Gepofte zoete aardappel met citroen, avocado & garnalen
Naar recept gaan Recept afdrukken

Gepofte zoete aardappel met citroen, avocado & garnalen

We zijn hier thuis groot fan van zoete aardappel, minimaal eens per week staat er een zoete aardappel gerecht op tafel. Gepofte zoete aardappel is favoriet! Het is makkelijk te maken en goed te combineren met van alles! Een tijd geleden heb ik gepofte zoete aardappel gemaakt met avocado & crème fraîche van de Big Green Egg. Dat kan je met dit recept trouwens ook makkelijk doen!
Deze keer heb ik gekozen voor gepofte zoete aardappel met citroen, avocado & Hollandse garnalen mét gerookt zout van Zeeuwsche Zoute. Aanrader! Benieuwd? Doe dan hieronder mee met de winactie.

Een licht & lekker lente-zomer recept

 

Gepofte zoete aardappel

De zoete aardappel of ook wel een bataat genoemd is een plant uit de winde familie. Het bijzondere is dat de zoete aardappel géén familie s van de normale ‘pieper’ die tot de nachtschadefamilie behoort. Zo heeft de zoete aardappel een inuline houdende knol, eigenlijk dus een verdikking van de wortels. Daarom zeggen ze tegen diabetes patienten dat ze beter een zoete aardappel kunnen eten dan een normale aardappel. Deze groente wordt veel gebruikt in de Mexicaanse, Amerikaanse (yam) en Surinaamse keuken. Naar mijn mening gaat het perfect samen met citroen & avocado.

Tip: ook heel lekker met nog wat gegrilde mais!

5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie
Tool
Handrasp
Gepofte zoete aardappel met citroen, avocado & garnalen

Gepofte zoete aardappel met citroen, avocado & garnalen

Gang Hoofdgerecht of lunch
Keuken Mexicaans
Trefwoord gezonde recepten, makkelijke recepten, recepten met citroen, zoete aardappel
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Auteur Jadis Schreuder
TOOLS
  • oven of Big Green Egg/BBQ!
  • Handrasp
  • aluminium papier
INGREDIËNTEN
  • 2 zoete aardappels
  • 1 biologische citroen
  • 1 rijpe avocado
  • 200 gram Hollandse garnaaltjes (visboer)
  • 2 eetlepels Griekse yoghurt of crème fraîche
  • snuf gerookt Zeeuwsche zoute of gerookt zout
BEREIDING
  • Verwarm de oven of BBQ voor op 200 graden
  • Als eerste raad ik je aan om de zoete aardappels even te wassen, dep ze droog en snijd 2 plakjes van de citroen af en plak dit tegen de zoete aardappel aan. Wikkel ze in aluminiumfolie en zorg ervoor dat ze goed verpakt zitten. Op deze manier gaan ze dus letterlijk garen in hun eigen sappen.
  • Zet de zoete aardappels voor minimaal 1 uur in de oven / Big Green Egg / BBQ.
  • Maak ondertussen de avocado spread (klik hier voor het recept). Meng voor extra fris en romigheid eventueel met de Griekse yoghurt of crème fraîche.
  • Laat de Hollandse garnaaltjes even uitlekken en besprenkel ze met wat citroensap, peper en een snuf gerookt zout. Wees voorzichtig met de hoeveelheden, liever te weinig zout dan te veel.
  • Als de zoete aardappels gaar zijn, haal je de aluminiumfolie ervan af, gooi dit weg en pak twee mooie borden. Snijd de zoete aardappel voor 3/4  in en schep een dikke dot van de avocado spread er in, leg hier de Hollandse garnaaltjes op en verdeel als laatste nog wat verse cressjes er overheen.
  • Strooi als laatste nog een klein beetje van het gerookt zout over je gerecht.

Zoete aardappel recepten

Ben je opzoek naar nog meer inspiratie. met bijvoorbeeld zoete aardappel? Maak dan eens Taco’s met Tequila gamba’s, citroen, zoete aardappel, ananas & avocado! Wist je dat zoete aardappel meel heel fijn is om mee te frituren? Je krijgt er namelijk een extra krokant korstje van!


Win een Zeeuwsche Zoute pakket

Om kans te maken op een pakket van Zeeuwsche Zoute vraag ik je mijn social media account & die van Zeeuwsche zoute op Instagram & Facebook te volgen en in een reactie hieronder te laten weten wat je ermee zou willen maken. Extra kans maken?
Deel een van deze foto’s in je story!


Pinterest

Vind je dit een lekker recept? Sla dan deze afbeelding op in een van je Pinterest borden!

#Samenwerking met Zeeuwsche Zoute

gepofte zoete aardappel met garnaaltjes avocado en citroen
Zoete aardappel, citroen, avocado met Hollandse garnaaltjes

15 reacties

  1. Eerst dit recept proberen☺️, ik ben niet de beste avondeten kok, dus leuk dit. Zout kan ook in en op mijn ontbijtjes samen met citroen😋🥳. En ik zoek altijd iets in mijn kookboeken om weer te testen of nieuwe recepten op social media ☺️, leuk!!🤩

  2. Wat een geweldige actie ik doe heel erg graag mee. Ik ben ook dol op zoete aardappelen dit recept klinkt goed en foto ziet er heerlijk uit 😋👌
    een Zeeuwsche Zoute pakket is erg welkom.
    Ben heel erg benieuwd naar de gerookte zout ♥️🥰

  3. Oeh, dit recept ziet er heerlijk uit! Die ga ik onthouden.
    En als halve Zeeuw wil ik dat pakket wel winnen. Dit jaar is het nog maar de vraag of we naar Zeeland op vakantie gaan, dus is dit een mooie manier om Zeeland in huis te halen. 💙

  4. Wauw wat een bijzonder zout. Daar zou ik heel graag in de keuken mee aan de slag gaan. Ik heb laatst zelf karamel vla gemaakt en ik ben heel benieuwd hoe het smaakt als ik dit zout er in verwerk. Volgens mij krijg ik dan een superheerlijke en bijzondere salted caramel vla. Mijn IG is trouwens arianne-roel.

  5. 5 sterren
    Met het Zeeuwsche Zoute Pakket ga ik zalm zouten , deze op een plank in driehoek verhouding vast zetten en roken op de bbq met rozemarijn en veel citroen… daarbij maak ik een tomatensalade met wat grof zeeuwsche zout , en een heerlijke Tuinkruidensalade met citroen-muntdressing uit je boek , .. dus jaaaa graag wil ik dit Zeeuwsche Zoute pakket winnen ! (Met eventueel je boek erbij 😉🤣) Groetjes Nienke

  6. Wauw! Wat een inspiratie weer. Ik ben gek op alles dat gerookt is..Dus dit is zeer welkom! Ben super benieuwd ook. Ik doe dus heel graag mee

  7. Oh,misschien eens zalm in een zoutkorst weleens gezien maar nooit zelf gemaakt 😋😋😋
    Ben heel benieuwd naar dit zout ….

  8. 5 sterren
    Oh zie dit al een paar keer voorbij komen, wij doen mee. Ik zou er mijn Zeeuwse mosselen mee op smaak brengen, jouw recept zag er ook goed uit met pesto

  9. 5 sterren
    Al veel recepten uit het boek gemaakt. Ik ben heel benieuwd hoe gerookt zout smaakt. Nog nooit van gehoord namelijk.

  10. Met het Zeeuwsche Zoute Pakket ga ik zalm zouten , deze op een plank in driehoek verhouding vast zetten en roken op de bbq met rozemarijn en veel citroen… daarbij maak ik een tomatensalade met wat grof zeeuwsche zout , en een heerlijke Tuinkruidensalade met citroen-muntdressing uit je boek , .. dus jaaaa graag wil ik dit Zeeuwsche Zoute pakket winnen ! (Met eventueel je boek erbij 😉🤣) Groetjes Nienke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte