Hollandse garnalen met doperwten, zoute citroen & crostini BBQ

Hollandse garnalen met doperwten, zoute citroen & crostini BBQ

Dit zomerse BBQ recept is er één uit de BBQ Magazine Fire & Food dat een paar maanden geleden verschenen is. Het leek mij leuk om ook met jullie hier het recept te delen. Zeker als je zin hebt om te gaan barbecuen is dit een aanrader. Het gerecht is eigenlijk supergezond en de gezouten citroen is een recept uit mijn kookboek. Heb je geen tijd om te BBQ’en? Laat dan het koud roken gedeelte weg en serveer de Hollandse garnaaltjes rauw, ook erg lekker! 

Hollandse garnalen met doperwten

Als je voor Hollandse garnaaltjes kiest dan is het een grote kans dat je ze gecertificeerd koopt. Zeker in de supermarkt staat er een MSC-keurmerk op. Dit herken je aan het blauwe visje. Super, want dit wil zeggen dat ze duurzaam gevangen zijn! In dit recept heb ik de garnaaltjes koud gerookt op mijn Big Green Egg en daarbij heb ik een frisse doperwtenpuree met gezouten citroen en crostini geserveerd. Simpel, smaakvol en gezond. Zie hieronder het Hollandse garnalen met doperwten recept.  Mocht je het hele menu uit de magazine willen maken? Bekijk dan het hoofdgerecht zalm taco’s en nagerecht gegrilde nectarines eens. 

5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie
TOOL
Handrasp
Handpers type 2 illustratie
TOOL
Citruspers
zesteur illustratie the lemon kitchen
TOOL
Zesteur
hollandse garnalen op de bbq met doperwten spread

Koud gerookte Hollandse garnalen met doperwten, crostini en zoute citroen

Gang Voorgerecht
Keuken Engels
Trefwoord biologische citroen, duurzame vis, gezonde recepten, groente gerechten, Hollandse Garnaaltjes, vis recepten
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 45 minuten
Porties 4 personen
Auteur Jadis
TOOLS
  • Big Green Egg / BBQ
  • zesteur/handrasp
  • Citruspers *of gebruik je handen
  • Green Dutch Oven (ondiep en rond)
  • Kwastje
  • Conveggtor
  • 1 handje cherry (of appel) houtsnippers
INGREDIËNTEN
  • 400 gr Hollandse garnaaltjes
  • 400 gr diepvries biologische doperwten
  • 2 biologische citroenen
  • 2 el Maldon zout saltflakes *
  • 1 zuurdesem stokbrood
  • 2 el cress of bijvoorbeeld tuinkers
  • 1 el olijfolie
  • 1 kleine knoflookteen
  • grove zwarte peper
BEREIDING
  • Leg een paar uur of zelfs een avond van te voren de cherry houtsnippers in een bak met water. Je kan nu ook alvast de gezouten citroen en de doperwtenpuree maken.
  • Gezouten citroen
  • Snijd 1 citroen in zo dun mogelijke plakjes en verwijder de pitjes. Pak een bakje of bijvoorbeeld een potje met een deksel. Doe hier de citroenplakjes in en schep er 2 eetlepels Maldon zout (salt flakes) bij. Doe de deksel goed dicht en schud even. Het zout onttrekt vocht uit de citroen, waardoor de citroen een heerlijke smaak krijgt.
  • Doperwtenpuree
  • Haal de doperwten uit de vriezer en pak een hoge maatbeker. Doe hier de doperwten in en schenk er ongeveer 3-4 eetlepels kokend water overheen. Roer even zodat ze los van elkaar komen. Doe hier 1 klein knoflookteentje bij, sap en zeste van ½ citroen. Roer en pak de staafmixer om er een spread van te maken. Let op: mix niet te lang, je wilt nog structuur overhouden. Breng deze puree op smaak met zout en peper.
  • Verwarm de Big Green Egg naar ongeveer 90 graden, laat de cherry houtsnippers uitlekken en leg tussen de kolen. Zet nu de conveggtor er op.
  • Haal de Hollandse garnaaltjes uit de verpakking, laat even uitlekken en pak de ondiepe Dutch Green Oven en leg hier de Hollandse garnaaltjes in. Deze garnaaltjes laat je nu koud roken en hierdoor krijgen ze een heerlijke rooksmaak, zonder te garen. Doe de deksel na 10 minuten er af en knijp een klein beetje van de citroen uit en doe de deksel nog 2 minuten dicht. Haal nu de koud gerookte Hollandse garnaaltjes van de EGG en haal ook de conveggtor eraf.
  • Laat nu de Big Green Egg naar een temperatuur van ongeveer 180-190 graden komen en zet het rooster er weer op. Snijd het stokbrood in gelijke plakken en gebruik een kwastje om ze aan 1 kant in te smeren met wat olijfolie.
  • Rooster ze aan 1 kant totdat ze mooie grillstrepen krijgen. Pak 4 voorgerecht bordjes en smeer eerst de doperwtenpuree rijkelijk over het bord, leg dan de crostini er op, vervolgens de Hollandse garnaaltjes. Pak het potje met de gezouten citroen en schep het overtollige zout eraf. Leg op elk bord 1 plakje gezouten citroen. Breng het gerecht op smaak met eventueel wat grove zwarte peper, cress en een citroen krulletjes.

BBQ RECEPTEN MET CITRoeN

Het is hartje zomer, dus een mooi moment om wat vaker te koken in je buiten keuken. Heb je zin in nog meer vis op de BBQ inspiratie, zoals deze koud gerookte Hollandse garnalen? Maak dan bijvoorbeeld eens:

– 

hollandse garnalen op de bbq met doperwten spread

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept