+31 6 41 72 88 77 info@thelemonkitchen.nl

Het witte goud is er weer! Afgelopen maand was ik bij de officiële opening van het asperge seizoen. Dit was een pop-up in de sieraden winkel Gassan Diamons in de P.C Hoofdstraat. In de sieraden winkel? Ja! Hoe gaaf ze hadden deze prachtige winkel omgetoverd tot een mini asperge event, wat in het teken stond van het oogverblindende witte goud. We hebben chique aan een lange tafel geluncht. Na afloop kreeg ik asperges mee om zelf een recept te maken! Asperges (wit of groen) worden meestal gegeten met aardappels, ei, ham of zalm. Maar deze keer wilde ik mezelf uitdagen om iets vegetarisch te maken. Daar vertel ik je hieronder meer over. 

Jadis van The Lemon Kitchen met asperges bij Gassan in de P.C. Hoofdstraat

Het witte goud van eigen bodem

Elk jaar weer kijk ik ernaar uit om te genieten van het witte goud. Tijdens deze chique lunch werden de asperges van Koninklijke telers vereniging ZON geserveerd. Zoals je op de foto’s ziet op een heel creatieve en inspirerende manier. We kregen zowel een salade als een heerlijke kleurrijke aspergesoep!


Asperges 

Ben je ook zo gek op deze lekkere groentesoort? Ik kan niet kiezen tussen de witte of de groene variant. Tijdens het event was de aspergeboer ook aanwezig om wat meer te vertellen over de asperges. Wist je namelijk dat asperges heel gezond zijn en dat de mogelijkheden oneindig zijn. De asperge heeft van zichzelf niet een overheersende smaak waardoor je alle kanten op kan. Wat is nou het verschil tussen de groene en de witte asperges? De groene asperges groeien boven de grond en maken dus chlorofyl (groene kleurstof) aan. De witte asperges groeien onder de grond en daardoor blijven ze prachtig wit!

Aspergesoep met paddenstoelen crostini

Bereidingstijd: 1,5 uur
(2 personen)

Ingrediënten:

  • 500 gram witte asperges
  • 1 biologische citroen
  • 1 bouillonblokje
  • 4 plakken zuurdesem of speltbrood (of ander brood naar keuze)
  • Verse (krul) peterselie
  • Verse bieslook (fijngehakt)
  • 1 +/- 300 gram bakje Paddenstoelen (naar keuze)
  • klein teentje knoflook (fijngehakt)
  • 1 witte ui (fijngesnipperd)
  • 100 ml slagroom of sojaroom
  • een theelepel korianderzaad
  • 1 eetlepel bloem
  • 2 eetlepels roomboter (Lurpak)

Benodigdheden

Handrasp

Soeppan
Aspergepan of hoge pastapan
Oven of broodrooster
Anti-aanbakpan

Bereidingswijze

1. Schil als eerste de asperges zodat de houtachtige laag verwijderd wordt. Snijd de onderkant van de asperges af (1 a 2 centimeter) Let op: bewaar alles!
2. Zet nu een soeppan op middelhoog vuur en voeg wat olijfolie, knoflook, citroenrasp en ui toe. Voeg na 1 minuut daarna de schillen en de onderkantjes van de asperge en voeg 1 liter bouillon toe. Laat voor 40 minuten op middelhoog vuur pruttelen.
3. Zet vervolgens een pan met water op en kook de asperges in ongeveer 12 minuten beetgaar. Snijd ze vervolgens in mooie plakjes.
4. Zeef nu de aspergesoep af en bewaar het vocht even apart. Zet de soeppan weer op het vuur en voeg een klontje boter toe en zeef de bloem eroverheen. Roer tot er een roux ontstaat (voor de binging) en giet vervolgens de soep weer terug in de pan. Voeg als laatste nog wat sojaroom toe!

Paddenstoelen crostini

5. Bak vervolgens de paddenstoelen met wat bieslook op. Voeg in de laatste minuut nog 1/3 van de asperge plakjes toe.
6. Rooster vervolgens de boterhammen en besmeer met wat roomboter, leg vervolgens de paddenstoelen op de crostini’s met wat verse kruiden en breng op smaak met zout, peper en wat citroenrasp!
7. Voeg als laatste 2/3 van de asperge stukjes toe aan de aspergesoep en genieten maar!

Gek op soep!? Maak dan eens de uiensoep met cognac en lekker veel kaas!

Smakelijk! 

Het witte goud! Asperges van The lemon Kitchen

Volg The Lemon Kitchen op Facebook, Instagram & Pinterst

#gesponsord, maar naar eigen mening geschreven en gemaakt!

Jadis Schreuder

Jadis Schreuder

Eigenaresse at The Lemon Kitchen
Ik ben Jadis Schreuder, eigenaresse van The Lemon Kitchen. Van jongs af aan verwonderd door alle smaken van de wereld. Gek op citrusvruchten met de citroen in het speciaal. Het kernwoord 'fris' zie & proef je overal in terug. Eigen recepten, styling & fotografie.
Jadis Schreuder

Latest posts by Jadis Schreuder

Blijf op de hoogte van
The Lemon Kitchen.
Maandag & vrijdag nieuwe recepten, minimaal 1 vegetarisch

Nieuwsbrief

Share This