Van origine maken de Indonesiërs soto soep zonder bouillonblokjes, dit heb ik bij verschillende kookworkshops tijdens mijn rondreis in Indonesië geleerd. Als je genoeg frisse smaakmakers zoals citroengras, gember en limoen blad gebruikt met een snuf zout heb je dit helemaal niet nodig. Tijdens mijn avontuur in het prachtige Indonesië reed ik op mijn scooter geregeld langs de rijstvelden en was soto ajam (kippensoep) met rijst mijn favoriete lunch (én avondeten). Omgerekend betaalde ik €0,15 voor de allerlekkerste soep die ik mij (nog steeds) kon bedenken. Naast vers gesneden pepertjes stond er ook standaard een bakje vol gehalveerde limoenen op tafel.
Om deze soto te maken, heb ik de voorgekookte Basmati rijst van Tilda gekozen die op smaak gebracht is met kokos, chili, citroengras. Deze variant past echt perfect bij deze soto soep en het is ook super handig dat deze rijst zo klaar is. Ik maak deze soto ajam regelmatig en het is ook zeker een aanrader als je gasten krijgt. Tip: maak ‘m een dag van tevoren, want een dag later is de soep namelijk nóg lekkerder. Omdat deze kippensoep ook vaak in de avond gegeten wordt is de toevoeging van Basmati rijst erg fijn én vullend, waardoor het direct een maaltijdsoep wordt.
Wist je dat Basmati maar op één plaats ter wereld kan groeien: aan de voet van de Himalaya? De combinatie van het unieke klimaat, de conditie van de grond en het pure smeltwater uit de bergen zorgt ervoor dat de Basmati kan uitbloeien tot de beste rijstsoort. Tilda selecteert enkel de allerbeste Basmati rijst, ongeacht de inkoopprijs. Wat mij enorm aanspreekt in dit merk is dat ze alleen met de allerbeste ingrediënten werken. Je proeft echt het verschil en de aroma’s die vrijkomenbij deze rijst is he-mels! Mooi om ook te benoemen is dat het inmiddels 50 jaar geleden is dat Tilda werd opgericht in Azië. Twintig jaar later waren zij het eerste bedrijf dat de Westerse wereld kennis liet maken met Basmati en al snel verkochten zij hun rijst in 40 verschillende landen, zo ook in Nederland (alle varianten zijn te vinden bij de Albert Heijn).
Ben je opzoek naar nog een lekker recept met deze Basmati rijst?
Maak dan bijvoorbeeld eens:
#Samenwerking met Tilda Rijst
16 reacties
Erg leuk en bijzonder om al reizend de culinaire wereld van een land te ontdekken lijkt me. Ik houd zelf niet van soto soep maar het was een favoriet van mijn moeder dus ik kreeg het vaak voorgeschoteld thuis 😉 (zonder bouillonblokjes inderdaad)
Wat handig dat je dit de dag van te voren al kunt maken! Zo heb je de dag zelf meer tijd voor je gasten stel ik me zo voor.
Dat klinkt als een heerlijk gerecht. Dankjewel voor de leuke tip!
Verliefd op je illustraties! Je recept lijkt een beetje op de Indonesische soep die mijn moeder altijd maakte wanneer ik verkouden was.
Het ziet er heerlijk.uit. echt wat voor mijn moeder om te maken
Altijd super interessant om een leuk ‘weetje’ bij een recept te zien. Ik hou ervan om af en toe Aziatische gerechten klaar te maken. Soms is het best moeilijk om alle ‘niet dagdagelijkse’ ingrediënten bij elkaar te krijgen. Ik maak dan ook telkens een super portie die ik daarna ook kan invriezen. Ik maak ze liever zelf klaar dan op restaurant omdat er in vele gerechten koriander zit en dit één van de weinige zaken is die ik echt niet lust. Dat is het leuke van thuis te experimenteren: je kan spelen met de ingrediënten. Bedankt voor het delen van dit lekkere gerecht!
Heerlijk, soto laat ik meestal voor me maken heb vriendinnen die dat maken en dan app sturen, kom je eten? Hahaha … nu zelf eens proberen wel zonder de rijst dan.
Weer een heerlijk recept voor in het receptenboekje.
Dat ziet er lekker uit zeg. En het kleurt ook zo zonnig geel : ) Ik vind het knap zoals je dit kunt maken.
Dat ziet er heel erg lekker uit! Ben zelf nog nooit in Indonesie geweest
Heerlijk! Ik ben er gek op! Toch ben ik nog meer een liefhebber van de Surinaams Javaanse Saoto
Als Indo kesasar kan ik zo’n recept natuurlijk heel erg waarderen. Mijn moeder kon dat vroeger ook altijd zo ontzettend lekker maken. Enak!
Goede tip om te vertellen welke rijst je het beste kunt gebruiken. Ik kan mij goed voorstellen dat de soep een dag later nog lekkerder is, omdat de smaken dan hebben kunnen intrekken.
lijkt me lekker ! maar ik heb nog wel een heleboel recepten die ik uit moet proberen 🙂
Wat een goede tips over hoe je de maaltijd kan klaarmaken.
Dit is mijn absoluut favoriete soep het hele jaar door. In Java veel gegeten.