Het witte goud is er weer! Afgelopen maand was ik bij de officiële opening van het asperge seizoen. Dit was een pop-up in de sieraden winkel Gassan Diamons in de P.C Hoofdstraat. In de sieraden winkel? Ja! Hoe gaaf ze hadden deze prachtige winkel omgetoverd tot een mini asperge event, wat in het teken stond van het oogverblindende witte goud. We hebben chique aan een lange tafel geluncht. Na afloop kreeg ik asperges mee om zelf een recept te maken! Asperges (wit of groen) worden meestal gegeten met aardappels, ei, ham of zalm. Maar deze keer wilde ik mezelf uitdagen om iets vegetarisch te maken. Daar vertel ik je hieronder meer over. 

Jadis van The Lemon Kitchen met asperges bij Gassan in de P.C. Hoofdstraat

Het witte goud van eigen bodem

Elk jaar weer kijk ik ernaar uit om te genieten van het witte goud. Tijdens deze chique lunch werden de asperges van Koninklijke telers vereniging ZON geserveerd. Zoals je op de foto’s ziet op een heel creatieve en inspirerende manier. We kregen zowel een salade als een heerlijke kleurrijke aspergesoep!


Asperges 

Ben je ook zo gek op deze lekkere groentesoort? Ik kan niet kiezen tussen de witte of de groene variant. Tijdens het event was de aspergeboer ook aanwezig om wat meer te vertellen over de asperges. Wist je namelijk dat asperges heel gezond zijn en dat de mogelijkheden oneindig zijn. De asperge heeft van zichzelf niet een overheersende smaak waardoor je alle kanten op kan. Wat is nou het verschil tussen de groene en de witte asperges? De groene asperges groeien boven de grond en maken dus chlorofyl (groene kleurstof) aan. De witte asperges groeien onder de grond en daardoor blijven ze prachtig wit!

Aspergesoep met paddenstoelen crostini

Bereidingstijd: 1,5 uur
(2 personen)

Ingrediënten:

 • 500 gram witte asperges
 • 1 biologische citroen
 • 1 bouillonblokje
 • 4 plakken zuurdesem of speltbrood (of ander brood naar keuze)
 • Verse (krul) peterselie
 • Verse bieslook (fijngehakt)
 • 1 +/- 300 gram bakje Paddenstoelen (naar keuze)
 • klein teentje knoflook (fijngehakt)
 • 1 witte ui (fijngesnipperd)
 • 100 ml slagroom of sojaroom
 • een theelepel korianderzaad
 • 1 eetlepel bloem
 • 2 eetlepels roomboter (Lurpak)

Benodigdheden

Handrasp

Soeppan
Aspergepan of hoge pastapan
Oven of broodrooster
Anti-aanbakpan

Bereidingswijze

1. Schil als eerste de asperges zodat de houtachtige laag verwijderd wordt. Snijd de onderkant van de asperges af (1 a 2 centimeter) Let op: bewaar alles!
2. Zet nu een soeppan op middelhoog vuur en voeg wat olijfolie, knoflook, citroenrasp en ui toe. Voeg na 1 minuut daarna de schillen en de onderkantjes van de asperge en voeg 1 liter bouillon toe. Laat voor 40 minuten op middelhoog vuur pruttelen.
3. Zet vervolgens een pan met water op en kook de asperges in ongeveer 12 minuten beetgaar. Snijd ze vervolgens in mooie plakjes.
4. Zeef nu de aspergesoep af en bewaar het vocht even apart. Zet de soeppan weer op het vuur en voeg een klontje boter toe en zeef de bloem eroverheen. Roer tot er een roux ontstaat (voor de binging) en giet vervolgens de soep weer terug in de pan. Voeg als laatste nog wat sojaroom toe!

Paddenstoelen crostini

5. Bak vervolgens de paddenstoelen met wat bieslook op. Voeg in de laatste minuut nog 1/3 van de asperge plakjes toe.
6. Rooster vervolgens de boterhammen en besmeer met wat roomboter, leg vervolgens de paddenstoelen op de crostini’s met wat verse kruiden en breng op smaak met zout, peper en wat citroenrasp!
7. Voeg als laatste 2/3 van de asperge stukjes toe aan de aspergesoep en genieten maar!

Gek op soep!? Maak dan eens de uiensoep met cognac en lekker veel kaas!

Smakelijk! 

Het witte goud! Asperges van The lemon Kitchen

Volg The Lemon Kitchen op Facebook, Instagram & Pinterst

#gesponsord, maar naar eigen mening geschreven en gemaakt!

Print Friendly, PDF & Email
on 1 mei 2018

Asperges eet ik zo graag! Het maakt niet uit op welke manier ! Ik ben fan en zeker bij het zien van zo smakelijke fotos 😉

on 1 mei 2018

Het is hier lunchtijd en door deze foto snak ik nu naar dit soepje zeg. Heerlijk lijkt hij me.

on 1 mei 2018

Ik ben nooit zo’n fan van hele asperges op mijn bord, maar als paddenstoelen en soepliefhebber klinkt dit recept wel heel lekker 🙂

on 1 mei 2018

Ik houd niet van asperges, maar de manier hoe de soep er bij jou uit ziet, ziet het er toch erg smakelijk uit!

on 1 mei 2018

Ziet er weer water-in de-mond-lopend lekker uit…. 🙂

on 1 mei 2018

Wat klinkt dit heerlijk! Ik heb dit jaar helemaal nog geen asperges gegeten, maar ik ga zeker nog de schade inhalen. Dit recept sla ik dan ook zeker even op!

on 1 mei 2018

Heerlijk, moet ik ook binnenkort een keer maken: verse asperges! Je kunt er ook zo veel mee. Prachtige foto’s trouwens.

on 1 mei 2018

Oh heerlijk, ik kon niet wachten tot ze er weer waren! Ik ga dit receptje zeker proberen!

on 1 mei 2018

het ziet eruit als een heerlijk soepje. Maa r ik moet mezelf even overwinnen…ik ben dol op asperges en ze dan in de soep stoppen..het gaat me aan het hart…misschien koop ik een kilo : 500 gram lekker opeten en de andere 500 gram in de soep..

Haha Felice, Ik begrijp je hoor! ik heb wel wat lekkere asperges op mijn crostini gedaan, dubbel op lekker!

on 1 mei 2018

Ziet er weer heerlijk uit. Ben dol op asperges. Goed recept om te onthouden.

on 1 mei 2018

Wat lijkt me dat lekker! Eens kijken of ik mijn bezoek uit Nederland zo ver kan krijgen om ze voor me mee te brengen. Dan maak ik het voor ze klaar.

on 1 mei 2018

Hier ga ik mijn vriend heel blij mee maken Haha!

on 1 mei 2018

Wat een mooie foto’s! Ik ben geen fan van aspergesoep maar die crostini des te meer! Die zien er verrukkelijk uit!

on 2 mei 2018

Lekker, het is weer helemaal aspergeseizoen! Daar kun je mij ook heel gelukkig mee maken. Soep maak ker nooit zo snel van, eerder zoals ze uit de grond komen met een fijn sausje

on 6 mei 2018

Ik heb tot nu toe alleen asperges gewoon gekookt. Dat was al heel wat voor mij. Maar als soep lijken ze me ook heerlijk!

on 6 mei 2018

Mmmmm, die ziet er zalig lekker uit!! Ik eet heel graag asperges en zeker aspergesoep, alleen heb ik die tot nu toe nog niet klaargemaakt. Daar zal ik zeker verandering in moeten brengen 🙂

on 6 mei 2018

Dat ziet er weer erg lekker uit Jadis!

on 6 mei 2018

Dank je wel. Ik ben dol op asperges.

on 6 mei 2018

Dit ziet er erg lekker uit! Ik ben dol op asperges, vooral in combinatie met pasta.

on 7 mei 2018

Ik ben geen super grote asperges fan, maar lust zeker wel een aspergesoepje! 🙂

on 7 mei 2018

Ai ai asperges… dat kan mij niet overtuigen, al kan het in een soepje misschien nog meevallen..

Liefs, Eva
http://www.dark-rebel.com

on 7 mei 2018

Lekker lekker! Ik heb volgens mij nog nooit asperges gegeten, haha! Bezorgen jullie ook? 😉

on 7 mei 2018

Ik ben echt gek op asperges en krijg alleen al honger als ik ernaar kijk!

on 9 mei 2018

Asperges! Jammie! Toevallig ga ik vandaag een ovenschotel met asperges maken 🙂

on 18 mei 2018

Ben dol op soep en asperges. Heerlijk!

on 26 mei 2018

Wat ziet dat er goed uit zeg, wat maakt je er toch telkens weer een prachtig plaatje van.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.