VEGAN Biryani jasmijnrijst met krokante tofu, frisse dip & zuur

VEGAN Biryani jasmijnrijst met krokante tofu, frisse dip & zuur

Een veganistisch Biryani recept gemaakt met de geurige Jasmijnrijst van Tilda! Lekker met krokante tofu, frisse komkommer dip en zuur van rode ui. 

Deze keuken zit vol smaak, geur en kleur. Wist je dat de traditionele Indiase keuken vroeger geheel vegetarisch was? Veel diersoorten zijn namelijk heilig in dit land, daarnaast koken ze met zo veel lekkere ingrediënten, kruiden en specerijen dat je het helemaal niet mist! Inmiddels werk ik al een lange tijd samen met Tilda en  kan ik zeggen dat ik hier echt trots op ben. Het is een kwalitatief merk, heeft goede kernwaarden, een oprecht verhaal en is echt de allerlekkerste! Ik heb deze keer een 100% veganistisch recept voor World Vegan Month gemaakt en ik kan je vertellen dat het ongelooflijk lekker was. Biryani wordt meestal gemaakt bij speciale gelegenheden zoals tijdens het feest  Divali, dat  een rij lichtjes betekent. Tijdens dit feest vieren de Hindoes het feest van het licht. Mijn recept is een snelle variant van biryani.  Zie hieronder mijn Indiase biryani met Jasmijnrijst van Tilda, krokante tofu, frisse dip en zuur! 

Vegan Indiase biryani met Tilda Jasmijnrijst

Biryani is een typisch Indiaas rijstgerecht dat in ghee (geclarifieerde boter) gebakken wordt en vervolgens met water, kruiden en  specerijen wordt gegaard. Voor dit recept heb ik ervoor gekozen om naar de toko te gaan en een kruidenmix te halen. Natuurlijk is het ook lekker om het zelf te maken, maar dit is zeker geen must. 

De bekende Indiase biryani kruidenmix/currypasta bestaat uit: 

  • kurkuma
  • komijnzaad
  • zwarte peper
  • paprika
  • korianderzaad
  • kaneel
  • piment
  • citroenzuur
  • knoflook
  • garam masala
  • saffraan (dit kan ook extra worden toegevoegd)
5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie
TOOL
Handrasp
Handpers type 2 illustratie
TOOL
Citruspers
zesteur illustratie the lemon kitchen
TOOL
Zesteur
briyani jasmijn rijst met krokante tofu
Biryani jasmijnrijst met krokante tofu, frisse dip & zuur

VEGAN Indiase biryani met Jasmijnrijst, krokante tofu, frisse dip en zuur

Gang Hoofdgerecht
Keuken Indiaas
Trefwoord gezonde recepten, rijst recepten, vegetarisch hoofdgerecht, vegetarische recepten
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Porties 4
TOOLS
  • kookpan
  • diepe anti aanbakpan
  • Bakpan
INGREDIËNTEN
  • 220 g Tilda Jasmijnrijst 200 ml water
  • 1 knoflookteen
  • 3 el Flora plant boter of ghee (niet vegan)
  • 3 grote tomaten
  • biryani kruidenmix of currypasta a +/- 50 ml
  • 250 g harde tofu
  • handje rozijnen
  • ½ komkommer
  • 100 ml kokosyoghurt of andere vegan optie
  • 5 kardemompeulen
  • +/- 5 saffraandraadjes
  • handje gecrushte noten
  • zonnebloem olie
  • snuf zout & peper
BEREIDING
  • Zet een pan met 200 ml water op het vuur en kook hierin de Tilda Jasmijnrijst met eventueel de saffraandraadjes. Zorg ervoor dat de rijst nog niet helemaal gaar is als je de rijst afgiet.
  • Doe in een diepe anti aanbak pan 3 eetlepels ghee, een fijngehakte knoflookteen en de biryani currypasta. Laat de geuren even vrij komen in de pan. Snijd de tomaten in kleine blokjes van ½ cm bij ½ cm en bak kort even met de currypasta. Doe nu ook de (bijna gare) Jasmijn rijst erbij en roer. Voeg daarna de rozijnen, kardemompeulen en saffraandraadjes toe en laat op zacht vuur de smaken samenkomen. Voor de liefhebber raad ik je aan om een handje noten fijner te maken en voor een extra bite door het gerecht te roeren.
  • Snijd de tofu in blokjes van 1 bij 1 centimeter en dep ze even droog. Bak ze in zonnebloemolie goudbruin,laat ze even uitlekken op keukenpapier en strooi er een snuf zout overheen.
  • Snijd ondertussen de komkommer in kleine blokjes en meng met de kokosyoghurt, 5 fijngesneden muntblaadjes, rasp van een ½ limoen en doe er een paar druppeltjes van het sap bij. Breng op smaak met zout & peper.
  • Serveer er voor de pittige liefhebber wat pepertjes bij. Pak een mooie grote schaal en serveer daar de biryani op. Strooi er nog wat verse muntblaadjes overheen en serveer er partjes limoen bij. Zeker tijdens een feestdag is het leuk om allemaal een eigen bordje op te kunnen scheppen.
    Ga jij dit kleurrijke gerecht ook maken?

Tilda rijst: een paar feiten op een rij!

 

  • Wist je dat Basmati maar op één plek ter wereld kan groeien? Dit is aan de voet van de Himalaya. Dit komt door de combinatie van het unieke klimaat, de conditie van de grond en het pure smeltwater dat uit de bergen komt. Dit samen zorgt ervoor dat de Basmati uit bloeit tot de allerbeste rijstsoort. 
  • Tilda selecteert alleen de allerbeste en lekkerste Basmati rijst, ongeacht de inkoopprijs.
  • Deze geurige en aromatische rijst heet niet zomaar ‘Basmati’. De letterlijke vertaling van Basmati is ‘geurig’ in het Pakistaans en Indiaas. De geur kan je omschrijven als zongebakken hout en allerlei bloemen. Ruik maar eens! 
  • Tilda bestaat inmiddels al 50 jaar en is opgericht in Azië. 20 jaar later waren zij het eerste bedrijf dat de Westerse wereld, zoals  Nederland, ons kennis liet maken met Basmati.
  • Tilda ondersteunt 10.000 onafhankelijke boeren en Tilda geeft hun advies over een eerlijke teelt en oogst van Basmati. Op deze manier kan Tilda het product voor een eerlijke prijs op de markt zetten. Daarnaast geeft Tilda de boeren elk jaar gecertificeerde ‘pure’ Basmati zaden, zonder oog op winst. Zo werken ze op een inspirerende manier hand in hand om wereldwijd de beste Basmati te kunnen garanderen.
  • De producten van Tilda zijn o.a. te vinden bij Albert Heijn.
Zoek je nog een vegan recept met Tilda rijst? Maak dan eens panang curry met tofu, Thaise basilicum, citroen en basmati rijst.
tilda jasmijn rijst briyani rijst schotel jasmijn rijst met krokante tofu
Samenwerking met Tilda Rijst Nederland

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept