Banoffee cupcakes met walnoten en portstroop

Banoffee cupcakes met walnoten en portstroop

In Engeland is een Banoffee Pie erg populair, in Nederland kom je deze goddelijke taart af en toe tegen en dan kan ik het dus ook echt niet laten om een stukje te bestellen. Vroeger had ik een leuke bijbaan bij Pilkingtons een Engels restaurant met een eigen bakkerij. Nu ik al een tijd samenwerk met Ernesto Portstroop kreeg ik het idee om banoffee cupcakes te maken. Het romige en het aromatische van de banaan is erg lekker met het zoete en ‘sticky’ achtige van hun portstropen. Ze zijn inmiddels al bij meer dan 500 verkooppunten in Nederland (en online) verkrijgbaar.

Banoffee cupcakes

Deze onweerstaanbare bananen cupcakes maak je redelijk makkelijk. Ik heb deze glimmende roze cupcake vormpjes gekocht bij een kookwinkel, maar je kan ook natuurlijk normale gebruiken. Voor de feestdagen vind ik het leuk om uit te pakken.  Heb je zin in meer banoffee cupcakes, verdubbel dan het recept! 

5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie
TOOL
Handrasp
Handpers type 2 illustratie
TOOL
Citruspers
zesteur illustratie the lemon kitchen
TOOL
Zesteur
banoffee cupcakes port stroop

Banoffee cupcakes met walnoten en portstroop

Gang Nagerecht, zoet
Keuken Amerikaans
Trefwoord bak recepten, Bakken, banaan, cupcake, cupcakes, walnoten, Zoete recepten
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 2 uur 30 minuten
Totale tijd 2 uur 35 minuten
Porties 5 personen
Auteur Jadis
TOOLS
  • Keukenmachine of mixer
  • Handrasp
  • 6 cupcake vormpjes
  • citruspers
  • spuitzak en spuitmondje
INGREDIËNTEN
  • 80 gr zelfrijzend bakmeel
  • 70 gr roomboter kamertemperatuur
  • 80 gr suiker
  • 1 citroen
  • 2 kleine eieren
  • 2-3 rijpe bananen
  • 80 gr walnoten
  • snuf zout

Topping

  • 3 el Ernesto Portstroop
  • 100 g roomkaas
  • 50 g roomboter
  • 40 g poedersuiker
  • 6 st mini pretzels
BEREIDING
  • Rasp de citroen en houd het rasp apart voor later. Snijd 6 hele dunne plakjes van de banaan af en zet apart. Snijd de rest van de banaan in hele kleine stukjes. Knijp een halve citroen uit over de klein gesneden banaan én over de 6 dunne plakjes.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden (boven- en onderwarmte).
  • Snijd de boter in kleine blokjes en voeg de suiker, rasp van een halve citroen, bananen stukjes, 1 el Ernesto Portstroop en de eieren één voor één toe. Mix dit tot een romig mengsel.
  • Voeg vervolgens beetje bij beetje het bakmeel met een snuf zout toe totdat een gladde massa ontstaat.
  • Pureer twee bananen glad met een staafmixer en snij de andere banaan in kleine stukjes. Hak de noten en de chocolade fijn. Voeg de banenenpuree, de stukjes banaan en de gehakte noten toe aan het beslag en schep het een paar keer om.
  • Verdeel het beslag over 6 cupcake vormpjes en bak de bananen cupcakes in 25-30 minuten goudbruin.
  • Maak ondertussen de topping. Meng de zachtgewonden roomboter met roomkaas, poedersuiker rasp van 1/2 citroen.
  • Laat de cupcakes eerst afkoelen. Prik dan met een vork wat gaatjes in de cupakes en druppel hier de portstroop overheen zodat de bananen cupcake lekker smeuïg wordt. Spuit dan de zelfgemaakte topping op de cupcakes, steek er een pretje in en plak er een bananen plakje tegenaan. Druppel nu de portstroop over de cupcake. Smakelijk!

zOETE RECEPten

Bakken vind ik vooral leuk in het werkend of als je wat te vieren hebt. In al mijn bak recepten heb ik een vleugje biologische citroen zitten. Het is niet voor niks een van de meest gebruikte ingrediënten in de patisserie. Ben je opzoek naar nog meer zoete inspiratie, .zoals deze banoffee cupcakes? Maak dan bijvoorbeeld eens:

4 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Waardering recept




Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte