Jerk chicken met mango salade en kokosrijst
Jerk chicken met mango salade en kokosrijst bbq kip recept

Jerk chicken met mango salade en kokosrijst

Als een van je beste vriendinnen half Trinidees is, ben ik dus zo goed als opgegroeid bent met dit waanzinnige recept. Dan wordt het dus hoog tijd om dit recept ook met jullie te delen! Jerk Chicken is een Caribisch gerecht dat vele recepten kent. De basis is het zelfde en dat is dat het gemarineerde barbecue kip is met zoete, pittige en hartige tonen. Het is gegarandeerd een smaakbommetje en deze keer heb ik lichte en donkere sojasaus gebruikt als basis voor de Jerk Chicken marinade.Ā 

Jerk chickenĀ 

Bij de naam alleen al ga ik elke keer weer watertanden, dit BBQ kip recept is niet alleen uitgesproken, de smaak en structuren ook. Ik kreeg laatst de uitleg waarin de Trinidese en Jamaicaanse keuken van elkaar verschillen. In Jamaica houden ze vooral van ‘droge’ gerechten en in Trinidad willen ze het liefste alles met veel saus. Dit recept is dan ook een mix van deze twee keukens. Ā Ik serveer er graag mango salade en kokosrijst bij, maar er zijn meer combinaties mogelijk.Ā 

Tip: meet de kerntemperataur van de kip met een Thermapen, zodat je zeker weet dat het vlees gaar en supermals is.Ā 

5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie
TOOL
Handrasp
Handpers type 2 illustratie
TOOL
Citruspers
Illustratie thermapen door Jadis Schreuder geĆÆllustreerd
TOOL
ThermapenĀ 

Jerk chicken

Gang Avondmaal, Hoofdgerecht, Hoofdgerecht of lunch
Keuken Caribisch, Trinidad
Trefwoord barbecue recepten, BBQ recepten, biologische kip, grillen of bbq, kamado, kip, kip recepten, mango, rijst recepten
Voorbereidingstijd 2 uur
Bereidingstijd 2 uur 30 minuten
Totale tijd 2 uur 30 minuten
Porties 4 personen
Auteur Jadis
TOOLS
  • Barbecue kamado of een afsluitbare bbq
  • rijst pan of kookpan met deksel
  • Handrasp
INGREDIƋNTEN
  • 500 g kippenvleugels & kippenpoten
  • 200 g basmati rijst
  • 4 el kokosmelk
  • 1 st klein blikje zwarte bonen
  • 1 st mango in blokjes
  • 1 st sjalotje of kleine rode ui fijngehakt
  • verse koriander

Jerk chicken marinade (optioneel kan je ook kiezen voor kant en klare marinade)

  • 2 st limoen sap & rasp
  • 2 el lichte & donkere sojasaus Lee Kum Kee
  • 1 el piment korrels
  • 1 el korianderzaad of poeder
  • 1 tl verse of gedroogde tijm fijngehakt
  • 1 tl zwarte peper
  • 2 st verse knoflooktenen fijngehakt
  • 1 el kaneel
  • 1 tl cayennepeper
  • 1 tl bruine basterdsuiker
  • 1 st groene peper of habanero (hoeveelheid naar smaak) in dunne ringen en verwijder de zaadjes
BEREIDING
  • Rasp de limoenen en pers 1 limoen uit en doe dit in een bak samen met de rest van de Jerk Chicken marinade ingrediĆ«nten. Roer de even en doe dan de kippen vleugels en poten erbij. Zorg ervoor dat je ook de marinade goed onder de kippenhuid verdeeld. Dek de gemarineerde kip af en laat minimaal 2 uur marineren (het lekkerste is een hele nacht).
  • Kook de rijst gaar en roer na het afgieten de kokosmelk er doorheen. Laat iets afkoelen. Spoel de zwarte bonen af en roer door de rijst.
  • Snijd de mango eerst in dunne plakken en dan in kleine blokjes. Meng met een fijngesnipperd sjalotje, verse koriander en sap van 1 limoen.
Jerk chicken
  • Verwarm de barbecue (of de oven) naar een middelhoge stand. Leg de kip op de barbecue en grill ongeveer 20 minuten. Zorg ervoor dat de kip door de marinade niet te veel verkleurd.
  • Belangrijk is dat je de kerntemperatuur van de kip meet. Doe dit bijvoorbeeld met een Thermapen. Als de kerntemperatuur ongeveer 60-65 graden is kan je de barbecue of oven verhogen en krijgt de kip een lekkere krokante huid. Smeer naar gewenst nog wat van de marinade met een kwastje over de kip. Let wel op dat de verkleuring niet te snel gaat. Controleer voor serveren of de kip uiteindelijk een kerntemperatuur heeft van 70 graden.
  • Serveer de Jerk chicken op een grote schaal en de kokosrijst met bonen en de mangosalade ernaast.
    Eetsmakellijk!

KIP RECEPTEN

Zo af en toe kan ik enorm genieten van een lekker kip recept. Kip en fris-zuurtje van bijvoorbeeld citroen of limoen gaan erg goed samen en dat laat ik je graag met een paar voorbeelden zien.Ā 

Ā 

Ben je op zoek naar nog meer kip recepten inspiratie,Ā zoals deze Jerk Chicken?

Maak dan bijvoorbeeld eens:

Ā 

Wat zijn Jerk chicken kruiden en specerijen?

Het internet staat vol met de Jamaicaanse en Trinidese Jerk chicken recepten. De basis ingrediƫnten zijn: piment korrels, chili, kaneel, zwarte peper, korianderzaad verse of gedroogde tijm.
Ga je ook met dit BBQ kip recept aan de slag? Laat het dan in en reactie hieronder weten.
jadis schreuder biologische citroen

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte