Eet wat meer ‘bijvangst’!
Koop daarom eens een netje scheermessen bij je visboer of groothandel met het MSC-keurmerk. Deze schelpdieren zijn op een barbecue/EGG zó gaar en echt superlekker. Rauw zijn ze trouwens ook heerlijk, je kan er een soort ‘ceviche’ van maken door er wat vers citroensap overheen te schenken, snuf zout & peper en wat verse kruiden.
Scheermessen, ook wel mesheften genoemd zijn bijzonder (lekkere) schelpdieren. Net als kokkels en mossels bevatten ze spiervlees dat de schelp bij elkaar houdt en voor menselijke consumptie geschikt is. Mij doen ze vooral denken aan de wandelingen op het strand. Handig om te benoemen is dat als ze nog vast in de schelp zitten ze nog leven.
Online vond ik een superhandig filmpje waar je precies ziet wat je wel en niet kan eten van de scheermessen. Het donkere zijn de ingewanden en die wil je niet eten. Je hebt voor deze bijzondere schelpdieren weinig nodig om er een lekker hapje van te maken. Ik heb basilicum citroenolie gemaakt en dat gaat erg goed samen. Knijp de gegrilde citroen op het laatst nog uit over de scheermessen en geniet.
Meerdere keren per maand staat mijn groene ei te roken in de tuin. Ik ben gek op schaal en schelpdieren, en deze keer werd het tijd dat ik een recept voor mesheften/scheermessen met jullie deel. Ben jij net zoals ik gek op dit soort gerechten? Bekijk dan deze recepten eens:
2 reacties
Ik heb het mogen proeven en dit recept is verrassend lekker! Ik had nog nooit scheermessen gegeten maar ik ga het zéker vaker maken!
Ik heb nog nooit scheermesjes gegeten. Dit moet ik duidelijk eens doen!