+31 6 41 72 88 77 info@thelemonkitchen.nl

Zoals jullie zien ben ik gek op zelf gemaakte mayonaise. Je kan ze in allerlei smaken maken maar deze keer heb ik een basis Frans recept mayonaise gemaakt. Natuurlijk vind ik het heerlijk om er een frisse draai aan te geven, maar soms past een simpele versie ergens beter bij. Op deze afbeelding zie je mijn nieuwste aanwinst, een citroen vormige bordje. Ik ben er dol op de prachtige pastelkleuren en het materiaal waarvan het gemaakt is.

Mayonaise

Vanaf de 19e eeuw noemen we deze saus: mayonaise, daarvoor noemde we het een ei-emulsie of een zelf ‘Jelly’. Het woord ‘mayonaise’ is vernoemd naar de het Franse woord: moyeu, wat letterlijk betekend ‘dooier van het ei’. In vele landen maken ze de mayonaise net even anders. De citroen wordt vaak toegevoegd als een ‘frisse’ tegenhanger van het vettige.

Biologische citroenen

In dit recept is het belangrijk om een biologische citroen te gebruiken zodat je ook de zest (rasp) kan gebruiken. Eigenlijk gebruik ik alleen maar Biologische citroenen, deze komen vaak van Italië en hebben veel meer smaak. De Spaanse citroenen zijn meer zuur en deze zijn meer fris/zoet!

Basis recept Mayonaise

Bereidingstijd: 10 minuutjes

Ingrediënten:

  • 2 eidooiers
  • 1 theelepel gladde mosterd
  • zout (gebruik de citroenrasp als zoutvervanger of veranderaar) en peper
  • 1 biologische citroen
  • 1 theelepel witte wijn azijn
  • 250 tot 300 ml zonnebloemolie of olijfolie (een grassige soort, geen bittere)
  • Naar smaak wat verse tijm

Benodigdheden:
Handrasp
Staafmixer of garde

Bereidingswijze

  1. Zet de kom op een vochtige doek zodat deze stevig blijft staan.
  2. Zorg dat alle ingredienten op kamertemperatuur zijn. Zo mengen ze beter!
  3. Meng vervolgens 2 eidooiers met de mosterd, zout (snufje)en peper.
  4. Klop de wittewijnazijn erdoor.
  5. Voeg al kloppend, eventueel met een mixer op halve stand, de olie druppelsgewijs toe. Als de saus dik wordt, kun je de olie in een straaltje toevoegen.
  6. Als de saus dik genoeg is, roer er nog wat citroensap en citroenrasp erdoor roeren.
  7. Strooi naar smaak wat verse tijm over de mayonaise, dit zorgt voor een extra lekkere smaak en geur! 

Gek op zelfgemaakte mayonaise en wil je eens variëren? Maak dan eens citroen of knoflookmayonaise!

Volg The Lemon Kitchen op Facebook, Instagram & Pinterst

Jadis Schreuder

Jadis Schreuder

Eigenaresse bij The Lemon Kitchen
Ik ben Jadis Schreuder, eigenaresse van The Lemon Kitchen. Van jongs af aan verwonderd door alle smaken van de wereld. Gek op citrusvruchten met de citroen in het speciaal. Het kernwoord 'fris' zie & proef je overal in terug. Eigen recepten, styling & fotografie.
Jadis Schreuder

Laatste artikelen van Jadis Schreuder

Blijf op de hoogte van
The Lemon Kitchen en al
Jadis haar activiteiten.

Nieuwsbrief

Share This