Pittige Thaise rode curry met zachte tofu

Pittige Thaise rode curry met zachte tofu

Wanneer ik Thaise curry maak of bestel. Dan gaat mijn voorkeur eigenlijk altijd naar de rode variant. Op de een of andere manier vind ik het lekkerder dan alle andere curry’s. Deze pittige Thaise rode curry is dan ook een recept dat ik geregeld maak thuis. Ik kijk altijd uit naar mijn bezoek aan de toko. Ik kan er uren ronddwalen en vervolgens ga ik dus met (te) veel naar huis. Overigens komt dat ook wel op! Mijn vriend leert het ‘pittige’ steeds meer waarderen en daar word ik blij van. Als een gerecht wat pit krijgt, zal je automatisch meer smaak en verdieping krijgen. Het frisse van de citroengras, citroengras en de komkommersalade maakt dit veganistische hoofdgerecht helemaal af. Ik heb de ‘pittig’ variant van Herbamare Kruidenzout gebruikt om het gerecht op smaak te maken.

Pittige Thaise rode curry

Als je aan de slag gaat met de Thaise keuken raad k je wel aan om echt een bezoek te brengen aan een toko bij je in de buurt. Hier komen de Aziaten zelf ook om hun inkopen te doen. Je hebt hier meer keuze én de smaken zijn veel lekkerder. Daarnaast kan je niet overal (goede) rode Thaise curry, Thaise basilicum, laos, kousenband, rawit pepertjes en zachte tofu vinden. Bekijk hieronder het Thaise rode curry recept. Wil je deze curry maken, maar zoek je iets anders dan zachte tofu? Kies dan bijvoorbeeld voor: 

  • biefstuk 
  • gamba’s 
  • kip
5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie
TOOL
Handrasp
Handpers type 2 illustratie
TOOL
Citruspers
zesteur illustratie the lemon kitchen
TOOL
Zesteur
Pittige Thaise rode curry
Pittige Thaise rode curry

Pittige Thaise rode curry met zachte tofu

Gang Hoofdgerecht
Keuken aziatisch, Thais
Trefwoord biologische citroen, citroen recepten, gezonde gerechten, gezonde recepten, makkelijke recepten, veganistisch, vegetariche recepten, Vegetarische & vegan
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 30 minuten
Auteur Jadis
TOOLS
  • Sauspan
  • steelpan
  • Handrasp
  • kaasschaaf/mandoline
  • citruspers
INGREDIËNTEN
  • 50 gr rode Thaise curry pasta *Toko
  • 1,5 tl Herbamare Kruidenzout Spicy
  • Basmati of pandang rijst
  • 250 ml kokosmelk
  • ½ groene & rode rawit peper
  • 1 biologische citroen of limoen
  • 250 gr kousenband of boontjes
  • 1/2 komkommer of 3 snack komkommers
  • 1 vleestomaat of 6 cherrytomaatjes
  • 200 gr tofu zacht
  • 2 cm verse laos
  • 2 cm verse gember
  • 1 citroengras stengel
  • 3 limoenblaadjes
  • zonnebloemolie & olijfolie
BEREIDING
  • Zet eerst een sauspan op middelhoog vuur. Doe er wat olie in en fruit de fijngehakte knoflook even aan. Snijd de cherrytomaten in zo klein mogelijke blokjes en doe samen met 1 tl Herbamare Kruidenzout bij de knoflook in de pan. Doe na een paar minuten de rode curry erbij en verhit nog een paar minuten. Op deze manier komen alle geuren en smaken van de curry pasta vrij.
  • Roer de pittige rode curry even door en doe nu ook de laos, gember (geschild), citroenblad in de pan erbij. Pak het citroengras en kneus de stengel even (breek of knak) doe erbij. Schenk de kokosmelk en sap van een halve citroen ook erbij en roer even. Zet een deksel erop en laat minimaal 15 minuten even stoven.
  • Snijd het tofu blok in grote gelijk stukken van ongeveer 2 bij 2 centimeter en doe bij de saus. Pak de kouseband en snijd in gelijke stukken van ongeveer 2 centimeter lang. Kook de kouseband in 8 minuten beetgaar in gezouten water met 1/2 tl Herbamare Kruidenzout. Je kan er voor kiezen om de kouseband los te serveren of op het laatste door de saus te roeren.
  • Pak een steelpannetje en doe hier de basmati of pandang rijst in. Kook zoals op de verpakking staat.
  • Snijd ongeveer 10 Thaise basilicumblaadjes in dunne reepjes en roer de helft even door de saus. Het is een aanrader om nog wat verse Thais basilicumblaadjes over het gerecht te strooien.
  • Gebruik een kaasschaaf of een mandoline om de komkommer (met schil) zo dun mogelijk te snijden. Meng met 1 el citroensap, 1 el olijfolie met een snuf zout en serveer als 'blusser' bij de Thaise rode curry.
  • Voor de pittige liefhebber. Doe dun gesneden verse rode en groene rawit pepertjes (zonder pitjes) met 1 el vissaus en een snuf suiker, 1 tl citroensap in een bakje en roer even.
  • Pak een schaal en doe hier de saus op, serveer de rijst en de kouseband erbij.

recepten met citroen

Dat citroen en andere citrusvruchten goed combineren met de Thaise keuken is vast geen verassing voor je. Ben je opzoek naar nog meer inspiratie met citroen, zoals deze Thaise rode curry? Kijk dan eens op deze pagina’s:

#samenwerking met Herbamare Kruidenzout

Thaise rode curry lekker pittig met kousenband en komkommersalade

5 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept