Italiaanse polenta met citroenrasp en basilicum

Italiaanse polenta met citroenrasp en basilicum

Polenta heb ik voor het eerst gegeten bij Jamie’s Italian in Rotterdam! Ik was direct verkocht, het heeft een volle smaak, kruimelig en vooral lekker met een krokant korstje! Zoals je mogelijk hebt gezien wat ik met mijn vriend laatst in Delft te vinden. We waren op bezoek bij mijn oom en tante, die graag in de keuken staan. Ze koken heel bewust en kopen voornamelijk biologische producten. Het is inspirerend hoe iedereen tegenwoordig op zijn/haar manier met eten bezig is. Eten wordt in Nederland gelukkig steeds belangrijker, terwijl in Italië het vaak hét onderwerp van de dag is. Ik heb Italiaanse polenta met citroenrasp en basilicum gemaakt. Het recept is gezond, lekker en super easy!


Polenta

Wat is dat nou eigenlijk? Het is een traditioneel Noord-Italiaans gerecht en word gemaakt van maisgriesmeel wat je mengt met bijvoorbeeld bouillon en smaakmakers. Je kan het krokant als een soort friet of zacht als een puree eten. Verder wordt het als aardappel vervanger gebruikt. Ik vind de structuur vooral heel lekker! Het is niet perse gezonder maar bevat wel een hoop vezels en mineralen! Polenta betekend ‘verpulverd’.

Tip: Serveer met wat citroenpartjes en wat verse basilicum!


Ben je gek op de Italiaanse keuken? Maak dan eens citroenrisotto

5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie
TOOL
Handrasp
Handpers type 2 illustratie
TOOL
Citruspers
zesteur illustratie the lemon kitchen
TOOL
Zesteur
polenta

Italiaanse polenta met citroenrasp en basilicum

Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Trefwoord hartig, lente, mais, meel, polenta, vegan, veganistisch, vegetarisch
Bereidingstijd 25 minuten
Afkoeltijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 25 minuten
Porties 3 personen
Auteur Jadis
TOOLS
 • Handrasp
 • Bakpan
 • pannenlikker
INGREDIËNTEN
 • 250 g polenta
 • parmezaanse kaas
 • verse basilicum
 • 1 l groentebouillon
 • 1 citroen biologisch
 • 2 el roomboter
 • olijfolie extra vergine
BEREIDING
 • Verwarm 1 liter groentebouillon. Doe de polenta in een schaal en voeg vervolgens de bouillon voorzichtig toe. Roer daarna even goed tot het de bouillon heeft opgenomen. Zet het nog even op het vuur en laat het minimaal 10 minuten garen. Kijk even op de verpakking hoelang het geadviseerd wordt. Dit kan wisselen tussen de 10-45 min. De polenta is gaar als de pap aan de wand van de pan los laat. Gebruik hiervoor de pannenlikker. Het liefste te droog dan te nat, anders wordt het niet krokant.
 • Hak vervolgens de verse basilicum fijn en meng het met de polenta. Voeg de rasp van een hele citroen, roomboter en naar smaak de geraspte parmezaanse kaas toe. Roer nogmaals tot het een geheel is geworden.
 • Doe de polenta in een ovenschaal of een schaal. Zet het in de koelkast totdat het koud en hard is geworden. Zo wordt het een blok en kan je het goed snijden.
 • Haal de polenta uit de koelkast en snijd het in plakken. Zet de bakpan op het vuur en voeg de roomboter/olijfolie toe. Bak aan beiden kanten krokant.

Recepten met citroen

Het maken van je eigen gerechten is een dankbaar werkje. Het is zó veel lekkerder als het vers gemaakt wordt. Ben je op zoek naar nog meer recepten met citroen?

Kijk dan eens op deze pagina’s:

 

Volgen jullie The Lemon Kitchen al op Facebook, Instagram & Pinterest?

23 reacties

 1. Dit is een gerecht waar ik nooit eerder van heb gehoord totdat ik het had gegeten! Het is verrassend lekker en een goede vervanger voor aardappels, rijst of pasta in een gerecht. Echt vernieuwend ?

 2. Voor mij geheel onbekend, Heb je enig idee hoe het zit met de voedingswaarde ten opzichte van bijvoorbeeld aardappels?

  1. Hoi Ciska, ik heb het even voor je uitgezocht. Maisgriesmeel waar polenta van gemaakt wordt is in calorie inname wat hoger dan aardappels. Verder zit er in polenta wel meer vezels en mineralen. Ik vind dit een leuk en lekker alternatief, voor af en toe dan!

 3. Wat een bijzonder gerecht is dit zeg! Iets wat je eerst koud en hard laat worden en daarna opbakt. Het ziet er op de foto heerlijk uit!

 4. Polenta !! Yummiw, lang niet gegeten. Wat een slim idee om basilicum en citroen rasp toe te voegen…gaan we een dezer dagen eens uitproberen

  1. Hoi Kevin, Jaa het is ook niet een veel voorkomend gerecht! Het is echt de moeite waard! Je kan het kopen bij de grotere supermarkten en bij delicatesse winkels. Laat je me weten wat je er van vond!?

 5. Ik heb het weleens op een menukaart in Italië gezien maar vroeg me altijd af wat het nu precies was. Op de één of andere manier trekt het me niet zo maar ik wil het zeker wel een keertje uitproberen.

 6. Ik kende het ook nog niet maar hmmm wat ziet het er lekker uit zeg! Dit zal mijn vriend als groot kaasliefhebber ook vast lekker vinden ☺️

 7. Ik moet eerlijk toegeven dat ik het ook niet ken. Het is te zeggen, ik heb al gehoord van polenta maar ik heb het nog nooit gegeten.

 8. Mmmm polenta, doet me denken aan een reisje een paar jaar geleden in Italië.
  Klinkt lekker met citroen en basilicum!

 9. O maar dit ziet er prima uit, makkelijk en lekker. ik ben weer toe aan nieuwe inspiratie, dus bedankt, deze zet ik er bij!

 10. Bedankt voor dit heerlijke recept. Ik sla hem op en ga hem zeker een keer maken. Mooie frisse foto ook…krijg je gewoon trek van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept