+31 6 41 72 88 77 info@thelemonkitchen.nl

Asperges, ik krijg er geen genoeg van. Afgelopen weekend heb ik tijdens een Le Creuset kookdemo frisse aspergesoep gemaakt en vandaag heb ik zin in gegrilde asperges met garnaaltjes, roodlof & Hollandaisesaus. Je kan met asperges alle kanten op. Ik vind het vooral leuk dat de witte asperges seizoensproducten zijn. Zo kijk ik er elk jaar weer naar uit. Iedereen zoekt weer nieuwe inspiratie en daarom heb ik dit recept gemaakt! De roodlof (een kruising tussen witlof en Italiaanse radicchio) heb ik kort gegrild, daardoor worden ze nog lekkerder! De Hollandaisesaus heb ik erbij geserveerd omdat het heel natuurlijk een super lekkere saus is én net zoals de Asperges een oerhollandse product! Zie hieronder het gegrilde asperges recept. 

Asperges, hoe groeien ze?

Een bijzondere groentesoort met een soort ‘kroontje’. Zowel de groene als de witte vind ik heerlijk, maar toch heb ik het meest met de witte. Asperges zijn heel gezond de bereidingsmogelijkheden zijn oneindig. De asperge heeft van zichzelf niet een overheersende smaak waardoor je alle kanten op kan. Wat is nou het verschil tussen de groene en de witte asperges? De groene asperges groeien boven de grond en maken dus chlorofyl (groene kleurstof) aan. De witte asperges groeien onder de grond en daardoor blijven ze prachtig en stralend wit! Een van de redenen waarom het ook ‘witte goud’ genoemd wordt. 

Gegrilde asperges met garnaaltjes, roodlof & Hollandaisesaus

Bereidingstijd: +/- 30 minuten voor 4 personen 

Ingrediënten

  • 500 gram asperges
  • 1 biologische citroen
  • 3 roodlof en/of radicchio
  • 100 gram (Hollandse) garnaaltjes
  • 2 eetlepels extra vergine olijfolie

Hollandaise saus *Ook te koop in de supermarkt en bij de groenteboer

  • 1 biologische citroen
  • 125 gram roomboter (1 pakje)
  • 2 eetlepels citroensap of witte wijn azijn 
  • 2 (middelgrote) biologische eieren

Benodigdheden

  • handrasp/zesteur
  • grillpan
  • sauspan
Gegrilde asperges met garnaaltjes, roodlof & Hollandaisesaus

Gegrilde asperges met garnaaltjes, roodlof & Hollandaisesaus

Bereidingswijze gegrilde asperges met garnaaltjes, roodlof & Hollandaisesaus

  1. Snijd als eerste de onderkant (1 cm) van de asperges af, schil ze vervolgens. (bewaar eventueel voor de aspergesoep de schillen).
  2. Zet een aspergepan of een hoge pan gevuld met kokend water op het vuur en kook ze binnen 10 minuten beetgaar. Laat ze even uitdampen en zet vervolgens de grillpan op het vuur, ingesmeerd met een beetje olie.
  3. Grill nu de asperges, snijd de roodlof door midden en grill deze ook even. Leg vervolgens de asperges met de roodlof in een saladeschaal, verdeel hier de Hollandse garnaaltjes overheen, wat citroenzest (rasp) en druppel wat extra vergine olijfolie over de salade. 

Hollandaise saus

  1. Smelt als eerste de boter op laag vuur. Zet daarna het vuur uit als de boter verdeeld is in een heldere bovenlaag (vet) en een troebele onderlaag (eiwitten). Schenk daarna rustig de heldere bovenlaag in een kom en stop met schenken als de eiwitten (troebele laag) mee komen. Nu heb je geklaarde boter gemaakt en zet dit even weg.
  2. Ga nu aan de slag met de peperkorrels. Hak ze fijn of gebruik een pepermolen, voeg dit samen met het citroensap (of azijn), water, snuf zout, citroenrasp (1/2 citroen) en voeg toe in een steelpannetje. Zet op middelhoog vuur en breng aan de kook. Zet het vuur vervolgens laag en laat even inkoken tot je 1/3 overhoudt. Zeef nu het mengsel en houdt apart.
  3. Pak daarna een wat grotere pan en voeg hier een laag van (3 vingers) water en breng aan de kook. Zorg ervoor dat de groot genoeg is, zodat er een kom/steelpan in past. Pak de eieren en splits ze, klop de eidooiers los in een vuurvaste kom. Schenk vervolgens het mengsel van azijn, water, zout en citroensap erbij en hang de kom/steelpan in de pan. Let op: de kom mag het water niet raken.
  4. Klop nu het geheel in een paar minuten tot een gladde en dikke saus. Haal de kom/steelpan eruit en roer steeds een beetje van de geklaarde boter erdoorheen, blijf goed kloppen. Pers nog wat verse citroensap uit. Breng eventueel op smaak met wat zout en peper.

Volgen jullie The Lemon Kitchen al op Facebook, Instagram & Pinterest?

Jadis Schreuder

Jadis Schreuder

Eigenaresse at The Lemon Kitchen
Ik ben Jadis Schreuder, eigenaresse van The Lemon Kitchen. Van jongs af aan verwonderd door alle smaken van de wereld. Gek op citrusvruchten met de citroen in het speciaal. Het kernwoord 'fris' zie & proef je overal in terug. Eigen recepten, styling & fotografie.
Jadis Schreuder

Latest posts by Jadis Schreuder

Samenvatting
recipe image
Naam recept
Gegrilde asperges met garnaaltjes, roodlof & Hollandaisesaus
Auteur
Gepubliceerd op
Totale kooktijd
Beoordeling
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Blijf op de hoogte!
Maandag & vrijdag nieuwe recepten, minimaal 1 vegetarisch

vegetarisch Italiaans 3-gangenmenu met citroen www.thelemonkitchen.nl

Nieuwsbrief

Share This