Gegrilde asperges met garnaaltjes, roodlof & Hollandaisesaus
Gang salades & bijgerecht
Trefwoord asperge recepten, gezonde recepten, makkelijke recepten, vis recepten
Bereidingstijd 30 minutenminuten
Totale tijd 30 minutenminuten
Servings 4personen
Author Jadis Schreuder
Equipment
handrasp/zesteur
Grillpan
Sauspan
Ingredients
500gramasperges
1biologische citroen
3roodlof en/of radicchio
100gramHollandse garnaaltjes
2eetlepelsextra vergine olijfolie
Hollandaise saus *Ook te koop in de supermarkt en bij de groenteboer
1biologische citroen
125gramroomboter1 pakje
2eetlepelscitroensap of witte wijn azijn
2middelgrote biologische eieren
Instructions
Snijd als eerste de onderkant (1 cm) van de asperges af, schil ze vervolgens. (bewaar eventueel voor de aspergesoep de schillen).
Zet een aspergepan of een hoge pan gevuld met kokend water op het vuur en kook ze binnen 10 minuten beetgaar. Laat ze even uitdampen en zet vervolgens de grillpan op het vuur, ingesmeerd met een beetje olie.
Grill nu de asperges, snijd de roodlof door midden en grill deze ook even. Leg vervolgens de asperges met de roodlof in een saladeschaal, verdeel hier de Hollandse garnaaltjes overheen, wat citroenzest (rasp) en druppel wat extra vergine olijfolie over de salade.
Hollandaise saus
Smelt als eerste de boter op laag vuur. Zet daarna het vuur uit als de boter verdeeld is in een heldere bovenlaag (vet) en een troebele onderlaag (eiwitten). Schenk daarna rustig de heldere bovenlaag in een kom en stop met schenken als de eiwitten (troebele laag) mee komen. Nu heb je geklaarde boter gemaakt en zet dit even weg.
Ga nu aan de slag met de peperkorrels. Hak ze fijn of gebruik een pepermolen, voeg dit samen met het citroensap (of azijn), water, snuf zout, citroenrasp (1/2 citroen) en voeg toe in een steelpannetje. Zet op middelhoog vuur en breng aan de kook. Zet het vuur vervolgens laag en laat even inkoken tot je 1/3 overhoudt. Zeef nu het mengsel en houdt apart.
Pak daarna een wat grotere pan en voeg hier een laag van (3 vingers) water en breng aan de kook. Zorg ervoor dat de groot genoeg is, zodat er een kom/steelpan in past. Pak de eieren en splits ze, klop de eidooiers los in een vuurvaste kom. Schenk vervolgens het mengsel van azijn, water, zout en citroensap erbij en hang de kom/steelpan in de pan.Let op: de kom mag het water niet raken.
Klop nu het geheel in een paar minuten tot een gladde en dikke saus. Haal de kom/steelpan eruit en roer steeds een beetje van de geklaarde boter erdoorheen, blijf goed kloppen. Pers nog wat verse citroensap uit. Breng eventueel op smaak met wat zout en peper.