

    Ben je opzoek naar nog meer lekkere recepten met Kesbeke’s tafelzuren en piccalilly, zoals deze andijvie stamppot? Bekijk dan eens deze lekkere recepten hierondeer!

    KESBEKE’S AUGURKEN, (ZILVER)UITJES, MOSTERDZAAD, PICCALILLY

    Mis je nog een recept? Laat het vooral in een reactie hieronder weten. Dit jaar focus ik mij met Kesbeke vooral op de Nederlandse keuken, maar wellicht is jouw favoriete gerecht ook een must.

    krokante andijviestamppot
    Samenwerking met Kesbeke Tafelzuren

    3 reacties

    1. 5 sterren
      Omgggg! Krokante stampot? Las en zag ik het goed? ja hoor! Wat lijkt mij dit lekker. Nog nooit gezien, maar ik ben enthousiast. Ik ga het eens maken! Dank je wel voor het delen.

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Waardering recept




    Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

    Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

    Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek

    Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

    Blijf op de hoogte

    Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

    Blijf op de hoogte