Scheermessen ceviche met citroen en peterselie

Scheermessen ceviche met citroen en peterselie

Wanneer ik dit recept aan mijn nichtjes laat zien is de eerste reactie die ik krijg: “Die liggen toch altijd op het strand? Ik vind ze wel mooi, maar zijn ze dus ook eetbaar!?”. Een leuke reactie want op deze manier wordt het dus juist met de Nederlandse kust geassocieerd. Nu moeten we alleen nog de stap maken naar het feit dat ze ook super lekker zijn! Ze zijn MSC gecertificeerd en dus duurzaam gevangen. Meer informatie over dit ontwerp? Zie hieronder mijn scheermessen ceviche recept. 

Scheermessen ceviche 

Je kan eigenlijk van elke vis wel een ‘ceviche’ variant maken. Je laat het in citrussap kort garen. Ik vind deze bereidingstechniek één van de allerlekkerste omdat het de vis zo puur laat en nog iets lekkerder wordt door het frisse element van de citroensap. De mix van peterselie, citroen en extra verdien olijfolie is eigenlijkheel Siciliaans. Vaak zit hier dan ook nog knoflook in, maar omdat de scheermessen zo’n fijne smaak hebben heb ik dit ingediënt weggelaten.

Bewuste visweek 

Net op de valreep van de Bewuste Vis week (27 September – 3 oktober) deel ik dit scheermessen ceviche met citroen recept op de website. Ik vind het super belangrijk dat er steeds meer aandacht wordt besteed aan duurzame visserij, daarom is deze week ook een mooi moment om hier bij stil te staan. Hopelijk kijk jij de volgende keer ook of het MSC of ASC gecertificeerd is. 
5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie
TOOL
Handrasp
Handpers type 2 illustratie
TOOL
Citruspers
zesteur illustratie the lemon kitchen
TOOL
Zesteur
scheermessen ceviche met citroen en peterselie

Scheermessen ceviche met peterselie en citroen

TOOLS
  • diepe pan met vergiet of stoom oven
  • Handrasp en/of zesteur
  • citruspers
  • staafmixer
INGREDIËNTEN
  • 1/2 kg scheermessen met MSC keurmerk
  • 1 biologische citroen
  • 2 el extra vergine olijfolie
  • 3 g verse peterselie
  • zout
  • peper
BEREIDING
  • Stomen
  • Zet en smalle diepe pan gevuld met een laagje water op middelhoog vuur en breng aan de kook. Zet er een vergiet in die net het water niet raakt. Leg de scheermessen in het vergiet zodat ze gaan stomen en open gaan staan. Snijd het harde witte gedeelte eruit en gooi de rest weg. Bewaar de helft van de schelpen en maak ze schoon.
  • Heb je een stoom oven? Leg dan de scheermessen naast elkaar en stoom ze voor ongeveer 1-2 minuten totdat ze open gaan staan.
  • Meng sap van 1 citroen, olijfolie en verse peterselie en mix even met een staafmixer. Proef en breng op smaak met zout en peper. Giet de dressing bij de scheermessen en laat een paar minuten marineren. Pak een schaal of bord en leg hier schelpen in. Verdeel de scheermessen met peterselie dressing over de schelpen. Strooi er nog wat citroenzeste (rasp) overheen en verse peterselie.
  • Smakelijk!

Duurzame vis, schaal & schelpdieren recepten

Er zijn superveel vis, schaal & schelpdieren soorten die wel duurzaam gevangen of geraapt worden. Daarom heb ik hieronder een lijst met een paar van mijn favoriete ‘duurzame’ vis, schaal & schelpdieren recepten. Welke is jouw favoriet?

scheermessen ceviche met citroen en peterselie
Samenwerking met MSC Keurmerk

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek