Gegrilde asperges met garnaaltjes, roodlof & Hollandaisesaus

Gegrilde asperges met garnaaltjes, roodlof & Hollandaisesaus

Asperges, ik krijg er geen genoeg van. Afgelopen weekend heb ik tijdens een Le Creuset kookdemo frisse aspergesoep gemaakt en vandaag heb ik zin in gegrilde asperges met garnaaltjes, roodlof & Hollandaisesaus. Je kan met asperges alle kanten op. Ik vind het vooral leuk dat de witte asperges seizoensproducten zijn. Zo kijk ik er elk jaar weer naar uit. Iedereen zoekt weer nieuwe inspiratie en daarom heb ik dit recept gemaakt! De roodlof (een kruising tussen witlof en Italiaanse radicchio) heb ik kort gegrild, daardoor worden ze nog lekkerder! De Hollandaisesaus heb ik erbij geserveerd omdat het heel natuurlijk een super lekkere saus is én net zoals de Asperges een oerhollandse product!
Zie hieronder het gegrilde asperges recept.


Asperges, hoe groeien ze?

Een bijzondere groentesoort met een soort ‘kroontje’. Zowel de groene als de witte vind ik heerlijk, maar toch heb ik het meest met de witte. Asperges zijn heel gezond de bereidingsmogelijkheden zijn oneindig. De asperge heeft van zichzelf niet een overheersende smaak waardoor je alle kanten op kan. Wat is nou het verschil tussen de groene en de witte asperges? De groene asperges groeien boven de grond en maken dus chlorofyl (groene kleurstof) aan. De witte asperges groeien onder de grond en daardoor blijven ze prachtig en stralend wit! Een van de redenen waarom het ook ‘witte goud’ genoemd wordt.

5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie
TOOL
Handrasp
zesteur illustratie the lemon kitchen
TOOL
Zesteur
Gegrilde asperges met garnaaltjes, roodlof & Hollandaisesaus

Gegrilde asperges met garnaaltjes, roodlof & Hollandaisesaus

Gang salades & bijgerecht
Trefwoord asperge recepten, gezonde recepten, makkelijke recepten, vis recepten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 30 minuten
Porties 4 personen
Auteur Jadis Schreuder
TOOLS
  • handrasp/zesteur
  • Grillpan
  • Sauspan
INGREDIËNTEN
  • 500 gram asperges
  • 1 biologische citroen
  • 3 roodlof en/of radicchio
  • 100 gram Hollandse garnaaltjes
  • 2 eetlepels extra vergine olijfolie

Hollandaise saus *Ook te koop in de supermarkt en bij de groenteboer

  • 1 biologische citroen
  • 125 gram roomboter 1 pakje
  • 2 eetlepels citroensap of witte wijn azijn
  • 2 middelgrote biologische eieren
BEREIDING
  • Snijd als eerste de onderkant (1 cm) van de asperges af, schil ze vervolgens. (bewaar eventueel voor de aspergesoep de schillen).
  • Zet een aspergepan of een hoge pan gevuld met kokend water op het vuur en kook ze binnen 10 minuten beetgaar. Laat ze even uitdampen en zet vervolgens de grillpan op het vuur, ingesmeerd met een beetje olie.
  • Grill nu de asperges, snijd de roodlof door midden en grill deze ook even. Leg vervolgens de asperges met de roodlof in een saladeschaal, verdeel hier de Hollandse garnaaltjes overheen, wat citroenzest (rasp) en druppel wat extra vergine olijfolie over de salade.
Hollandaise saus
  • Smelt als eerste de boter op laag vuur. Zet daarna het vuur uit als de boter verdeeld is in een heldere bovenlaag (vet) en een troebele onderlaag (eiwitten). Schenk daarna rustig de heldere bovenlaag in een kom en stop met schenken als de eiwitten (troebele laag) mee komen. Nu heb je geklaarde boter gemaakt en zet dit even weg.
  • Ga nu aan de slag met de peperkorrels. Hak ze fijn of gebruik een pepermolen, voeg dit samen met het citroensap (of azijn), water, snuf zout, citroenrasp (1/2 citroen) en voeg toe in een steelpannetje. Zet op middelhoog vuur en breng aan de kook. Zet het vuur vervolgens laag en laat even inkoken tot je 1/3 overhoudt. Zeef nu het mengsel en houdt apart.
  • Pak daarna een wat grotere pan en voeg hier een laag van (3 vingers) water en breng aan de kook. Zorg ervoor dat de groot genoeg is, zodat er een kom/steelpan in past. Pak de eieren en splits ze, klop de eidooiers los in een vuurvaste kom. Schenk vervolgens het mengsel van azijn, water, zout en citroensap erbij en hang de kom/steelpan in de pan.
    Let op: de kom mag het water niet raken.
  • Klop nu het geheel in een paar minuten tot een gladde en dikke saus. Haal de kom/steelpan eruit en roer steeds een beetje van de geklaarde boter erdoorheen, blijf goed kloppen. Pers nog wat verse citroensap uit. Breng eventueel op smaak met wat zout en peper.

Recepten met citroen

Het maken van je eigen gerechten is een dankbaar werkje. Het is zó veel lekkerder als het vers gemaakt wordt. Ben je op zoek naar nog meer recepten met citroen?

Kijk dan eens op deze pagina’s:

 

Volgen jullie The Lemon Kitchen al op Facebook, Instagram & Pinterest?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte