Zelf Alioli (knoflookmayonaise) maken

Zelf Alioli (knoflookmayonaise) maken

Alioli, wat een verwennerij is dat toch! Valt net zoals snelle citroenmayonaise onder het rijtje van mijn ‘guilty pleasures’. Lekker romig, vet en intens van smaak. Het is zó makkelijk om zelf te maken, en geloof me, het is ook nog lekkerder. Het vettige van de saus heeft een frisse tegenhanger nodig en daar is de citroen perfect voor. Alioli is lekker op een stokbroodje, bij frietjes, voor bij de BBQ, vleeswaren en op een lepeltje! Trouwens ook lekker bij een kroket, bitterballen of crostini. Zelf alioli maken is super easy en zo klaar!


Traditionele Alioli

Een eenvoudige knoflooksaus die oorspronkelijk uit Spanje komt. Het wordt daar vooral geserveerd bij stokbrood, salades, koud vlees, en vis. Het woord aioli komt oorspronkelijk uit het Catalaans (bij Barcelona), en is een samenvoeging van de woorden: knoflook en olie (all i oli). Oorspronkelijk wordt het gemaakt in een vijzel, zonder ei waar eerst de knoflook fijn wordt gemalen en vervolgens druppeltjes zonnebloem of olijfolie olie aan toegevoegd wordt.


Tip: houdt je van knoflooksaus met wat verse kruiden erin? Voeg dan bijvoorbeeld wat fijngehakte bieslook en peterselie toe. Liever wat minder knoflook in de knoflookmayonaise? Één knoflookteen kan ook voldoende zijn!

Ben je net zoals ik gek op sausjes? Bekijk dan eens snelle citroenmayonaise!

5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie
TOOL
Handrasp

Zelf Alioli (knoflookmayonaise) maken

Gang Bijgerecht
Keuken Spaans
Trefwoord citroen, dipsaus, dressing, knoflook, makkelijk, saus
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 5 minuten
Auteur Jadis
TOOLS
  • staafmixer
  • Handrasp
  • knoflookpers
INGREDIËNTEN
  • 1 heel ei
  • 200 ml zonnebloemolie of olijfolie let er wel op dat het geen bittere olie is
  • 2 knoflooktenen of meer als je het lekker vindt
  • rasp van een halve citroen voor de beste smaak kies je voor biologisch
  • snuf peper en zout
BEREIDING
  • Mix 1 ei. Voeg hier vervolgens de fijn geperste knoflook en citroenrasp aan toe. Mix het geheel totdat het goed gemengd is.
  • Voeg nu langzaam de olie toe en blijf goed mixen tot het een stevig mengsel wordt. Geef niet te snel op, het gaat je echt lukken!
  • Breng als laatst de saus op smaak met zout en peper en verdeel nog wat citroenrasp eroverheen!

Recepten met citroen

Het maken van je eigen gerechten is een dankbaar werkje. Het is zó veel lekkerder als het vers gemaakt wordt. Ben je op zoek naar nog meer recepten met citroen?

Kijk dan eens op deze pagina’s:

 

Volgen jullie The Lemon Kitchen al op Facebook, Instagram & Pinterest?

38 reacties

    1. Hoi Margo! Ja zoals al beschreven in mijn recept heb ik de traditionele manier ook benoemd. Tegenwoordig maken vele chefs hem op deze manier, ik zelf graag ook! Ik begrijp dat vanuit jouw Spaanse roots dit ‘not done’ is. Ik heb zelf ook in Spanje gewoond en was helemaal weg van de ailioli!

  1. Heerlijk, weet je dat ik serieus het water in mijn mond voel lopen? Ik denk ineens weer terug aan de warme avonden na het werk bij Pata Negra in de Utrechtsestraat in Amsterdam. Mjam, dat kan ik nu zelf dus ook realiseren 🙂

  2. Mmm klinkt echt heerlijk!
    Ik maak ook sausjes, zo heb ik tzatziki kruiden gekocht, met wat mayo en Griekse yoghurt een guiltfree sausje! Heerlijk dit !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte