Polenta heb ik voor het eerst gegeten bij Jamie’s Italian in Rotterdam! Ik was direct verkocht, het heeft een volle smaak, kruimelig en vooral lekker met een krokant korstje! Zoals je mogelijk hebt gezien wat ik met mijn vriend laatst in Delft te vinden. We waren op bezoek bij mijn oom en tante, die graag in de keuken staan. Ze koken heel bewust en kopen voornamelijk biologische producten. Het is inspirerend hoe iedereen tegenwoordig op zijn/haar manier met eten bezig is. Eten wordt in Nederland gelukkig steeds belangrijker, terwijl in Italië het vaak hét onderwerp van de dag is. Ik heb Italiaanse polenta met citroenrasp en basilicum gemaakt. Het recept is gezond, lekker en super easy!
Wat is dat nou eigenlijk? Het is een traditioneel Noord-Italiaans gerecht en word gemaakt van maisgriesmeel wat je mengt met bijvoorbeeld bouillon en smaakmakers. Je kan het krokant als een soort friet of zacht als een puree eten. Verder wordt het als aardappel vervanger gebruikt. Ik vind de structuur vooral heel lekker! Het is niet perse gezonder maar bevat wel een hoop vezels en mineralen! Polenta betekend ‘verpulverd’.
Tip: Serveer met wat citroenpartjes en wat verse basilicum!
Ben je gek op de Italiaanse keuken? Maak dan eens citroenrisotto
Het maken van je eigen gerechten is een dankbaar werkje. Het is zó veel lekkerder als het vers gemaakt wordt. Ben je op zoek naar nog meer recepten met citroen?
Kijk dan eens op deze pagina’s:
Volgen jullie The Lemon Kitchen al op Facebook, Instagram & Pinterest?
23 reacties
Ha geen tarwe product! Dat kan ik eens gaan proberen.
Zelf had ik nooit aan deze combinatie gedacht maar het klinkt heerlijk!
Dit is een gerecht waar ik nooit eerder van heb gehoord totdat ik het had gegeten! Het is verrassend lekker en een goede vervanger voor aardappels, rijst of pasta in een gerecht. Echt vernieuwend ?
Yam dit ziet er lekker uit zeg ? en polenta is ook een prima ingedrediënt
Mmmmmmm. Doet me terugdenken aan onze vakantie in Umbrië 🙂
Voor mij geheel onbekend, Heb je enig idee hoe het zit met de voedingswaarde ten opzichte van bijvoorbeeld aardappels?
Hoi Ciska, ik heb het even voor je uitgezocht. Maisgriesmeel waar polenta van gemaakt wordt is in calorie inname wat hoger dan aardappels. Verder zit er in polenta wel meer vezels en mineralen. Ik vind dit een leuk en lekker alternatief, voor af en toe dan!
Wat een bijzonder gerecht is dit zeg! Iets wat je eerst koud en hard laat worden en daarna opbakt. Het ziet er op de foto heerlijk uit!
Polenta !! Yummiw, lang niet gegeten. Wat een slim idee om basilicum en citroen rasp toe te voegen…gaan we een dezer dagen eens uitproberen
Ik heb nog nooit gehoord van Polenta haha. Maar het ziet er wel erg lekker uit. Waar kan je het kopen?
Hoi Kevin, Jaa het is ook niet een veel voorkomend gerecht! Het is echt de moeite waard! Je kan het kopen bij de grotere supermarkten en bij delicatesse winkels. Laat je me weten wat je er van vond!?
Het klinkt weer voortreffelijk!
Nog nooit gehad en het spreekt me eerlijk gezegd ook niet heel erg aan!
Ik heb het weleens op een menukaart in Italië gezien maar vroeg me altijd af wat het nu precies was. Op de één of andere manier trekt het me niet zo maar ik wil het zeker wel een keertje uitproberen.
Ik kende het ook nog niet maar hmmm wat ziet het er lekker uit zeg! Dit zal mijn vriend als groot kaasliefhebber ook vast lekker vinden ☺️
Ik ben fan van de Italiaanse keuken. Dit recept wil ik daarom wel eens uitproberen. Bedankt!?
Ik moet eerlijk toegeven dat ik het ook niet ken. Het is te zeggen, ik heb al gehoord van polenta maar ik heb het nog nooit gegeten.
Ik ken dit eigenlijk helemaal niet (ook niet gegeten toen ik in Rome was).. Shame! Het ziet er lekker uit.
Mmmm polenta, doet me denken aan een reisje een paar jaar geleden in Italië.
Klinkt lekker met citroen en basilicum!
O maar dit ziet er prima uit, makkelijk en lekker. ik ben weer toe aan nieuwe inspiratie, dus bedankt, deze zet ik er bij!
Bedankt voor dit heerlijke recept. Ik sla hem op en ga hem zeker een keer maken. Mooie frisse foto ook…krijg je gewoon trek van.
Niet zo fan van italiaanse keuken op de pizza na. Zou dit ook niet zo snel maken