+31 6 41 72 88 77 info@thelemonkitchen.nl

Polenta heb ik voor het eerst gegeten bij Jamie’s Italian in Rotterdam! Ik was direct verkocht, het heeft een volle smaak, kruimelig en vooral lekker met een krokant korstje! Zoals je mogelijk hebt gezien wat ik met mijn vriend laatst in Delft te vinden. We waren op bezoek bij mijn oom en tante, die graag in de keuken staan. Ze koken heel bewust en kopen voornamelijk biologische producten. Het is inspirerend hoe iedereen tegenwoordig op zijn/haar manier met eten bezig is. Eten wordt in Nederland gelukkig steeds belangrijker, terwijl in Italië het vaak hét onderwerp van de dag is. Ik heb Italiaanse polenta met citroenrasp en basilicum gemaakt. Het recept is gezond, lekker en super easy!

Polenta

Wat is dat nou eigenlijk? Het is een traditioneel Noord-Italiaans gerecht en word gemaakt van maisgriesmeel wat je mengt met bijvoorbeeld bouillon en smaakmakers. Je kan het krokant als een soort friet of zacht als een puree eten. Verder wordt het als aardappel vervanger gebruikt. Ik vind de structuur vooral heel lekker! Het is niet perse gezonder maar bevat wel een hoop vezels en mineralen! Polenta betekend ‘verpulverd’.

Italiaanse polenta met citroenrasp en basilicum

Bereidingstijd: 25 minuten (+/- 1 uur in de koelkast)

2/3 personen

Ingredienten

  • 250 gram (polenta) mais griesmeel (te koop bij de grotere supermarkten)
  • Parmezaanse kaas
  • Verse basilicum
  • 1 (biologisch) groente bouillon blokje
  • 1 biologische citroen
  • 2 eetlepels Roomboter
  • extra vergine olijfolieBenodigdheden

handrasp
bakpan

Bereidingswijze

1. Kook water en meng het met de bouillonblokjes, roer het even goed door. Voeg het maismeel in een bak en voeg vervolgens de bouillon voorzichtig toe. Roer daarna even goed tot het de bouillon heeft opgenomen. Zet het nog even op het vuur en laat het minimaal 10 minuten garen, kijk even op de verpakking hoelang het geadviseerd wordt. Dit kan wisselen tussen de 10-45 min. De polenta is gaar als de pap van de wand van de pan gaat los laten. Het liefste te droog dan te nat, anders wordt het niet krokant.
2. Hak vervolgens de verse basilicum fijn en meng met het polenta mengsel. Voeg de rasp van een hele citroen, roomboter en naar smaak de geraspte parmezaanse kaas. Roer nogmaals tot het een geheel is geworden.

Vervolg

3. Zet het polenta mengsel in een ovenschaal of een schaal en zet in de koelkast tot dat het koud en hard is geworden. Zo wordt het een blok en kan je het goed snijden.

Laatste stap!

4. Haal de polenta uit de koelkas en snijd het in stukken/repen. Zet de bakpan op het vuur en voeg de roomboter/olijfolie toe en bak aan beiden kanten krokant. 

Tip: Serveer met wat citroenpartjes en wat verse basilicum!

Volg The Lemon Kitchen op Facebook, Instagram & Pinterst

Ben je gek op de Italiaanse keuken?
Maak dan eens citroenrisotto

Jadis Schreuder

Jadis Schreuder

Eigenaresse bij The Lemon Kitchen
Ik ben Jadis Schreuder, eigenaresse van The Lemon Kitchen. Van jongs af aan verwonderd door alle smaken van de wereld. Gek op citrusvruchten met de citroen in het speciaal. Het kernwoord 'fris' zie & proef je overal in terug. Eigen recepten, styling & fotografie.
Jadis Schreuder

Laatste artikelen van Jadis Schreuder

Blijf op de hoogte van
The Lemon Kitchen. Maandag, woensdag & vrijdag nieuwe recepten!
Waarvan 1 vegetarisch.

Nieuwsbrief

Share This