Kip Biryani met zuur & yoghurt komkommer dip

Kip Biryani met zuur & yoghurt komkommer dip

Een feestelijk Kip Biryani recept gemaakt met de geurige jasmijnrijst en munt. Lekker met malse kip, frisse komkommer dip en zuur van rode ui. 

Deze keuken zit vol smaak, geur en kleur. Ze koken met veel verse en lekkere ingrediënten, kruiden en specerijen. Biryani wordt meestal gemaakt bij speciale gelegenheden zoals tijdens het feest Divali, dat  een rij lichtjes betekent. Tijdens dit feest vieren de Hindoes het feest van het licht. Mijn recept is een snelle variant van biryani. Ik heb het gerecht op smaak gebracht met Herbamare Kruidenzout. Zie hieronder mijn Kip Briyani met Jasmijnrijst, frisse yoghurt komkommer dip en zuur! 

Kip BIRYANI 

Biryani is een typisch Indiaas rijstgerecht dat in ghee (geclarifieerde boter) gebakken wordt en vervolgens met water, kruiden en  specerijen wordt gegaard. Voor dit recept heb ik ervoor gekozen om naar de toko te gaan en een kruidenmix te halen. Natuurlijk is het ook lekker om het zelf te maken, maar dit is zeker geen must. 

Benieuwd wat er allemaal in zit? De bekende Indiase biryani kruidenmix/currypasta bestaat uit: 

  • kurkuma
  • komijnzaad
  • zwarte peper
  • paprika
  • korianderzaad
  • kaneel
  • piment
  • citroenzuur
  • knoflook
  • garam masala
  • saffraan (dit kan ook extra worden toegevoegd)
5/5

Tools die ik gebruik

Illustratie thermapen door Jadis Schreuder geïllustreerd
TOOL
Thermapen 
Handpers type 2 illustratie
TOOL
Citruspers
Kip biryani met zuur

Kip Biryani (rijstgerecht) met zuur en yoghurtdressing

Gang Hoofdgerecht
Keuken Aziatische keuken, Indiaas
Trefwoord biologische kip, Hoofdgerechten, kip recepten, rijst recepten
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 25 minuten
Porties 4 personen
Auteur Jadis
TOOLS
  • Thermapen (om de kerntemperatuur van de kip te meten)
  • Rijstpan (of gietijzeren diepe pan)
INGREDIËNTEN
  • 220 g normale of Jasmijnrijst
  • 200 ml water
  • 1 knoflookteen
  • ½ el pittig Herbamare Kruidenzout
  • 3 el ghee of geklaarde roomboter
  • 3 grote tomaten
  • +/- 50 ml biryani kruidenmix of currypasta a
  • 250 g harde tofu
  • 1 handje rozijnen
  • ½ komkommer
  • 100 ml volle yoghurt
  • 5 kardemompeulen
  • +/- 5 saffraandraadjes
  • handje gecrushte noten
  • zonnebloem olie
  • snuf zout & peper
  • Madame Jeanette peper optioneel
BEREIDING
  • Zet een pan met 200 ml water op het vuur en kook hierin de rijst of Jasmijnrijst met eventueel de saffraandraadjes. Zorg ervoor dat de rijst nog niet helemaal gaar is als je de rijst afgiet.
  • Smeer de kip met 2 el biryani currypasta en 1 theelepel Herbamare Kruidenzout in. Dit kan je met je handen (denk aan handschoentjes) of met een kwastje doen. Wil je zeker zijn dat de kip gaar is? Gebruik dan de thermometer, kip is gaar bij een kerntemperatuur van 70 graden.
  • Doe in een diepe anti aanbak pan 3 eetlepels ghee(of zonnebloemolie/boter), een fijngehakte knoflookteen en de rest van de biryani currypasta. Bak de kip rondom goudbruin. Laat de geuren even vrij komen in de pan. Snijd de tomaten in kleine blokjes van ½ cm bij ½ cm en bak kort even met de currypasta. Doe nu ook de (bijna gare) Jasmijn rijst erbij en roer. Voeg daarna de rozijnen, kardemompeulen en saffraandraadjes toe en laat op zacht vuur de smaken samenkomen. Voor de liefhebber raad ik je aan om een handje noten fijner te maken en voor een extra bite door het gerecht te roeren.
  • Snijd ondertussen de komkommer in kleine blokjes en meng met de kokosyoghurt, 5 fijngesneden muntblaadjes, rasp van een ½ limoen en doe er een paar druppeltjes van het sap bij. Breng op smaak met zout & peper.
  • Serveer er voor de pittige liefhebber wat pepertjes bij. Pak een mooie grote schaal en serveer daar de biryani samen met de kip op. Strooi er nog wat verse muntblaadjes overheen en serveer er partjes limoen bij. Zeker tijdens een feestdag is het leuk om allemaal een eigen bordje op te kunnen scheppen.

Recepten met citroen

Het is herfstseizoen is alweer in volle gang en deze rijstgerechten zijn ideaal en hartverwarmend om in deze tijd te maken. Heb je zin in een vegetarische variant van dit Kip Briyani recept? Dan kan ik je zeker de (vegan) Briyani met krokante tofu en jasmijnrijst aanraden! 

 

Nog meer rijstgerecht inspiratie nodig? Maak dan bijvoorbeeld eens:

kip briyani
Samenwerking met Herbamare Kruidenzout

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte