Hollandse garnalen kroket
Hollandse garnalen kroket
Hollandse garnalen kroketten

Hollandse garnalen kroket

Op nationale krokettendag mag een zelfgemaakt kroketje niet ontbreken. Wat dacht je van Hollandse – Aziatische garnalen kroket met lente-ui, zeekraal, koriander en een vleugje citroen.. Loopt het water al in de mond?

De oestersaus heb ik gebruikt om de garnalen roux (vulling) op smaak mee te brengen. Een druppeltje oestersaus zorgt voor een magisch ‘umami’ effect in dit recept! 

Garnalen kroket

Wat is er lekkerder dan een zelfgemaakte Hollandse garnalen kroket? Krokant van de buitenkant, romig en zacht van de binnenkant met een fris en ziltig tintje van de Hollandse garnalen, zeekraal en biologische citroen. Bekijk hieronder hoe simpel je zelf de lekkerste garnalen kroketten kan maken. 


Tips
: kies voor MSC-gecertificeerde Hollandse garnalen, zodat je zeker weet dat je een bewuste en duurzame keuze maakt. Én meet de temperatuur (180 graden) van de olie, zodat je zeker weet dat de kroketten krokant worden en zich niet volzuigen met olie.

5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie

Handrasp
Handpers type 2 illustratie

Citruspers

Hollandse garnalen kroketten met zeekraal, citroen & lente ui

Gang Bijgerecht, Borrelhapje, Snack
Keuken Nederlands
Trefwoord biologische citroen, citroen, duurzame vis, garnalen, Hollandse Garnaaltjes, krokant eten, kroket, zeekraal
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 2 uur 5 minuten
Totale tijd 2 uur 15 minuten
Porties 5 personen
Auteur Jadis
TOOLS
  • 1 gietijzeren pan
  • Schuimspaan
  • handrasp / citruspers
  • keukenpapier
INGREDIËNTEN
  • 100 gram roomboter
  • 200 g Hollandse garnalen
  • 50 g zeekraal
  • 2 el oestersaus bijvoorbeeld Lee Kum Kee
  • 1 biologische citroen
  • 250 ml visbouillon 1 bouillonblokje
  • 150 g bloem 80 gram voor de roux
  • 1 groot ei
  • 100 g paneermeel
  • zonnebloemolie
BEREIDING
  • Smelt de boter in een steelpan. Doe er 80 g bloem bij en roer tot een samenhangende massa. Laat de roux op laag vuur een paar min. garen.
  • Roer de visbouillon door het mengsel en breng al roerend aan de kook. Draai het vuur laag en kook de ragout al roerend nog ca. 5 min. door.
  • Neem de ragout van het vuur. Meng de Hollandse garnalen erdoor en breng op smaak met zwarte peper roer hier hier de fijn gesneden lente-ui, zeekraal, oestersaus en sap & rasp van 1/2 citroen door. Schenk dit in een afsluitbare bak en zet minimaal 2 uur in de koelkast zodat het kan afkoelen en de garnalenragout stevig wordt.
  • Doe de rest van het bloem in een schaaltje. Klop de eieren los en doe dit ook in een schaaltje. Doe de paneermeel in een ander schaaltje en zet de schaaltjes naast elkaar. Verdeel de garnalenragout in 10 gelijke porties en vorm er met vochtige handen kroketten van. Haal de kroketten door de bloem, vervolgens door het eiwit en als laatste door het paneermeel.
  • Doe de olie in een diepe pan of frituurpan en verhit tot 180 graden. Frituur de kroketten per 2 stuks in een paar minuten goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier en serveer de kroketten met partjes citroen en een snuf zoutvlokken.

Garnalen recepten

Garnalen heb je in allerlei maten en kleuren. Rood, roze en licht-roze. Op deze website staan inmiddels al een hele boel garnalen recepten. Een aanrader: risotto met orzo, knoflook en BBQ garnalen. 

De Hollandse garnaal blijft toch favoriet, zo leuk van dichtbij en een onweerstaanbare smaak.

Hollandse garnalen 

Ben je opzoek naar nog meer inspiratie zoals dit Hollandse garnalen kroketten recept? Maak dan bijvoorbeeld eens:

 

hollandse garnalen kroket met oestersaus zeekraal lente ui en citroen

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek