Gebakken polenta met gesmoorde rode uien, Parmezaan, citroen & oregano

Gebakken polenta met gesmoorde rode uien, Parmezaan, citroen & oregano

Wist je dat polenta eigenlijk gewoon griesmeel van mais is? Je kan er alle kanten mee op en zelfs zoet is lekker! Deze keer heb ik gebakken polenta met parmezaan, gesmoorde rode uien, citroen en oregano gemaakt. Een lekker tussendoortje of lunch. Maismeel heeft een frisse gele kleur en een lichte zoete smaak, dit komt doordat er in mais veel natuurijk suikers zitten. Ik ben gek op ‘krokant’ dus ik heb de polenta gebakken en gemengd met Parmezaanse kaas, citroen en oregano. Op smaak gebracht met saltlfakes en gesmoorde rode uien. Je hebt voor deze gebakken polenta maar een paar ingrediënten nodig! 

Gebakken polenta

In Italië (vooral in het noorden) zijn ze er gek op. Ken je bijvoorbeeld de polenta frietjes van Jamie Oliver met versgeraspte parmezaanse kaas? Die zijn ook zó lekker! Leuk om een volende keer te maken. Deze gebakken polenta is krokant van buiten en korrelig/zacht van binnen. De structuur vind ik heerlijk en je kan aan polenta veel smaak aan toe voegen. De Parmezaanse kaas, olijfolie en citroen zijn wel essentieel in dit recept. Op de website vind je ook een andere variant van Italiaanse polenta met basilicum.

5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie
TOOL
Handrasp
Handpers type 2 illustratie
TOOL
Citruspers
zesteur illustratie the lemon kitchen
TOOL
Zesteur
gebakken polenta met rode ui, parmezaan citroen oregano
Gebakken polenta met rode ui, parmezaan citroen oregano

Gebakken polenta met gesmoorde rode uien

Gang Bijgerecht, lunch
Keuken Italiaans
Trefwoord biologische citroen, citroen recepten, gezonde recepten, uien, vegetariche recepten
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 30 minuten
Porties 4 personen
Auteur Jadis
TOOLS
  • gietijzeren pan
  • bakpapier
  • Handrasp
  • steelpan
  • mandoline of goed koksmes
INGREDIËNTEN
  • 100 g stuk Parmezaanse kaas
  • 300 g polenta meel (gemalen gedroogde mais)
  • 1 l water
  • 1 biologische citroen
  • verse oregano
  • 3 st rode uien
  • 50 ml witte wijn
  • 3 g salt flakes
  • 1 el rietsuiker of basterdsuiker
  • 3 el olijfolie
BEREIDING
  • Kook 1 liter water en doe dit in een maatbeker samen met een handje verse oregano en 2 g zout en roer even. Je maakt nu heel simpel zelf een bouillon doordat de smaak van de oregano in het water trekt.
Gesmoorde rode uien
  • Schil de uien en snijd ze met een mandoline of koksmes in zo dun mogeijke ringetjes. Pak een gietijzeren of sauspan en smoor ze 30 minuten op laag vuur met 3 el water, als dit verdampt is giet je er nog 50 ml witte wijn bij. Laat dit even stoven en doe er 1 el suiker bij en roer nog even.
Gebakken Polenta
  • Zet een pan op middelhoog vuur en doe hier de de bouillon samen met de polenta in. Dit duurt ongeveer 20-25 minuten.  Proef voor de zekerheid even. Bekijk voor de zekerheid je verpakking of het toevallig al voorgekookt is. Als het goed is heeft de polenta nu al het vocht opgenomen. Zo niet? Giet dan het vocht nog even af. Rasp de Parmezaanse kaas fijn en roer samen met 3 el olijfolie, sap van een 1/2 citroen en citroenrasp door de polenta. 
  • Breng de polenta op smaak met zout en peper en stort in een met bakppapier bekleedde gietijzeren pan zoals Le Creuset. Het mengsel laat je minimaal 30 minuten in dikken en dan kan je het nog even aan één kant krokant bakken (in een paar minuten). Dit kan met dezelfde pan en het bakpapier.

LUXE SALADE RECEPTEN MET CITROEN

Ik kan geen genoeg krijgen van Italiaanse receptjes! Het mooie en bijzondere aan deze keuken is dat het zo eenvoudig is, maar je simpelweg moet kiezen voor de lekkerste en beste ingrediënten. Dan heb je dus weinig nodig! Ben je opzoek naar nog meer Italiaanse inspiratie, zoals deze polenta met gesmoorde uien?


gebakken polenta met rode ui, parmezaan citroen oregano

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte