Blini’s met Hollandse garnalen, citroenroom & zeekraal

Blini’s met Hollandse garnalen, citroenroom & zeekraal

Onlangs ben ik samen met het MSC keurmerk en gepassioneerde garnalen visser Johan Rispens (ambassadeur MSC-keurmerk) een dagje mee gaan vissen. Vroeg in de ochtend stonden we op de kade in Zoutland klaar om met Johan de Waddenzee op te gaan. Naast dat ik súper gek ben op deze kleine smaakmakers vind ik het bijzonder om het gehele proces bewust mee te mogen maken. Dit soort onvergetelijke ervaringen zijn cadeautjes! Na een mini workshop garnalen pellen ben ik in de middag op de boot met een lekker recept aan de slag gegaan. Zie hieronder het recept: blini’s met Hollandse garnalen, citroenroom & zeekraal. 

Blini’s met HOLLANDSE GARNALEN

Door weer en wind worden deze Hollandse garnalen op een duurzame manier gevangen, geselecteerd, kort geblancheerd (gekookt) en vervolgens gekoeld bewaard. Een belangrijk onderdeel van duurzaam vissen is dat er zo veel mogelijk bijvangst wordt tegengegaan. Het viel mij op dat tijdens het lossen van de netten dat de grotere en andere vis en schaal & schelpdieren direct terug de zee in gingen. Hopelijk volgen er snel meer duurzame vissers

Bewuste visweek 

Zowel het ASC (Aquaculture Stewardship Council) en MSC (Marine StewardshipCouncil) organiseren samen de Bewuste Visweek van 27 september – 3 oktober. Het doel: duurzame visvangst en verantwoorde viskweek onder de aandacht brengen. Hier draag ik ook graag mijn steentje aan bij! Het overkoepelende doel van zowel ASC & MSC is het behouden en duurzaam gebruiken van de oceanen, zeeën en maritieme hulpbronnen. Lees onder het recept hier nog meer over.
5/5

Tools die ik gebruik

Handpers type 2 illustratie
TOOL
Citruspers
zesteur illustratie the lemon kitchen
TOOL
Zesteur
Blini met Hollandse garnalen en citroenroom

Blini's met Hollandse garnalen en citroenroom

Gang Borrelhapje, Snacks & Hapjes
Keuken Nederlands
Trefwoord biologische citroen, borrelhap, citroen recepten, duurzame vis, garnalen, Hollandse Garnaaltjes
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 30 minuten
Porties 4 personen
Auteur Jadis
TOOLS
 • Oven of anti aanbak pan
 • Handrasp of zesteur
INGREDIËNTEN
 • 200 g Hollandse garnalen MSC keurmerk
 • 125 g zure room biologisch
 • 20 st blini's *als je het niet zelf wilt maken
 • 25 g zeekraal
 • 1 biologische citroen
 • olijfolie
 • verse dille

Blini's recept voor ongeveer 20-22 stuks

 • 100 gram bloem
 • 130 ml melk
 • 1 ei middelgroot ei
 • 1 el citroensap
 • 25 gram gezouten roomboter
BEREIDING
Blini's zelf maken
 • Doe het bloem in een kom en roer met een garde door elkaar. Breek het ei en doe bewaar het eiwit en doe het eigeel bij bij de bloem. Voeg er ook citroensap aan toe en roer nogmaals.
 • Doe nu ook de melk en de boter erbij en mix met een garde of met een mixer tot een mooi glad beslag. Breng dit alvast op smaak met een snuf peper. Let op: omdat je gezouten boter gebruikt, heb je dus vrijwel geen zout meer nodig.
 • Het opgevangen eiwit klop je met een mixer stijf. Het stijve eiwit doe je bij het bloembeslag. Spatel het voorzichtig met een soort 'vouwende' beweging door het beslag. Dit doe je zodat je de luchtigheid kan behouden.
 • Doe een beetje plantaardige olie in een pan en verhit. Schep per blini een eetlepel beslag in de pan. Als de bovenkant begint te stollen kun je de blini omdraaien tot beide kanten goudbruin zijn. Dit is ongeveer 1 a 2 minuten per kant. Tip: laat eerst de blini's iets afkoelen, anders smelt de zure room direct.
Opmaken
 • Als de blini's gebakken zijn en aan het afkoelen zijn, kan je met de rest van het simpele recept aan de slag gaan. Meng de zure room met zeste (rasp) van 1 citroen en breng op smaak met zout en peper.
 • Snijd de zeekraal in hele dunne plakjes en zet apart. Snijd een halve citroen in zo dun mogelijke plakjes bijvoorbeeld met een mandoline. En snijd dan de plakjes in vieren.
 • Nu ga je de blini's opmaken. Doe eerst een theelepel de zure room op de blini, leg daarop de Hollandse garnaaltjes en een citroen plakje. Strooi nu de fijngesneden zeekraal erop en versier met een citroenkrulletje en verse bieslook of cress.
 • Tip: als je het hebt opgemaakt gelijk serveren en opeten.

Bewuste visweek - een goed verhaal op je bord

Achter de vis op jouw bord met het keurmerk van MSC of ASC schuilt een goed verhaal. Je kan de keurmerken herkennen aan het groene en blauwe logo. Over garnalenvissers in de Waddenzee die samenwerken voor de natuur en voor hun eigen toekomst. Over lokale gemeenschappen in Noorwegen die opbloeien dankzij verantwoorde viskweek. En nog veel meer. Geniet dus tijdens de Bewuste Visweek extra van je heerlijke, duurzame vis, schaal- en schelpdieren. En kijk voor alle goede verhalen op msc.org of asc-aqua.org. De Bewuste Visweek is een initiatief van MSC en ASC; de toonaangevende keurmerken voor duurzaam gevangen en verantwoord gekweekte vis.  Doe jij ook mee? Laat het in een reactie hieronder weten!
bewuste visweek goed verhaal op je bord

MSC & ASC keurmerken

Hieronder heb ik nog even beknopt beschreven wat deze twee keurmerken inhouden. Heb jij deze herkenbare logo’s al eens gespot in de schappen en/of bij je visboer? Leuk om te weten is dat de Hollandse garnalen bij verschillende supermarkten te vinden zijn met het MSC keurmerk.

MSC (MARINE STEWARDSHIP COUNCIL)

Dit is een onafhankelijk keurmerk voor duurzaam gevangen vis, schaal- & schelpdieren. Msc gecertificeerde vissers gaan verantwoord te werk om zo overbevissing te voorkomen en te zorgen voor een gezonde toekomst van de oceanen.

ASC 

Vis- en schaaldieren met het ASC-keurmerk komen van kwekerijen die hun invloed op water, natuur en milieu beperken en goed zorgen voor hun medewerkers, de omgeving en de lokale gemeenschap. 

Msc keurmerk
Samenwerking met MSC & ASC keurmerk

11 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept