Uiensoep met portstroop en oude kaas

Uiensoep met portstroop en oude kaas

Vegetarische uiensoep

Een heerlijke vegetarische uiensoep! Zeker in de koudere maanden maak ik regelmatig uiensoep. 100% comfortfood en wie maak je er niet blij mee? Omdat je de uien karameliseert krijg je een waanzinnig lekkere en diepe smaak. Zowel de witte als de rode portstroop van Ernesto past er waanzinnig goed bij. Het geeft dit recept nog even een extra kick! Ik ben echt een oude kaas liefhebber, maar kijk vooral welke kaas jou het meeste aanspreekt. Deze portstropen zijn inmiddels al bij/ meer dan 800 verkooppunten in Nederland verkrijgbaar. Heb jij ze (in groot of klein verpakking) al gespot? Bekijk hier de vegetarische uiensoep met portstrop en oude kaas. Heerlijk!

Uiensoep 

Van origine is uiensoep een bekend Frans gerecht, maar in welke keuken gebruiken ze geen ui? Het is eigenlijk een basisingrediënt dat je waarschijnlijk zelfs nog in huis hebt. Maak je deze uiensoep voor jezelf of voor 2-3 personen, halveer dan het recept. 

Kijk je op tegen het uien snijden? Dan raad ik je zeker een mandoline aan. Super easy en snel! In het recept geef ik ook nog een tip hoe je een snelle roux maakt, mocht je liefhebber zijn van een meer gebonden soep. 

Mis je vlees in dit recept? Ook erg lekker, maar geen must. Je vind dit recept in The Lemon Kitchen kookboek.

5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie
TOOL
Handrasp
Handpers type 2 illustratie
TOOL
Citruspers
Uiensoep met portstroop en oude kaas

Uiensoep met portstroop en oude kaas

Gang Hoofdgerecht of lunch
Keuken Frans, Italiaans
Trefwoord groente soep, kaas recepten, makkelijk recept, portstropen, soep recepten, uien
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 1 uur 30 minuten
Totale tijd 1 uur 35 minuten
Porties 4 personen
TOOLS
  • 1 mandoline
  • 1 diepe soeppan met deksel
  • 1 dunschiller
  • 1 Handrasp
INGREDIËNTEN
  • 3 el Ernesto portstroop (wit of rood)
  • 1 kg biologische uien (wit of roze)
  • 100 ml witte wijn of witte port
  • 1 st biologische citroen
  • extra vergine olijfolie
  • 3 st verse takjes tijm
  • 2-3 st laurierblaadjes
  • 1,5 l water
  • 1 st (desem) stokbrood
  • 1 st grote knoflookteen
  • 100 g oude kaas (geraspt)
BEREIDING
  • Pel de uien en snijd ze met bijvoorbeeld een mandoline in dunne ringen. Hak een knoflook teen fijn en zet een grote soeppan op middelhoog vuur en doe er een scheut olijfolie in. Doe de knoflook in de pan en fruit totdat het gaat verkleuren en doe alle uien erbij. Schenk nu 3 el portstroop over de uien.
  • Kook 1,5 liter water en doe dit in een maatbeker of kom en doe er een paar takjes tijm, laurierblaadjes en een citroenschil met een theelepel zout en peper bij. Roer even en laat intrekken.
  • Smoor de uien ongeveer 30 minuten op middelhoog vuur en doe er af en toe een eetlepel water bij als de verkleuring te snel gaat. Langzamerhand gaan de uien karamaliseren en krijgen ze een heerlijke zoete smaak. Blus de uien na 30 minuten af met een witte port of wijn, roer even en schenk er 1,5 liter (zelfgemaakte) bouillon bij.
  • Roer de soep en laat het langzaam nog minimaal een half uur inkoken totdat het een dikkere structuur krijgt.
Optioneel
  • Wil je je soep dikker? Doe dan 2-3 el bloem in een anti aanbak pan met 50 gram roomboter en 'bak' totdat het goudbruin wordt blijf roeren met een garde zodat je een roux krijgt. Doe dit in de soep erbij, zodat het gebonden wordt.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden en schenk de soep in (gietijzeren) kommen, leg daarin een stokbroodje ruim belegd met geraspte oude kaas en strooi er wat citroenrasp overheen. Let op: als je geen kommen hebt die de oven in kunnen leg dan alleen de stokbroodjes met kaas in de oven.
  • Voor de liefhebber is het aan te raden om nog een paar druppeltjes van de verslavend lekkere portstroop erover te verdelen.

Recepten met ernesto portstropen

Ben jij inmiddels ook groot fan van de Portstropen van Ernesto? Wist je dat ze zowel zoet als hartig te combineren zijn? Mocht je opzoek zijn naar nog meer inspiratie met de witte of rode portstroop, zoals deze hemelse vegetarische uiensoep. Dan heb ik hieronder een paar lekkere recepten op een rijtje gezet. 

 

Maak bijvoorbeeld ook eens:

 

 

uiensoep met oude kaas
Samenwerking met Ernesto portstropen

7 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte