Zomer risotto van orzo en knoflook BBQ garnalen

Zomer risotto van orzo en knoflook BBQ garnalen

Wat is er lekkerder dan een zomerse risotto dat snel klaar is? Dit recept kan je zowel op de barbecue maken als in je keuken. Omdat we heerlijke zomerse dagen krijgen kan ik je aanraden om in de buitenkeuken aan de slag te gaan! Deze keer heb ik voor orzo gekozen, ook wel te herkennen aan de ovale rijst, maar eigenijk pastakorrels. Ze absorberen veel smaak en zijn veel sneller klaar dan bijvoorbeeld arborio risottorijst. Voor de traditionele risotto lover kan je het uiteraard ook met deze rijst maken. Dit is dus eigenlijk een zomers pasta recept! Zie hieronder het zomer risotto van orzo met knoflook BBQ garnalen recept. 

Zomer risotto 

Deze risotto van orzo zit bomvol groenten, 5 stuks maarliefst! Lekker én voedzaam dus. De garnalen bevatten ook goede voedingsstoffen en zijn ook nog eens mega lekker, zeker met de knoflook citroen touch! Alls je aan de slag gaat met grote garnalen zoals deze rode reuze garnalen, raad ik je aan om de kerntemperatuur in de gaten te houden. Dit doe ik standaard met de onmisbare tools van Thermapen Nederland. Ideale kerntemperatuur van grote garnalen is 50-58 graden. Let er wel op at als ze 50 graden zijn dat je ze er vanaf kan halen, dat ze nog even doorgaren en je zet niet droog wilt opeten.

5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie
TOOL
Handrasp
Handpers type 2 illustratie
TOOL
Citruspers
Illustratie thermapen door Jadis Schreuder geïllustreerd
TOOL
Thermapen
zomer risotto van orzo met bbq garnalen
Zomer risotto van orzo met knoflook BBQ garnalen

Lente risotto met reuzengarnalen

Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Trefwoord Italiaanse recepten, lente recepten, Risotto recepten
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Porties 4 personen
TOOLS
  • Grillpan of BBQ
  • diepe pan met deksel gietijzeren pan als je de risotto op de BBQ maakt
  • citruspers
  • spatel
  • Handrasp
INGREDIËNTEN
  • 2 st bleekselderij stengels
  • 150 g groene asperges
  • 2 st wortels
  • 1 st courgette
  • 1 st gele paprika
  • 50 ml witte wijn (optioneel)
  • 1 st Parmezaanse kaas hoeveelheid naar smaak
  • 1 st biologische citroen
  • 2 el extra vergine olijfolie
  • 10-12 st reuzengarnalen met schaal (vers of uit de diepvries)
  • 300 g orzo (La Bio Idea) gedroogde pastasoort
  • 2 st knoflooktenen
BEREIDING
  • Laat de garnalen als ze uit de vriezer komen even ontdooien en marineer dan met een eetlepel olijfolie, 1 el citroensap en 1 fijngehakte knoflookteen.
  • Snijd een halve centimeter van de onderkant van de bleekselderij stengels en de groene asperges, gooi dit weg.
  • Snijd de bleekselderij in dunne plakken en de asperges in grove gelijke stukken.
  • Snijd de wortel in gelijke plakken en dan door vieren.
  • Snijd de paprika ook in gelijke kleine blokjes.
  • Hak een knoflookteen fijn en doe dit samen met een scheut olijfolie in een grote antiaanpak pan en zet op middelhoog vuur. Doe alle groenten in de pan erbij en bak de groenten totdat het karameliseert.
  • Zet een kookpan op middelhoog vuur en vul met water, 1 takje verse rozemarijn. Kook hierin de orzo beetgaar en giet af.
  • Meng de orzo met de groenten en roer de geraspte Parmezaanse kaas erdoor. Rasp de citroen en meng met de risotto en pers een halve citroen uit. Roer alles door elkaar en breng de orzo risotto op smaak met zout en peper.
  • Grill ondertussen de reuzengarnalen op een BBQ of in een grillpan en controleer de kerntemperatuur na 2 minuten met de Thermapen. Een ideale kerntemperatuur van deze garnalen is 50-58 graden.
  • Pel de garnalen en serveer op de zomer risotto.

RISOTTO RECEPTEN

Natuurlijk is dit officieel geen ‘risotto’ te noemen, maar je snapt wel wat ik bedoel en het is niet minder lekker. Ben je opzoek naar nog meer risotto of orzo inspiratie, zoals deze zomerse risotto van orzo? Maak dan bijvoorbeeld eens:

Zomerse citroen risotto met saffraan, rode garnalen en asperges

Rode biet parelcouscous risotto met walnoten en citroen

Risotto met gegrilde pompoen en citroen en vegetarische burger

zomer risotto van orzo met bbq garnalen
Zomer risotto met knoflook BBQ garnalen - samenwerking Thermapen Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte