Indonesische Soto ajam met Basmati rijst

Indonesische Soto ajam met Basmati rijst

Van origine maken de Indonesiërs soto soep zonder bouillonblokjes, dit heb ik bij verschillende kookworkshops tijdens mijn rondreis in Indonesië geleerd. Als je genoeg frisse smaakmakers zoals citroengras, gember en limoen blad gebruikt met een snuf zout heb je dit helemaal niet nodig. Tijdens mijn avontuur in het prachtige Indonesië reed ik op mijn scooter geregeld langs de rijstvelden en was soto ajam (kippensoep) met rijst mijn favoriete lunch (én avondeten). Omgerekend betaalde ik €0,15 voor de allerlekkerste soep die ik mij (nog steeds) kon bedenken. Naast vers gesneden pepertjes stond er ook standaard een bakje vol gehalveerde limoenen op tafel. 

 

INDONESISCHE SOTO AJAM

Om deze soto te maken, heb ik  de voorgekookte Basmati rijst van Tilda gekozen die op smaak gebracht is met kokos, chili, citroengras. Deze variant past echt perfect bij deze soto soep en het is ook super handig dat deze rijst zo klaar is. Ik maak deze soto ajam regelmatig en het is ook zeker een aanrader als je gasten krijgt. Tip: maak ‘m een dag van tevoren, want een dag later is de soep namelijk nóg lekkerder. Omdat deze kippensoep ook vaak in de avond gegeten wordt is de toevoeging van Basmati rijst erg fijn én vullend, waardoor het direct een maaltijdsoep wordt. 

5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie
TOOL
Handrasp
Handpers type 2 illustratie
TOOL
Citruspers
zesteur illustratie the lemon kitchen
TOOL
Zesteur
Indonesische soto ajam soep met rijst

Indonesische Soto ajam met Basmati rijst

Gang Hoofdgerecht, Soep
Keuken Indonesisch
Trefwoord biologische citroen, biologische kip, kip recepten, soep recepten
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Auteur Jadis
TOOLS
  • Soeppan met gietijzeren bodem en deksel
  • Citruspers (of gebruik je hand)
INGREDIËNTEN
  • 3 knoflooktenen
  • 1 citroengrasstengel
  • 2 Indonesische soto boemboe
  • 3 cm geschilde gember
  • 4 limoenbladen
  • 2 liter water
  • 1,5 tl salt flakes
  • 1 groen of rood pepertje
  • 1 bio limoen of citroen
  • 1 pak Coconut chilli & lemongrass Tilda rice
  • 400 gram biologische kipfilet
  • 300 gram boontjes of kouseband
  • 3 sjalotjes
  • 4 medium biologische eieren
  • Gefrituurde uitjes
  • Verse koriander
  • Zonnebloemolie
BEREIDING
  • Zet de soeppan op middelhoog vuur en doe er een scheut zonnebloemolie in. Snijd de sjalotjes in dunne ringen en de hak de knoflook fijn. Doe in de pan erbij tezamen met de 2 soto boemboes en bak een paar minuten, zodat alle smaken vrijkomen.
  • Snijd de kip in grove stukken en bak nog een paar minuten mee in de pan. Kook 2 liter water en doe dit in een maatbeker. Doe hier de salt flakes, gekneusde citroengras stengel, limoenbladeren en geschilde gember bij. Laat even een paar minuten intrekken en giet dan in de soeppan. Roer even en zet het vuur iets lager en doe de deksel er op en laat minimaal 35 minuten pruttelen zodat alle smaken erin trekken.
  • Haal de zijkanten van de boontjes/kouseband af en snijd ze in gelijke stukken van ongeveer 1,5 centimeter. Doe ze in de soep erbij. Laat ongeveer nog 10 minuten pruttelen. Gebruik 2 vorken om de kip een beetje uit elkaar te trekken. Als de soep klaar is pak je een ½ citroen/limoen en pers je deze helemaal uit. Roer de soep nog even en proef of hij goed genoeg op smaak is. Zo niet doe er dan nog een snuf salt flakes bij.
  • Snijd de onderkant van het pepertje af en draai hem in je hand zodat de zaadjes eruit vallen, gooi deze weg. Snijd de peper in dunne ringetjes en serveer in een apart bakje op tafel.
  • Kook ondertussen de eieren in een pan met 3 cm water, doe de deksel erop en zet een timer op 7 minuten.
  • Knip de bovenkant van de Tilda rijst verpakking af en giet er 2 eetlepels van de warme soep bij. Roer even en serveer deze rijst op een apart bord. Je hoeft de rijst niet los op te warmen, omdat het al voorgekookt is en in de soep warm wordt.
  • Pak soepborden en schenk hier de soep in. Leg er de gehalveerde eieren in en schep hier naar smaak rijst, pepertjes en gefrituurde uitjes bij. Tip: serveer er wat citroen/limoen partjes bij voor een frisse touch. Koriander liefhebber? Pluk wat blaadjes en verdeel over je soep.

TILDA BASMATI RIJST

Wist je dat Basmati maar op één plaats ter wereld kan groeien: aan de voet van de Himalaya? De combinatie van het unieke klimaat, de conditie van de grond en het pure smeltwater uit de bergen zorgt ervoor dat de Basmati kan uitbloeien tot de beste rijstsoort. Tilda selecteert enkel de allerbeste Basmati rijst, ongeacht de inkoopprijs. Wat mij enorm aanspreekt in dit merk is dat ze alleen met de allerbeste ingrediënten werken. Je proeft echt het verschil en de aroma’s die vrijkomenbij deze rijst is he-mels! Mooi om ook te benoemen is dat het inmiddels 50 jaar geleden is dat Tilda werd opgericht in Azië. Twintig jaar later waren zij het eerste bedrijf dat de Westerse wereld kennis liet maken met Basmati en al snel verkochten zij hun rijst in 40 verschillende landen, zo ook in Nederland (alle varianten zijn te vinden bij de  Albert Heijn).

Recepten met rijst

Ben je opzoek naar nog een lekker recept met deze Basmati rijst?

Maak dan bijvoorbeeld eens: 

#Samenwerking met Tilda Rijst

Indonesische soto ajam soep met rijst

16 reacties

  1. Erg leuk en bijzonder om al reizend de culinaire wereld van een land te ontdekken lijkt me. Ik houd zelf niet van soto soep maar het was een favoriet van mijn moeder dus ik kreeg het vaak voorgeschoteld thuis 😉 (zonder bouillonblokjes inderdaad)

  2. Verliefd op je illustraties! Je recept lijkt een beetje op de Indonesische soep die mijn moeder altijd maakte wanneer ik verkouden was.

  3. 5 sterren
    Altijd super interessant om een leuk ‘weetje’ bij een recept te zien. Ik hou ervan om af en toe Aziatische gerechten klaar te maken. Soms is het best moeilijk om alle ‘niet dagdagelijkse’ ingrediënten bij elkaar te krijgen. Ik maak dan ook telkens een super portie die ik daarna ook kan invriezen. Ik maak ze liever zelf klaar dan op restaurant omdat er in vele gerechten koriander zit en dit één van de weinige zaken is die ik echt niet lust. Dat is het leuke van thuis te experimenteren: je kan spelen met de ingrediënten. Bedankt voor het delen van dit lekkere gerecht!

  4. Heerlijk, soto laat ik meestal voor me maken heb vriendinnen die dat maken en dan app sturen, kom je eten? Hahaha … nu zelf eens proberen wel zonder de rijst dan.

  5. 4 sterren
    Goede tip om te vertellen welke rijst je het beste kunt gebruiken. Ik kan mij goed voorstellen dat de soep een dag later nog lekkerder is, omdat de smaken dan hebben kunnen intrekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte