polenta

Polenta heb ik voor het eerst gegeten bij Jamie’s Italian in Rotterdam! Ik was direct verkocht, het heeft een volle smaak, kruimelig en vooral lekker met een krokant korstje! Zoals je mogelijk hebt gezien wat ik met mijn vriend laatst in Delft te vinden. We waren op bezoek bij mijn oom en tante, die graag in de keuken staan. Ze koken heel bewust en kopen voornamelijk biologische producten. Het is inspirerend hoe iedereen tegenwoordig op zijn/haar manier met eten bezig is. Eten wordt in Nederland gelukkig steeds belangrijker, terwijl in Italië het vaak hét onderwerp van de dag is. Ik heb Italiaanse polenta met citroenrasp en basilicum gemaakt. Het recept is gezond, lekker en super easy!

Polenta

Wat is dat nou eigenlijk? Het is een traditioneel Noord-Italiaans gerecht en word gemaakt van maisgriesmeel wat je mengt met bijvoorbeeld bouillon en smaakmakers. Je kan het krokant als een soort friet of zacht als een puree eten. Verder wordt het als aardappel vervanger gebruikt. Ik vind de structuur vooral heel lekker! Het is niet perse gezonder maar bevat wel een hoop vezels en mineralen! Polenta betekend ‘verpulverd’.

Italiaanse polenta met citroenrasp en basilicum

Bereidingstijd: 25 minuten (+/- 1 uur in de koelkast)

2/3 personen

Ingredienten

  • 250 gram (polenta) mais griesmeel (te koop bij de grotere supermarkten)
  • Parmezaanse kaas
  • Verse basilicum
  • 1 (biologisch) groente bouillon blokje
  • 1 biologische citroen
  • 2 eetlepels Roomboter
  • extra vergine olijfolieBenodigdheden

handrasp
bakpan

Bereidingswijze

1. Kook water en meng het met de bouillonblokjes, roer het even goed door. Voeg het maismeel in een bak en voeg vervolgens de bouillon voorzichtig toe. Roer daarna even goed tot het de bouillon heeft opgenomen. Zet het nog even op het vuur en laat het minimaal 10 minuten garen, kijk even op de verpakking hoelang het geadviseerd wordt. Dit kan wisselen tussen de 10-45 min. De polenta is gaar als de pap van de wand van de pan gaat los laten. Het liefste te droog dan te nat, anders wordt het niet krokant.
2. Hak vervolgens de verse basilicum fijn en meng met het polenta mengsel. Voeg de rasp van een hele citroen, roomboter en naar smaak de geraspte parmezaanse kaas. Roer nogmaals tot het een geheel is geworden.

Vervolg

3. Zet het polenta mengsel in een ovenschaal of een schaal en zet in de koelkast tot dat het koud en hard is geworden. Zo wordt het een blok en kan je het goed snijden.

Laatste stap!

4. Haal de polenta uit de koelkas en snijd het in stukken/repen. Zet de bakpan op het vuur en voeg de roomboter/olijfolie toe en bak aan beiden kanten krokant. 

Tip: Serveer met wat citroenpartjes en wat verse basilicum!

Volg The Lemon Kitchen op Facebook, Instagram & Pinterst

Ben je gek op de Italiaanse keuken?
Maak dan eens citroenrisotto

Print Friendly, PDF & Email
on 4 mei 2018

Niet zo fan van italiaanse keuken op de pizza na. Zou dit ook niet zo snel maken

on 4 mei 2018

Bedankt voor dit heerlijke recept. Ik sla hem op en ga hem zeker een keer maken. Mooie frisse foto ook…krijg je gewoon trek van.

on 4 mei 2018

O maar dit ziet er prima uit, makkelijk en lekker. ik ben weer toe aan nieuwe inspiratie, dus bedankt, deze zet ik er bij!

on 4 mei 2018

Mmmm polenta, doet me denken aan een reisje een paar jaar geleden in Italië.
Klinkt lekker met citroen en basilicum!

on 4 mei 2018

Ik ken dit eigenlijk helemaal niet (ook niet gegeten toen ik in Rome was).. Shame! Het ziet er lekker uit.

on 4 mei 2018

Ik moet eerlijk toegeven dat ik het ook niet ken. Het is te zeggen, ik heb al gehoord van polenta maar ik heb het nog nooit gegeten.

on 4 mei 2018

Ik ben fan van de Italiaanse keuken. Dit recept wil ik daarom wel eens uitproberen. Bedankt!?

on 4 mei 2018

Ik kende het ook nog niet maar hmmm wat ziet het er lekker uit zeg! Dit zal mijn vriend als groot kaasliefhebber ook vast lekker vinden ☺️

on 4 mei 2018

Ik heb het weleens op een menukaart in Italië gezien maar vroeg me altijd af wat het nu precies was. Op de één of andere manier trekt het me niet zo maar ik wil het zeker wel een keertje uitproberen.

on 4 mei 2018

Nog nooit gehad en het spreekt me eerlijk gezegd ook niet heel erg aan!

on 4 mei 2018

Het klinkt weer voortreffelijk!

on 4 mei 2018

Ik heb nog nooit gehoord van Polenta haha. Maar het ziet er wel erg lekker uit. Waar kan je het kopen?

Hoi Kevin, Jaa het is ook niet een veel voorkomend gerecht! Het is echt de moeite waard! Je kan het kopen bij de grotere supermarkten en bij delicatesse winkels. Laat je me weten wat je er van vond!?

on 4 mei 2018

Polenta !! Yummiw, lang niet gegeten. Wat een slim idee om basilicum en citroen rasp toe te voegen…gaan we een dezer dagen eens uitproberen

on 4 mei 2018

Wat een bijzonder gerecht is dit zeg! Iets wat je eerst koud en hard laat worden en daarna opbakt. Het ziet er op de foto heerlijk uit!

on 4 mei 2018

Voor mij geheel onbekend, Heb je enig idee hoe het zit met de voedingswaarde ten opzichte van bijvoorbeeld aardappels?

Hoi Ciska, ik heb het even voor je uitgezocht. Maisgriesmeel waar polenta van gemaakt wordt is in calorie inname wat hoger dan aardappels. Verder zit er in polenta wel meer vezels en mineralen. Ik vind dit een leuk en lekker alternatief, voor af en toe dan!

on 4 mei 2018

Mmmmmmm. Doet me terugdenken aan onze vakantie in Umbrië 🙂

on 6 mei 2018

Yam dit ziet er lekker uit zeg ? en polenta is ook een prima ingedrediënt

on 31 mei 2018

Dit is een gerecht waar ik nooit eerder van heb gehoord totdat ik het had gegeten! Het is verrassend lekker en een goede vervanger voor aardappels, rijst of pasta in een gerecht. Echt vernieuwend ?

on 1 juni 2018

Zelf had ik nooit aan deze combinatie gedacht maar het klinkt heerlijk!

Write a comment:

*

Your email address will not be published.