Je kan mayonaise in allerlei smaken maken en ik ben er gek op! Dit keer heb ik een Frans basisrecept voor mayonaise gemaakt. Natuurlijk vind ik het heerlijk om er een frisse draai aan te geven, maar soms past een simpele versie ergens beter bij.
Op de foto spot je trouwens mijn nieuwste aanwinst, een bord in de vorm van een citroen! Ik ben dol op de prachtige pastelkleuren en het materiaal waarvan het gemaakt is.
Pas vanaf de 19e eeuw noemen we deze saus mayonaise. Daarvoor noemde we het een ei-emulsie of zelfs ājellyā. Het woord āmayonaiseā is vernoemd naar het Franse woord ‘moyeu’, wat letterlijk ādooier van het eiā betekent. In vele landen maken ze de mayonaise net even anders dan dat we in Nederland doen. Vaak wordt er citroen toegevoegd als een ‘frisse’ tegenhanger van het vettige. De bekendste varianten van mayonaise zijn de Nederlandse, Franse en Belgische.
Iets waar ik ook gek op ben zijn biologische citroenen. Dat is natuurlijk niet zomaar. Naast dat de smaak van de citroenen beter zijn, kun je de citroen in zijn geheel beter gebruiken. Neem bijvoorbeeld de schil van de citroen. Zonder te veel gedoe (zoals het schoonmaken ervan) kun je de zest (rasp) toevoegen aan je favoriete gerecht als zoutvervanger. In dit recept gebruik ik dan ook het liefst een biologische citroen. De citroenen die ik gebruik komen vaak uit Italiƫ. Deze hebben veel meer smaak doordat ze fris en zoet zijn. De Spaanse citroenen zijn zuurder van smaak.
Gek op zelfgemaakte mayonaise en wil je eens variƫren? Maak dan eens citroen of knoflookmayonaise!
Het maken van je eigen gerechten is een dankbaar werkje. Het is zĆ³ veel lekkerder als het vers gemaakt wordt. Ben je op zoek naar nog meer recepten met citroen?
Kijk dan eens op deze pagina’s:
Ā
Volgen jullie The Lemon Kitchen al op Facebook, Instagram & Pinterest?
26 reacties
Super lekker om zelf te maken. Ben ook dol op mayo met frietjes.
Dit zou ik zelfs kunnen maken, haha. Maar ik ben gewoon lui en haal het in de supermarkt *oeps*
Ziet er me een degelijk recept uit voor mayonaise! Kan toch heerlijk zijn?! Vooral bij de frietjes!
Oe dit lijkt simpel dat ik het zelfs kan š
Mayonaise-lover over here! š
Ik hou normaal niet zo van mayonaise maar deze lijkt me wel lekker fris.
Ik ben normaal zelf niet zo van de mayo maar mijn vriend wel dus misschien dat ik toch een keertje ga maken.
Leuk om het eens te proberen. Ik heb het nooit eerder gemaakt dus zeker een idee. Leuk en eigenlijk super simpel
Ik vind mayonaise erg lekker bij het eten maar heb het nog nooit zelfgemaakt. Toch maar eens doen.
Ik heb het nog nooit zelf gemaakt maar mijn oma deed het wel. Het is heerlijk! Maar eens zelf proberen met dit recept haha
Ik heb nog nooit mayonaise gemaakt. Ik heb begrepen dat je vooral moet waken dat het niet gaat schiften?
Ik eet graag mayonaise maar heb het nog nooit zelf gemaakt. Het klink wel gemakkelijk
Vroeger maakte ik het zelf maar de laatste tijd ben ik huiverig geworden voor rauw ei dus doe ik het niet meer. Wel jammer want vers is zoveel lekkerder š
Deze ga ik vd zomer zeker maken. Ben ook altijd dol op de Belgische variant.
Lekker fris, inderdaad! š
Zelf mayo maken is zo lekker, ik doe het niet zelf : manlief maakt in een handomdraai een hele pot! Wij doen niet minder
Het lijkt me vele malen lekkerder dan de meuk die je in de winkel koopt. Al wint dat het wel, puur uit gemak.
Vroeger maakte ik veel vaker zelf mayonaise, maar nu eigenlijk nooit meer.terwijl alsook dit zo zie denk ik, gauw weer eens doen.
Heerlijk, inderdaad niet zo vee werk en toch zoveel smaakvoller!
Wow, dit is echt een heel simpel en snel recept! Ideaal voor als je niet zolang in de keuken zoekt te staan zoals ik. Wat ik me wel afvraag.. is de smaak meteen lekker of word hij na 1 dag ofzo lekkerder?
Dit klinkt echt ontzettend goed. Deze ga ik onthouden om eens te maken. Liefs Gea http://www.glamview.nl
Misschien een domme vraag, maar hoe zit het met salmonella en die dooiers?
Oh heerlijk! Lekker voor bij de BBQ of bij frietjes